Miért éri meg kamuállványzatot emelni a büntetések ellenére? Egy olvasó elmeséli, az ő házuk hogy csinálja!

2014.02.06. 09:15

reklamhalo.png

A tegnapra eltűnt reklámháló a Blahán. Fotó: Jarokelo.hu. A kép természetesen csak illusztráció.

Elég nagy visszhangot kapott néhány napja a Blaha Lujza téri házra kikerült gyanús állványzat és rajta a reklámháló - két nappal később el is tűnt. Sokan lelkesedtünk a gyors változásért, ám a kommentelők hamar lehűtötték a kedélyeket.

Városjáró épp ennek a háznak az egykori közös képviselőjétől hallotta, miként űzték ezt a praktikát éveken át, Norv pedig ennél is közvetlenebb forrásra hivatkozott. Elmesélte, hogyan csinláják ugyanezt az ő házukban! Így:

 

"No erről sokat tudnék mesélni... a mi közös képviselőnk is elintézte ezt, hiába tiltakoztunk ellene (a ház több mint felének az aláírása a zsebében van, a nénik meghatalmazzák).

Így működik a dolog: reklámhálót akkor lehet felszerelni állványra, ha felújítják a homlokzatot. Ez 10 évente legfeljebb 6 hónapra lehet, és közterület-foglalási díjat kell fizetni érte. A díj amit meg kell fizetni 350 Ft / m2 / hó (a reklám felületének m2-e, egy ilyen nagy cucc simán lehet 200 m2).

Mi történik ha illegálisan teszed fel?
Kb. hetente járőröznek az illetékes közterület-használati osztály munkatársai (főutakon ugye a fővárosi, kerületi utakon a kerületiek). Ha meglátják, megy az ügy a Közterület Használati Bizottság elé (itt mondjuk simán eltelik 1-2 hét). Utána egy hónapig 4x-es, a következő hónapokra már 10x-es büntetést írnak ki (vagyis a 350 Ft/m2/hó ennyi szeresét kell büntetésben kifizetni).

Na akkor jöhet a matek: a mi házunknak a 200 m2-ért fél évre 3 MFt-ot ajánlottak, ez havi 500.000 Ft. Ezek szerint a reklámhálós cég ennél többet kap a hirdetésért. A bünti amíg fel nem fedezik 0, utána 1 hónapra ugye 280.000 Ft, utána 700.000 lenne egy hónapra - ekkorra már leszedik.

Nem lenne túl bonyolult: ha összeül a bizottság, kapásból szabják ki a felszerelés dátumától kezdve (vagy amikor felfedezték, esetleg amikortól valaki fotóval tudja bizonyítani) a 10x-es büntit és nem kéne ezeket a szarokat nézni."