Illegális szeméttelep működik Zuglóban? Egyszer már leégett a napokban kigyulladt hulladék, de senki nem tett semmit azóta

2014.04.11. 13:53

2014-03-30 16.06.11 (1)

A múlt héten azzal volt tele a sajtó (bár talán a kampányzajban kicsit kevés figyelmet kapott), hogy rengeteg gumi gyulladt lángra egy hatalmas szeméttelepen Zuglóban. Alig néhány nappal a baleset előtt kaptam egy olvasói levelet rengeteg fotóval a telepről, azt hiszem itt az ideje kicsit foglalkozni az üggyel. Hiszen nagyon úgy néz ki, évek óta csinálnak itt valamit, amit nagyon nem kéne, és nagyon nem itt.

Bár a Rákosrendező környéki szemétkupacok már másnak is feltűntek, úgy tűnik ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Valójában egy elkerített részen folyik a hulladékfeldolgozás a jó nevű kertvárosban, egy ugrásra a Rákos-pataktól és egy lakóparktól.

Na de át is adom a szót olvasónknak:

 

"A Szőnyi úti négy lépcsőházas társasházban lakom, a szeméttelepre két éve figyeltem fel, amikor nyáron kigyulladt. Kint voltak a tűzoltók, vagyis hivatalos személyek látták, mégsem történt – látszólag – semmi az ügyében.

A házunk mögött van Rákosrendező, igazi senkiföldje. Ahány polgármestere volt Zuglónak, legalább annyiféle rendezési terv született már a hasznosítására. Természetesen egyiket sem valósították meg. A terület hangulata enyhén szólva nyomasztó. Még a Kiscsillag együttes Légyszíves című klipjéhez is forgattak itt néhány kockát, pont passzoltak a dalhoz…

Rákosrendező nemcsak dark metal és alternatív együtteseknek ideális klipforgatáshoz, hanem azoknak is, akik diszkréten, gyorsan és ingyen meg akarnak szabadulni a szemetüktől. A Rákospatak közvetlen közelébe néhány hónapja szeméttel teli zsákokat, hűtőket, bútorokat és más hulladékokat dobáltak le a fent említett szeméttelep bejáratához.

2014-03-30 16.06.18

 

Az igazi szeméthalom azonban a kapuja mögött rejtőzik, ameddig csak a szem ellát. Gyanítom, hogy ott emberek élhetnek, akik lomizással foglalkoznak. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy szabályosan működik a szeméttelep, néhány méterre egy élővíztől és a több száz lakástól. 

 

2014-03-30 16.10.10

 

Időnként égetnek ezt-azt, a füstöt pedig szeles időben a közeli lakópark lakói kapják az arcukba. A legrosszabb azonban az, hogy előbb-utóbb elszaporodnak a rágcsálók, ha marad a szemét.

A szeméttelep felett, a Zuglót Angyalfölddel összekötő egyetlen felüljáró is egyre rosszabb állapotban van, pedig sokan járnának arra, főleg hétvégén. Közvilágítás csak a zuglói oldal lépcsőjéig van, onnan sötétben csak azoknak érdemes tovább menni, akik jól kijönnek a hirtelen előbukkanó, nagytestű kutyákkal. Pár hónapja a kerékpár tolását megkönnyítő fémsín egy részét is megfújták a lépcsőről.

 

2014-03-30 16.08.16

 

Kíváncsi vagyok, másnak is szúrja-e a szemét ez a kupleráj. Például azokét a politikusokét, akik az őszi önkormányzati választásra készülnek. Vagy az illetékes hatóságokét.

 

Na erre én is kíváncsi vagyok! A múlt heti tűz után azt ígérte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogy ellenőrzik, volt-e egyáltalán engedélye a telepnek. Kérdés, hogy lesz-e bármi következménye az esetnek, na meg hogy két éve miért nem tűnt fel ez senkinek.

Még több kép a tűz előtti állapotokról itt: