Egyre zavarosabb a Városliget beépítésének terve. Itt a végleges térkép, melyről egy nap alatt kiderült, mégsem végleges

2014.03.21. 09:16

acc2aaf21140b954a99e7aad1bc1de1a[1].jpg

Felkerült végre a Városliget átalakításának terve a főváros honlapjára. Túl nagy dobra nem verték, de azért ki lehet bogarászni, hol van. Már itt látható, hogy a világon egyedülálló elképzelés! Ugyanis az egész világon nem tudok olyan nagyvárosról - keleti diktatúráktól motorizált nyugati rémvárosokig - ahol százéves parkok közepén fákat vágnak ki, hogy oda középületeket emeljenek. Viszont, ha hinni lehet a jogszabálynak, lehet hogy az állami főépítész gyakorlatilag egy demonstrációt lesz kénytelen összehívni! Na de előbb lássuk a terveket.

Elsőre a legrémisztőbb a Magyar Zeneház (5) és a Nemzeti Galéria (1), de azért vannak más fincsiségek is. A Városliget.info oldal villámelemzést készített róla. Olyan klasszul összeszedtek mindent, hogy ide is másolom az egészet:

A bajor sörsátor megszűnik, ott a Vidámparkból áthozott Lézerdodgem épülete áll majd, pajtaszínházként fog működni. A kissé anakronisztikus Nebbien- féle diadalkapu megépítéséről sem tettek le (a főváros anyaga a tervet 1857-re datálja, holott Nebbien akkor már rég halott volt), ez a Stefánia-Ajtósi Dürer sor sarkára kerül, pont oda, ahol 1945 januárjában a szovjet és román csapatok a Liget területére léptek.

Az Olof Palme háznak, az 1885-ben épült műcsarnoknak nem találják a funkcióját, ezért ez vendéglátóhely (információink szerint kávéház) lesz.

Az Építészeti és Fotográfiai Múzeum a rondó két oldalán, míg a Néprajzi Múzeum a Fáskörnél, a Dózsa György út Ajtósi sarkán épül fel. A volt Felvonulási tér alatt végig mélygarázst alakítanak ki. A Magyar Zene háza a Washington szobor mögött, volt BNV telken valósul meg. A lebontott Petőfi Csarnok helyén szintén mélygarázs lesz, míg a Közlekedési Múzeumot az Ajtósi felé bővítik térszín alatt mintegy 3000 m² területen. Érthetetlen ugyanakkor, hogy a jelenleg a Petőfi Csarnok emeletén található Repüléstörténet kiállítás itt nem kapna helyet, azt elvinnék a Városligetből.

A főváros leszögezi, hogy a Liget területén több száz éves, jelentős dendrológiai értékkel bíró fák találhatók.  " A Liget programban (és a nemzetközi építészeti tervpályázat kiírásában) szereplő új létesítmények megvalósítása során a faállomány lehető legnagyobb mértékű megtartása kiemelt cél, de ennek ellenére fakivágással számolni kell." - fogalmaznak.

Az Új Nemzeti Galéria és Ludwig Múzeum helyszíne a Hermina út és az elbontásra kerülő Petőfi Csarnok  közötti terület. A nemzetközi tervpályázati kiírás az épület elhelyezésére 2,6 ha nagyságú tervezési területet jelöl ki.

Ellentmondás a főváros anyagában, hogy bár gasztrofalu építését nem javasolja a területen, helyette a meglévő egységek fejlesztésére fókuszál (5.oldal), a szöveg az utolsó oldalon mégis említi a létesítményt, gasztroliget néven (6.oldal).

A főváros az anyaggal kapcsolatban április 16-ig várja a véleményeket, erről bővebben itt olvashat

A komplett anyag innen tölthető le

Szóval miután megjelentek az elektronikus infoszabadság nevében a végleges tervek, Baán László kormánybiztos közleményben reagált, aminek röviden az a lényege, hogy nem is úgy lesz minden, ahogy az a végleges terveken van. Ami meg úgy lesz, az nem úgy látszik.

1. "A projektre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázathoz elkészített részletes program alapján, a pirossal jelölt építési helyek területének várhatóan mintegy egyharmadán fog valójában épület állni. Ez alól kivétel a Magyar Zene Háza területe, melyen ennél is kisebb lesz a beépített alapterület, mivel annak építési helye hibásan került feltüntetésre a térképen."

2. A Gyermek és Ifjúsági Tudás és Élményközpontról a mostani Királydomb területén valósul meg, amely azonban a Ligetben korábban elbontott Hungexpo épületek építési hulladékából áll. "Ezt az építési hulladékot kiemelve, annak helyén, a domb gyomrában valósul meg a létesítmény. A helyszín meghatározásakor további fontos szempont volt a Liget zöldterületének megóvása, ezért kerül zöldterületi szempontból kevésbé aktív helyszínre és a térszínt alá a tervezett központ, ezért ezen a területen zöldfelület veszteséggel nem kell számolni."

3. A végén még van egy kis mellébeszélés, arról, hogy az új park miért fog nagyobb biológiai értéket képviselni, mint a mostani, hiába vágnak ki egy csomó fát és építik be egy jelentős részét. Komolyan mint a viccben: nem értem miért kopaszodom ennyire, mondtam a fodrásznak, hogy vágja sűrűbbre a hajam.

A Baán-féle közlemény legabszurdabb része, hogy ez elvileg a végleges terv, amit társadalmi-szakmai vitára bocsátanak, miközben kiderül, hogy egyáltalán nem ott lesznek egyes objektumok, ahol a térkép jelöli. Ráadásul nem árulja el azt sem, hogy hol lesz. Na így remek lesz véleményt mondani róla!

Merthogy jön az vita, amit partnerségi egyeztetésnek neveznek. (Hogy ki találta ki ezt a töketlen kifejezést, azt nem tudom, de ez van a jogszabályban.) Ebben pedig minden érintett részt vehet. 

Akár te is!

Semmi mást nem kell tenni a hirdetmény szerint, minthogy megadjuk a nevünket, valamilyen elérhetőségünket és onnantól köteles az állami főépítész meghívni bennünket minden egyeztető tárgyalásra. Mégpedig

 2014. április 16-ig
• elektronikus levélben avarosrendezes@budapest.hu címre küldve;
• postai úton a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának címezve 
(1052 Budapest, Városház utca 9-11.);
• a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest V. kerület, 
Bárczy István utca 1-3.) személyesen lehet.

Kíváncsi vagyok hány vélemény érkezik majd és hányan mennek el elmondani a véleményüket az egyeztető tárgyalásra.

Én a magam részéről nem tartok kivetni valót sok lépésben (PeCsa bontása és számos épület újrahasznosítása, földalatti terjeszkedés - nagyjából azokkal az elképzelésekkel  értek egyet, amelyeket a Városliget+ is bemutatott). Viszont a kb. 120 ezer négyzetméter nettó szintterület beépítésre nincs mentség! Könyörgöm, ez egy park!

Hogy azért valami pozitívval zárjam a posztot: a sokak által vitatott, ám még többek által szeretett 56-os emlékmű, a "Vaskefe" úgy látszik megmarad.

  • Tippek
  • Bankszámla