Na és akkor mára is egy magyar siker külföldi magazinban: a Dezeen ír az Embassy Espressóról

2014.02.12. 09:12

Cafe-in-Budapest-by-Spora-Architects_dezeen_ss_6.jpg

Fotó: Danyi Balázs

Rosszmájúskodhatnék, hogy nahát micsoda véletlen, hogy alig pár nappal azután, hogy az Építészfórum is írt az amúgy már egy éve megnyílt Embassy Espresso kávézóról, mit ad Isten, a Dezeen is lehozott egy cikket csomó képpel. De nem teszem.

Egyrészt örülök minden magyar építészeti sikernek, kiváltképp, ha azzal a nemzetközi közönség is foglalkozik. Másrészt tényleg frankó munkát végzett a Spora Architects ennek az Arany János utcai palotának az aljában kialakított, 80 négyzetméteres egykori szükséglakásban.

Cafe-in-Budapest-by-Spora-Architects_dezeen_ss_8.jpg

Fotó: Danyi Balázs

Mondhatni letisztultak a formái - már amennyiben a belső térben teljesen letisztították a falakról a vakolatot és csak a csupasz téglák meg a kövek maradtak. Ez pedig remek anyag ahhoz, hogy utána néhány szellemesen kanyarított lámpa és jól megválasztott bútor elég legyen egy remek hely kialakításához.

Cafe-in-Budapest-by-Spora-Architects_dezeen_15.jpg

Fotó: Danyi Balázs

A tervezők - Hatvani Ádám és Dékány Tibor - is azt nyilatkozták, hogy ők tulajdonképpen csak kibontották az elfedett értékeket:

 

"A szerkezetek megtisztítása után előkerültek az eddig rejtett szépségek. Csehsüveg téglaboltozatok, kő tégla vegyes falazatok. Kiderült, hogy a helyiség eredetileg valószínűleg istálló volt, erre utalnak a falban lévő rejtélyes fészkek, amik a lovak közötti karámfalak, vagy a szénapadlás gerendáit fogadták. Mindez jó állapotban. Tulajdonképpen kész is. Amit ehhez hozzá lehetett tenni, az csak az egyszerű, fekete színű kőpadló, az ide készült tölgyfával kombinált fekete acélbútorok, az egyedi világítás vas vízvezetékcsövekből."

 

Szó se róla jól néz ki! Azt bevallom nem gondoltam volna, hogy erre bárki felkapja a fejét külföldön, mert azért legyünk őszinték, nem akkora szám. Ám ha ez lesz a belvárosi átlag - márpedig egyre több ehhez hasonló színvonalú belsőépítészeti megoldás van a pesti posztromkocsma vendéglátóhelyeken (lásd mondjuk Spíler vagy Kandalló, de a sort hosszan lehetne folytatni) -, akkor remek hely lesz Budapest ebből a szempontból is.

Cafe-in-Budapest-by-Spora-Architects_dezeen_ss_4.jpg

Fotó: Danyi Balázs

Egyszer-kétszer volt szerencsém hozzájuk, a nagy csupaszság ellenére kifejezetten bensőséges a tér és a kávé is jó - bár az már nem az én asztalom.

[Még több kép az eredeti cikkben. Fotók Danyi Balázs.]