A 10 legszebb eladó régi kastély Magyarországon

Van, amelyikért 20 milliót se kell fizetni, van amelyiket 950-ért kínálják

2014.03.28. 22:17

kastelyok-fotor.jpg

Hogy mi a kastély, azt épp olyan nehéz meghatározni, mint hogy mi a régi.  Kicsit önkényesen fektettem le a szabályokat: háború előtti, különálló épületeket kerestem saját parkkal, melyek egyetlen családnak épültek. Kirostáltam a városi palotákat és villákat, a kastélyként hirdetett ilyen-olyan épületeket, aztán megpróbáltam méretben vonalat húzni a kúriák és a kastélyok közé. Talán ez volt a legnehezebb: olyan 750 négyzetméter körül lőttem be.

Elképesztő mennyi eladó kastély van még idehaza. Igaz, azt sem tudjuk pontosan hány kastély is van az országban. Na meg az is igaz, hogy nincs igazán piaca manapság ennek az ingatlantípusnak. Nem véletlen, hogy a 10 legdrágább magyar lakóház közt egy kastélyt sem találunk.

Meglepő, mekkora és milyen szép épületek vannak olyan településeken, amelyeknek talán a nevét sem hallottuk - s hogy mennyire rossz állapotban van némelyikük. És persze épp ilyen fura - ha nem is meglepő - hogy több százmilliós ingatlanok hirdetése is mennyire suta tud lenni, stílusok teljesen véletlenszerű bemondásával klasszicizmustól a barokkig.

Külön szeretném kiemelni az ingatlanosoknak azt a bosszantó szokását, hogy megpróbálják eltitkolni az ingatlan helyét. Ez egy lakótelepi lakásnál indokolt, és működik is, mert senki nem fogja végigcsöngetni három tömb összes lakóját, hogy kezitcsókolom maguk árulják ezt az 51-est, de egy ezer négyzetméteres, egyedi kinézetű kastélynál nagyon nem megy. Még ha a szomszédos települést adják meg, akkor sem. Csak felbosszantanak vele.

Na de lássuk a tíz legszebbet, legérdekesebbet, a legolcsóbbtól a legdrágábbig haladva:

10. Perczel-kastély, Rózsafa - 20 millió  

kastely-rozsafa

Szívszorítóan néz ki az egykor gyönyörű kastély, melynek történetét itt olvashatjátok el . Érdemes végigkattintani a képeket a hirdetésben , ahol 20 millió forint (!) irányáron (!) hirdetik az épületet. Vajon mit szólt volna az egykori tulaj, ha látja hogy annyit ér a kastélya, mint egy városi kislakás… (Fotó:ger82/muemlekem.hu)

9. Dessewffy-kastély, Gávavencsellő - 150 millió  

kast%C3%A9ly-G%C3%A1vavencsell%C5%91

Ennyit számít a tető? A 150 millióért kínált Dessewffy-kastély nincs sokkal jobb állapotban látszólag, mint a rózsafai Perczel, de új tető van rajta, ami rengeteget jelent. Na meg az is, hogy Tokaj közelében van és vagy ezer négyzetméteres. Sajnos azonban így sem jobb a sora, ha hinni lehet a róla szóló Wikipédia-szócikknek . (Fotó: Ingatlanfotózás/Wikipédia)

8. Serényi-kastély, Putnok - 150 millió  

kast%C3%A9ly-Putnok

Jelenlegi állapotában is egy klasszicista gyöngyszem a Serényiek putnoki rezidenciája. Bár odabentről minden mozdíthatót elvittek már rég, részleteiben is őrzi a XIX. századi eleganciát. Szerencséje a teteje ennek is új - reméljük kihúzza vele az új tulajdonos érkezéséig.Bővebben itt olvashattok róla(Fotó: Ingatlanfotózás/Wikipédia)

7. Buttler-kastély, Erdőtelek - 165 millió

kastely-erdotelek.jpg

A tető mintha rendben lenne az 1800-as évek elején épült erdőtelki Buttler-kastélyon is, amit boltozatos földszintje, a benn található festmények, és a kocsiáthajtó kialakítása tesz érdekessé. Bővebben itt olvashattok az épületről . (Fotó a hirdetésből.)

6. Vay-kastély, Tiszacsege - 260 millió

kastely-tiszacsege

Ez a kastély sok szempontból is különleges. Olyan masszív kocka, mintha erődnek épült volna, pedig nem olyan régi. A klasszicizáló, későbarokk épületet valamikor a XIX. század elején emelték. Furcsa az is, hogy eredetileg nagyobbnak tervezték - az alpjának szánt négyzet ma is látszik. Jelenleg kastélyhotel működik benne , izgalmas történetéről a Magyar Kastélylexikon ír bővebben . (Fotó: kastely-hotel.hu)

5. Jankovich–Bésán-kastély, Somogygeszti - 390 millió  

kastely-somogygeszti

Az 1823-ban épült kastély az 1920-as években nyerte el végleges formáját. Jelenleg kastélyszállóként működik, de a hotel honlapján is eladásra hirdetik . Ott ugyan ár nincs, de máshol 390 milliót kérnek érte . Bővebb információt a kastélyról saját honlapján és a műemlékem.hu oldalán találtok. (Fotó: mumlekem.hu)

4. Zichy–Hadik-kastély, Seregélyes - 390 millió  

kastely-seregelyes

Alighanem a legnagyobb (12 850 m²), főúri kastély a hazai ingatlanpiacon. A fenti fotó 2006-ban készült és ezen még teljes pompájában látható a felújított épület, mely hányattatott sorsa után (pl. Videoton-raktár is volt), egy ideig kastélyszállóként tündökölhetett. 2008 óta üres, ami persze nem tett jót neki. A kastély parkja is védett , jelenleg   390 millió forintért árulják . Bővebben a története a Wikipédián. . (Fotó: Egressi János/Wikipédia)

3. Fábiánics-kastély, Misefa - 420 millió 320 millió*  

kastely-misefa

Szerencsés történetű kastély, hiszen szállóvá alakítva , ma is használatban van. Bár elnézve a régi képeket , látszik mi minden egyszerűsödött rajta, mennyivel szebb volt teljes pompájában mint ma, ám egy rossz szó sem érheti a felújítókat. Legalább megmentették a pusztulástól az épületet, melynek állítólag csak a pincéje nem igényelt teljes rekonstrukciót. (Fotó: misefa-kastelyszallo.hu) *Egy héttel a poszt megjelenés után.

2. Somssich-kastély, Zalakomár - 420 millió  

kastely-zalakom%C3%A1r

Az előző századfordulón épült romantikus, eklektikus kastély SZOT-üdülőként működött a háború után. Érdemes megnézni, milyen most a hirdetésben, ahol 420 millióért hirdetik , és milyen volt üdölőként . A különösen kanyargó falépcső mindenesetre most is nagyon szép. (Fotó a hirdetésből.)

1. Petrovszky-kastély, Bükkösd - 800 millió  

kastelyBukosdi

Bár 800 millió forint messziről talán kissé túlzásnak tűnhet (a 950 pláne ), azért látszik, hogy nem véletlenül került a lista élére a Petrovszky- (későbbi Jeszenszky-) kastély. Nem csak azért kivételes ingatlan, mert remek állapotban van (itt például még az eredeti ablakosztás is látszik), sőt úgy tűnik, a szállóvá alakítást is megúszta, meg láthatóan belülről is rendben van, hanem mert eredetileg is egy kiemelkedő alkotásról van szó. A környék legszebb copf kastélyáról itt olvashattok bővebben . Ezek pedig videós tervek a belső terének hasznosításáról . (Fotó a hirdetésből.)


A listába simán bevehettük volna ezt a szentendrei vadászkastélyt is, de nem vettük, hiszen az már szerepelt az eladó-kiadó Horthy-ingatlanokat bemutató válogatásunkban.

A sorozat második része, további 7 gyönyörű eladó kastéllyal itt olvasható.