Tök jó cuccot készítettek magyar madarászok. Na ki tudja megmondani, mi ez a furcsa izé?

2014.02.07. 11:47

Feketerigó-fészektálca - fotó: Orbán Zoltán / MME

Fotó: Orbán Zoltán - MME

Persze csak nagyképűsködöm a címben, hiszen néhány napja még én sem hallottam a feketerigó-fészektálcáról. Pedig egykori lelkes madárgyűrűzőként azt hittem a madárvédelmi eszközök zömét ismerem a fecskepelenkától kezdve a gólyakosáron át a sarlósfecske-ládáig. De a feketerigó-fészektálca nekem is új volt. Talán mert amikor én voltam aktív madarász, még nem kellett aggódni ezekért a madarakért, na meg zömmel nem is mesterséges tereptárgyakon költöttek. Változtak az idők.

Most egy jópofa eszközt dobtak össze magyar madarászok: télen etető, tavasszal fészkelőhely (ha már a lüke barkácsboltok úgyis mindig összekeverik az etetőt az odúval). Ahogy az MME írja közleményében:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakossági Madárbarát kert program keretében kidolgozott egy új költést segítő eszközt, a feketerigó- fészektálcát, mellyel épületfalakon és erkélyeken segíthetik az emberek a fekete rigók és több más madárfaj fészkelését.

Bár a fekete rigó hagyományosan a bokrok, fák ágai között építi klasszikus, csésze alakú fészkeit, a városiasodott állományok egyre gyakrabban költenek épületeken is. A fészektálca előnye, hogy ezzel a fészeképítésre csak kevéssé alkalmas, kúszónövényekkel borított falakon és a panelházak erkélyein is segíthető a madarak költése, a rigók mellett a házi és kerti rozsdafarkúé, a barázdabillegetőé, a szürke légykapóé és a balkáni gerléé is.

A fészektálcákat a tél második feléig érdemes kihelyezni, hogy a madaraknak legyen elég ideje megtalálni ezeket. Ez a megismertetést segíti, hogy ilyenkor az eszköz még madáretetőként is alkalmazható.

Feketerigó-fészektálca - fotó: Orbán Zoltán / MME

Feketerigó-fészektálca - fotó: Orbán Zoltán / MME

Feketerigó-fészektálca - fotó: Orbán Zoltán / MME

Feketerigó-fészektálca - fotó: Orbán Zoltán / MME

[Bővebben itt olvashattok az eszközről. Fotók: Orbán Zoltán - MME]