A T-alakú zebra szerintetek mennyire jó ötlet? Apró köztéri furcsaságok Moszkvából

2014.03.05. 13:22

IMG 1365

Na tessék. Amikor Moszkvában jártam, még mindenki az olimpia miatt figyelt Oroszországra, most meg már azért, mert épp újraforgatják az 1956-os forgatókönyvet közös szomszédunknál. Kellett nekem hetekig húzni az egyhetesre tervezett posztsorozatot. Persze a nemzetközi helyzet nem változtat azon, hogy Moszkva érdekes város, és van egy csomó dolog ott, amit szeretnék megosztani veletek.

A budapesti szemmel igen csak furcsa T-alakú zebrához először a Vörös téren volt szerencsém. Lefényképeztem, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mert bár a burkolat tele van jelekkel, gondoltam, itt úgyse nagyon van forgalom, ha igen, akkor is elég speciális (ottjártamkor épp egy hatalmas műjégpálya volt a téren, sok öltözővel, zenével, miegymással).

Aztán másnap élesben is találkoztam vele.

IMG 1362

Ugyanis nem bírtam feljönni a folyópartról, mert vagy 6-8-10 sáv választott el az út túloldalától, rajta Porschékat előző Ferrarikkal, hogy egy klasszikust idézzek és ne is járjak messze a valóságtól.

Ez egyébként teljesen megszokott dolog a városban. Mármint nem csak az, hogy rengeteg a menő kocsi, hanem az is, hogy iszonyú széles utak vannak, hatalmas kocsiforgalommal a belvárosi részeken is. Ami viszont meglepő, hogy ezek mellett a széles járdákon hömpölyög a tömeg. Mintha nálunk a Róbert Károly körút vagy még inkább az M6-os bevezetője mellett korzóznának a népek nagy boldogan.

Ezeket az utakat csak aluljárókkal lehet keresztezni, amelyekre külön tábla hívja fel mindenhol a figyelmet (nem véletlen, hogy a moszkvaiaknak meglepő, milyen sok a zebra nálunk).

IMG 1413

Ha történetesen az átkelőt épp javítják, akkor sincs ideiglenes zebra vagy valami - szép nagyot kell kerülni a következő átkelési lehetőségig. Ez történt velem is.

Szóval nagyon megörültem, mikor egy zebrához értem végre, ám amikor megálltam a lámpánál, a legnagyobb meglepetésemre egy csomó autóval néztem farkasszemet.

IMG 1410

A T-elágazásokba ugyanis itt T-zebrákat festenek fel. Ha a keresztbe haladó forgalom pirosat kap, átmehetünk a zebrán a két irányba kanyarodó autók holtterében. Ott aztán megállhatunk a két sáv között (nem kérem, járdasziget nincs természetesen) és ha megint a keresztforgalom kap zöldet, eldönthetjük merre megyünk.

IMG 1411

Így néz ki körbejárható formában a G Mapsen. Hogy tetszik? 

Pompás innováció, mely megoldja az átkelő gyalogosokra kanyarított autók problémáját, ráadásul kevesebb lámpával és felfestéssel, mint mi szoktuk? Vagy épp nagy szemétség, amellyel mindegy honnan hová kelsz át, csak két lámpával tudsz átjutni a túloldalra, ráadásul úgy hogy közben meg kell állnod a zúgó forgalom közepén, mint egy újságárusnak?

Moszkvában amúgy is elég kreatívan vannak kihasználva a széles úttorkolatok közepén kialakuló holtterek. Útfenntartók, szemetesek stb. általában minden különösebb megkülönböztető jelzés nélkül leparkolnak ezeken a helyeken. Végül is a háromszög közepén egyik irányból érkező forgalmat sem zavarják. Na jó ez most egy picit igen:

IMG 1429

De ennél is gyakoribb - főleg a városba vezető széles utak mellett az ablakmosó-folyadék árusok. Róluk sajnos nem bírtam normális képet kattintani, de ilyenek a palackhalmok az út közepén:

2014-02-17 18.03.54

Ez meg itt az árus:

2014-02-17 18.03.44

Ilyenkor tél vége felé, az olvadó hótól mocskos városban állítólag ez a legnagyobb biznisz. Azt mondják, ha kifogy a szélvédőmosó folyadékod, elvesztél. Ahogy elnéztem a kocsikat egyből el is hittem.

Bár szerintem sofőröket büntetni koszos rendszámért még nagyobb üzlet lehet:

2014-02-17 17.50.02