5 álkastély a magyar ingatlanpiacon: régiek, gyönyörűek, nagyok és drágák - mégsem kastélyok

2014.04.29. 17:14

alkastely-fotor.jpgBár látszólag semmiben sem különböznek az ingatlanpiacon kínált többi kastélytól, valójában egyikük sem az. Kastélynak látszanak, hiszen szabadon álló, nagy, díszes és régi épületekről van szó - de valójában egyik sem annak épült a szó klasszikus értelmében.

Hát akkor minek? Vegyük sorra az öt eladó ingatlant dráguló sorrendben!

Engel-palota, Jánosi-puszta - 93 millió

 alkastely5.jpg

Grófi kastélyként hirdetik ezt az épületet Komló közelében, amin egykori tulajdonosa, Engel Adolf pécsi születésű vállalkozó biztos jót mulatna: bár oly sokat tett a környék felvirágoztatásáért, hogy Ferenc Józseftől nemességet kapott, gróf azért nem lett. Az azonban biztosan elszomorítaná, hogy néz ki az a palota, amit építtetett. Mert hogy inkább városi palota ez, mint kastély: olyan a bejárata, a homlokzata, a beosztása, no meg az is, ahogy az utcafrontra van rendezve. Jó ideje üresen pusztul, pedig nem műemlék. Mindenesetre, aki lát benne fantáziát, annak nem köti semmi a kezét.

 

Tápai réti iskola, Szeged - 164 millió

alkastely4.jpg

Igen csak furcsa ez a "kastély" is: terasza, meg a tetőtérből nyíló ablakai is gyanút ébresztenek. Hát persze, hiszen nem kastélynak épült, hanem egyházi iskolának az 1800-as évek végén. Legalábbis a hirdető szerint. (Hogy így van-e, nem tudom egy tanulmány szerint [itt a pdf] három iskola is működött itt a régi világban, az egyik 1905-ben épült). A hirdetésben szereplő képeken látható, milyen állapotból hozták vissza a közelmúltban - na meg az is, meddig jutottak vele az átalakításban. Lenne még mit befejezni rajta.

 

Jószágkormányzói lak, Hőgyész - 461 millió

alkastely3.jpg

Különös a története ennek az épületnek is. A hirdetés szerint a Liechtenstein-kastély, és nem hazudik, valóban itt élt a hercegi család. Ám csak 1927-től, amikor is elnyerte ma is látható neobarokk formáját. Eredetileg ugyanis ehhez a Mercy-, később Aponyi-kastélyhoz épült melléképületnek valamikor a XVIII. században. Persze az, hogy egykor jószágkormányzói lak, később  számvevőségi központ volt, cseppet sem von le az értékéből. Sőt, még izgalmasabbá teszi. Bővebben a Műemlékem oldalán.

 

Kastélyszálló, Visegrád - 520 millió

alkastely2.jpg

Festői kilátás lehet ebből a hegyoldalba épített visegrádi szállóból, mely a hirdetés szerint eredetileg is kastélyszállónak épült 1872-ben. Ez tulajdonképpen igaz, de azért nem szállhatott meg itt bárki, hiszen mint a szálló honlapján olvasható, a Pálffy-Daun família nyaralója volt ez - mindenesetre semmiképp sem valódi kastélyról van szó. Érdemes megnézni a szálló oldalán a letölthető pdf-dokumentációt is, ahol a nyaraló metszete, alaprajza és rengeteg képe is megtalálható.

 

Villa a Benczúr közben, Budapest - 1,2 milliárd

alkastely1.jpg

Simán lehetne egy pompás kastély is, ez a XIX. század végén épült romantikus épület, de persze nem az. Ami gyanússá teszi az a kerítés előtte, aztán a szűkös kilátás a képeken, na meg persze a milliárd feletti ára - amivel simán bekerült  a tíz legdrágább magyar "családi ház" közé. Na persze, mert egy romantikus bérpalotáról van szó, a budapesti Diplomatanegyedben.