A világ 12 leglátványosabb liftje

2014.05.01. 09:26

lift-Fotor.jpg

Legalábbis ezen szubjektív lista szerint:

1st louis.jpgGateway Arch

St. Louis, USA

A világ egyik legmagasabb emlékművének a csúcsára vezető liftezés leginkább egy vidámparki hullámvasutazásra emlékeztet. A 192 méter magas diadalív tetejére alig négy perc alatt repít fel a lift az íves pályán. A diadalív tervezői a finn-amerikai Eero Saarinen és a német-amerikai Hannskarl Bandel. Egy út a felnőtteknek 10 dollár, míg a gyerekeknek 5. Mivel nem látszik a képen magából a liftből semmi sem, csatolok egy videót a liftutazásról. A rövid filmnek az eleje és főképp a vége (kb. 2:00-tól) érdekes, amikor is a látogatók kinéznek a kilátó keskeny ablakain.

 

2berlinaquadom.jpg Aquadom

Berlin, Németország

A Radisson Blu Hotel liftjének érdekessége, hogy a legnagyobb, 25 méter magas henger alakú liftben egymillió liter tengervízben tengeri halak úszkálnak és a lifttel utazók egy óriási akváriumban, vagy még inkább a tenger fenekén érezhetik magukat. Egy felnőttjegy 15.35 dollár, míg a gyerekjegy 9.

3_2.jpg

 Mercedes-Benz Múzeum

Stuttgart, Németország

A mindössze fél perces liftút a trükkös, fém-üvegszikla hatású felépítésnek köszönhetően akkora élmény, hogy sokan az önmagában is érdekes múzeumot kizárólag a liftezés miatt látogatják. Azért a múzeumot is érdemes megnézni, így legalább féláron liftezhetnek: felnőttek 5.15 dollárért, míg gyerekek 2.60-ért.

 

 4taipai101.jpgTaipei 101

Taipei, Tajvan

Tériszonyosoknak annyira nem ajánlott. A 89. emeleten található csillagvizsgálóig 63 kilométer per órás sebességgel száguldó lift 37 másodperc alatt ér fel, de fentről gyönyörű panoráma tárul az egész városra. Ha a forrás pontos, akkor a gyerekkedvezmény nevetségesen, avagy bántóan jelképes: felnőtteknek 13 dollár, míg a gyerekeknek 12.35.

 

 

5skytower.jpgSky Tower

Auckland, Új-Zéland

A 185 méter magas torony kilátójából a varázslatos élményt a 40 másodperc alatt felérő, üvegborítású, nyílt panorámás lift fokozza. Egy út felnőtteknek 23.50 dollár, míg gyerekeknek 9.

 

5kínakülső.jpgBailong Lift

Hunan, Kína

Kakukktojás, mert nem épületben, hanem egy nemzeti parkban viszi fel a látogatókat 326 méter magasra és közben az üvegkalickából lehet gyönyörködni a tájban. Az extrém időjárási körülmények kivételével mindig jár a lift. A kétperces útért 8,90 dollárt kell fizetni, de emellett meg kell váltani a kétnapos nemzeti park-jegyet 39 dollárért.

 

7stockholm.jpg

 SkyView

Stockholm, Svédország

Az Ericsson Globe kabinjaival a 130 méteres magasságra szépen lassan, 20 perc alatt lehet feljutni. Az üvegkabinokban mindez óriáskerék-élményt nyújt, így a svéd főváros egyik vezető látványossága e liftút. A svédek a biztonsági előírásokat rendkívül komolyan vették a rendszer kiépítésénél, így mindenki önfeledten gyönyörködhet a városra nyíló panorámában. Azonban mindössze két kabin áll a liftezők rendelkezésére, ezért célszerű előre lefoglalni a jegyet, ami 22 dollár felnőtteknek és 15 dollár gyerekeknek.

  

9london.jpgHammetschwand Lift

Luzerni-tó, Svájc

Egy kilövésre váró űrrakétára emlékeztet a kinézete a legnagyobb európai kültéri liftnek, amelyet már 1905-ben felépítettek. A legmagasabb pontja 152 méter és 48 másodpecig tart egy út. A pazar alpesi tájat és a tavat erről a kilátóról a felnőttek 14, míg a gyerekek 7 dollárért nézhetik meg.

 

8.jpg

 Lloyd Building

London, Anglia

Sajnos a Temzére nyíló kilátást e külső liftben csupán a biztosító alkalmazottai és a hivatalosan beléptetett vendégeik élvezhetik.

 

11newyork.jpg

 Luxor Inclinator

Las Vegas, USA

Az egyiptomi piramist formáló Luxor hotel liftje 39 fokos szögben szállítja az utasokat a gúla csúcsába. Az élményhez szobát kell foglalni a 4400 szobás szállodában. Egy átlagos éjszaka ára fejenként 89 dollár.

 

10_1.jpgLong Island City Business Center

Queens, New York, USA

A legtöbb lifttel ellentétben ennek a varázsa a belsejéből fakad, hiszen egy teljesen átlagos irodaházban áll a 31. utcában.Csupán 6 szintet lehet vele megtenni és természetesen ingyenes, már ha az alkalmazottak beengednek. A lift belsejébe festett, élénk szinű sárkány káprázatos.

 

12skótFalkirk-Wheel-Genel.jpg

 Falkirk Wheel

Falkirk, Skócia

Ez a lift-csónak egyveleg 2002 óta üzemelő turistalátványosság, ám egyben két, szintkülönbséges csatornát köt össze, vagyis valójában egy zsilip (illetve valójában egy hajóemelő-szerkezet, hiszen nem a vizet zsilipeli, igaza van a kommentelőnek) . Egy 50 perces útba két felmenet is beletartozik a lifttel a 35 méteres csúcsig. A belépő 12,25 dollár felnőtteknek és 7,75 a gyerekeknek.

Képek és szöveg: D&D