Itt lakik a pesti elit. Mármint az a része, amelyiknek fontos a zöld

2014.03.04. 08:00

Screenshot 2014-03-04 07.55.14.png

Eladó házak és lakások Zuglóban és a Kertvárosban. Bővebb információért kattints a képre!

Hiába vagyok született mátyásföldi, akinek öt költözés alatt egyszer sem változott még az irányítószáma, ilyen nagyképű szöveget nem mernék magamtól kitenni. Na de ha egyszer ez jön le a Balla Ingatlan legfrissebb elemzéséből, amelyik a pesti Kertváros (XVI. kerület) és Zugló XIV. kerület) lakóingatlan-piacát vizsgálta meg. Minden mellébeszélés helyett át is adom nekik a szót -  szépen illusztrálva térképekkel.

 

Mennyiért vásárolhatunk most ingatlant Zuglóban és a XVI. kerületben?

 

Zöldebb, nyugodtabb, mint a belvárosi városrészek, ugyanakkor a környező külső kerületeknél nívósabb a lakosság összetétele Zuglóban és a XVI. kerületben. Viszont az árak is magasabbak. Eláruljuk, hogy mennyivel.

 

Nyüzsgéstől mentes, nagy zöldfelületekkel tarkított, csendesebb, ugyanakkor jó közlekedésű kerülete Pestnek Zugló és hozzá kapcsolódó XVI. kerület, melyeket azért lehet egy kalap alatt tárgyalni, mert az a vevő, aki a XIV. kerületben keresgél, többnyire a XVI. kerületre is nyitott, s ott is hasonló színvonalra számíthat.

Csak míg Zugló a társasházi kínálatban, addig a XVI. került a családi házakban erős - mondja Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlanirodák kerületi irodavezetője. Szerinte a XVI. kerület a családi házas, kissé vidékies hangulatával hódítja meg a nyugalomra vágyók szívét, míg Zugló a jó közlekedés mellé társuló viszonylag sok zöld területtel.

 

 A zöld közterületek aránya nem itt a legnagyobb - hiszen a zöldfelület többségét itt magánkertek és fasorok jelentik - még több információ a Zuglóról és a Kertvárosról az Otthontérképen

 

Minden van, de nem olcsó

Aki a két kerületben szeretne ingatlant vásárolni, abból a szempontból könnyű helyzetben van, hogy bármilyen ingatlantípushoz hozzájuthat: van választék panellakásokból, gázfűtéses téglalakásokból, újépítésű lakóparki ingatlanokból és családi házakból is. Kiegészítésként annyit mindenképpen meg kell jegyezni, hogy utóbbi elsősorban a XVI. kerületre igaz. Akadnak ugyan családi házak kisebb számban Zuglóban is, ezek ára azonban a nehezebben megfizethető kategóriába tartozik.

Összességében nem olcsó azonban a két kerület. Ha a szomszédos kerületekkel vetjük össze őket, akkor például Kőbánya esetében 20-25 százalékkal alacsonyabb árakra számíthatunk. De mint Sebestyén Tamás megjegyezte: Zuglóhoz hasonló adottságú területnek Kőbányán legfeljebb csak az Óhegy és Harmat utca környéke számít, míg a többi részhez nem feltétlenül a nyugalom és a kikapcsolódás fogalma társul a vevők fejében. A VI. és VII. kerület esetében is találkozhatunk mérsékeltebb árakkal, itt azonban nagy eltérések mutatkoznak attól függően, hogy az adott ingatlan a kerületnek mennyire felkapott utcájában helyezkedik el.

A legkedveltebb városrészeknek a két kerületen belül Zugló esetében Nagyzugló, Kiszugló és Herminamező számít, míg a XVI. kerületben Sashalom, Rákosszentmihály, azaz a Zuglóhoz közelebb eső területek preferáltak. Mátyásföld iránt is mutatkozik vevői érdeklődés, de ez egy elitebb rész, az itt található ingatlanok a kerület többi részétől eltérő árkategóriát képviselnek - derült ki Sebestyén Tamás szavaiból.

 

Lakótelepi kínálat

Ami most a leginkább keresett az egyes ingatlantípusok közül, azok a lakótelepi lakások. Ezek piaca mindig is működött, és most is állandó a kereslet a panelek iránt. Tipikus példaként Zuglóban talán a Füredi utcai lakótelepet lehet említeni, ahol egy másfél szobás, 46 négyzetméteres lakáshoz 6,5-9 millió forintért már hozzájuthatunk.

Az ár azért mozog ilyen széles skálán, mert panelprogramtól, fűtéskorszerűsítéstől, s még számos paramétertől is függ a pontos érték. Ha a nagyobb, az egy plusz két félszobás paneleket nézzük, akkor már 9-10 millió forintos árról beszélhetünk, míg a 68 négyzetméteres lakásokért 10-12 millió forintot is elkérnek, illetve megadnak a vevők. De itt is állapot és a panelprogramban való részvétel határozza meg pontosan az árat.

 

Screenshot 2014-03-04 07.50.43.png

Eladó panellakások Zuglóban és a Kertvárosban. Bővebb információért kattints a képre!

 

A panelek természetesen a XVI. kerületben olcsóbbak, tekintve, hogy távolabb fekszik a városközponttól, s a közlekedés sem olyan jó, mint a metróvonalakkal érintett zuglói részeken. Ez átlagosan 10-20 százalékos mínuszt jelent a XIV. kerületi árakhoz képest.

 

Téglaépítésű lakások és családi házak

A téglaépítésű lakásokból is nagy a választék, a vevők egy része az új vagy újszerű lakások iránt érdeklődik. Ők körülbelül a 15-20 millió forintos árszintig hajlandóak vásárolni. Ennél drágábban már a családi házak jönnek szóba. Régebbi, téglaépítésű lakások esetében egy kétszobás, 50-55 négyzetméteres ingatlanhoz 11-13 millió forint közötti áron is hozzá lehet jutni. És akkor már viszonylag jó közlekedésről, épületről és környezetről beszélünk. Ugyanakkor egy nagyobb, 60-80 négyzetméteres, egyedi fűtéses, kisebb lakásszámú társasházban lévő lakás ára már 16-20 millió forint között alakul.

A családi házak esetén az értékhatár, amiért az emberek hajlandóak vásárolni, még magasabban húzódik: 20-30 millió forint között. Ezért az összegért azonban csak a XVI. kerületben jutnak házhoz, mert Zuglóban kicsi a választék és magasabbak az árak, olyannyira, hogy a 40-50 millió összegeket meghallva már inkább Budában kezdenek gondolkodni az érdeklődők.

 

Screenshot 2014-03-04 07.49.29.png

Eladó családi házak Zuglóban és a Kertvárosban. Bővebb információért kattints a képre!

 

A XVI. kerületben azonban 25-35 millió forintért már gond nélkül lehet vásárolni hibátlan, megfelelő méretű kerttel rendelkező családi házat, sőt ha megelégszünk egy kis házrésszel és a hozzá tartozó apró kerttel, akkor 8-10 millióért is hozzájuthatunk. Persze drágább ingatlanokat is keresnek, akár 60-80 millióért, de ebben az esetben csak a nagyobb, esetleg kétgenerációs és új, korszerű házak jöhetnek szóba - tette hozzá a Balla Ingatlaniroda irodavezetője.