Ha Columbónak lehet szobra Budapesten, Taki bácsinak miért nincs? 5 filmes-tévés szerep, akiknek szobrot állítanátok

2014.03.24. 12:47
15 hozzászólás

takiszobor.jpg

Gazdagrét fotóját Rzsuzsu készítette (Indafoto)

Néhány napja állítottak szobrot a méltán népszerű Columbo hadnagynak és hűséges kutyájának a Falk Miksa utca végén, ha már egyszer a híres színészt is Falknak hívták. Azonnal megindult a tippelgetés, ugyan melyik filmes vagy tévés szerep érdemelne hasonló emlékművet Magyarországon. Megkérdeztelek benneteket, ti pedig megmondtátok. Íme az 5 legjobb ötlet.

Mielőtt belevágnánk, tisztázzuk, hogy milyen remek helyen is élünk - na és hogy mennyire nem ismerjük a hazai szobrokat. A többes szám első személy ezúttal nem csak általánosítás, hanem valóban engem is érint. Felvetettem ugyanis, hogy milyen jó lenne egy Bagaméri-szobor valahol, amelyik Alfonzót ábrázolná a Keménykalap és Krumpliorrból. Mit ad Isten, ilyen szobor már van! Tavaly ősszel állították fel Kisújszálláson. (Kösz a tippet Ády!)

Hasonlóan gyorsan teljesült annak a vágya, aki Ötvös Csöpinek akart emléket állítani a Balaton partján. Bujtor István szobrát szintén tavaly állították fel Füreden.

Na szóval ennyi bemelegítés után lássunk 5 ötletet, amelyet a kommentekből válogattam ki:

 

5. Tenkes kapitányát a Siklósi vár elé! 

640px-Zenthe_Ferenc_A_Tenkes_kapitánya.jpg

A Zenthe Ferenc játszotta Eke Máté figurája ugyan ki van állítva a vár panoptikumában (sőt egy komplett jelent van a filmből), de szerintetek azért nem ártana egy rendes szobor is róla a vár elé. Szó mi szó, aki ismeri idehaza a siklósi várat, az nagy valószínűséggel innen ismeri. Amúgy tudtátok, hogy az első magyar filmsorozat forgatásakor Zenthe már 43 éves volt? (Tipp: ViKtOr. Fotó: Wikipedia)

 

4. Magdi anyust a Kós Károly térre!

20120613-baratok-kozt6[1].jpg

Fodor Zsóka Kertész Magdája olyan népszerűségre tett szert, hogy Magdi anyusra keresve, alig lehet normális képet találni a mémözönben. Én csak azért is kikerestem egyet nektek, hogy felállíthassák az épület elé, amelyet az ingatlanosok csak Barátok közt-háznak hívnak. (Tipp: Nils. H. Fotó: Origo

 

 3. Pelikán Józsefet a gátra!

00022134[1].jpg

A Tanú gátőrének szobrát a a Columbo szoborhoz hasonlóan kedves állatával állítaná szoborcsoportba CsakMintTe. Mivel Dezsőt, a disznót már a film elején levágják (feketén), stílszerűen a Közvágóhíd elé helyezné az alkotást, ahol amúgy is vannak klassz mészárosfigurák.

Bár hangsúlyozza, csak viccelt, nem is lenne hülyeség a dolog. Igaz, én sertés nélkül formálnám meg, és vagy a gátra raknám valahol, vagy egy mobil változatát mindig egy friss építési botrány elé állítanám fel, posztamensén a híres idézettel: „Virág elvtárs.. Se ajtó, se ablak?!” (Fotó: ize.hu)

 

 2. Lindát a Március 15-e téri ház tetejére!

linda__gorbe_nora_352891_38919[1].jpg

Annál a tetőnél ikonikusabb helyet nem lehetne találni Görbe Nóra szobrának, mint amelyiken minden Linda-rész végén gyakorolt. Fotót sajnos nem találtam róla, de itt megnézhetitek, melyik is az a hely a Március 15-e téren. 

Hátránya, hogy elég kevesen látnák, bár az biztos, hogy igazi városi csemege lehetne, mint a Thökölyn az erkélyről kipillantó nő szobra. Ha viszont közterületen állítják fel, akkor nagyon jó lenne, ha hűséges mopedjával ábrázolják - legalább olyan fontos kelléke volt, mint Columbónak a kutya. [Tipp: bioLarzen. Fotó: painoffice]

 

1. Taki bácsit Gazdagrétre, hűséges taxijával! (Esetleg más Szomszédok-szereplőket is!


takibacsi.png
Talán mert az eredeti feltevés is ez volt, talán nem csak ezért, de mindenesetre legtöbben a Szomszédok Takács Istvánjának állítanátok szobrot Gazdagréten - volt, aki pénzt is áldozna erre!

Ez több szempontból is érdekes: elsőre nem is gondolta az ember, hogy utólag ő lesz a legfontosabb figurája a sorozatnak. Mellette Kulka János Magenheim doktorának (a szerep szerint Ádám volt a neve amúgy) és Nemcsák Károly Vágási Ferijének állítanátok emléket.

A másik különlegesség, hogy bár sok olyan színész van, akinek alakja egybeforrt a szerepével, olyan kevés, akinek a neve kettővel is! Zenthe Ferenc mellett hirtelen Harrison Ford jut az eszembe, de azért  Han Solo nem áll olyan messze Indiana Jones alakjától, mint Taki bácsi Tenkes kapitányától. Bár a fene se tudja, azért van bennük is valami közös! [Tipp: Uva, CsakMintTe, Fantomász]

***

Kösz a válaszokat mindenkinek, hamarosan újabb nap kérdése következik. Addig is böngésszétek a saját válaszaitokat, mondjuk, hogy mely 10 KRESZ-szabályt változtatnátok meg, ha lehetne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?