10 négyzetméternél kisebb eladó lakások Pesten. A legkisebb 6 m², némelyik négyzetméterára 2,5-szerese a környék átlagának

2014.05.15. 14:11

mini-fotor.jpgMiközben a legnagyobb eladó lakóingatlanok (mondjuk a legszebb piacon található magyar kastélyok) listáját évről évre, szinte változtatás nélkül kiposztolhatjuk, a legkisebb lakásoké folyamatosan pörög. Olyannyira, hogy egy ilyen posztot szinte napokra előre sem lehet elkészíteni, s van, hogy az élesítés után órákon belül elkelnek a lakok. Legutóbb például még egészen más felhozatala volt a 10 négyzetméter alatti lakásoknak.

Az eredetileg cselédszobákból, üzlethelyiségekből, raktárakból, olykor közös használatú, folyosóvég vécékből kialakított kis lakások elég népszerűek. Kialakulásuknak köszönhetően szinte csak Budapesten találhatók az egész országban.

Bár négyzetméteráruk jellemzően veri a nagyobbakét, lakni pedig nem a legkényelmesebbek, mondjuk rendszeresen Pestre utazó vagy itt megszálló embereknek olcsóbb lehet, mint bérelni egyet. Na és persze folyton emlegetett "kúrókéró" funkcióról se feledkezzünk meg!

Vadászni viszont nem olyan könnyű őket. A párnégyzetméteres méretbe legtöbbször már csak tévedésből csúsznak be a hirdetések. Vagy lemarad egy nulla, vagy összekeverik a rubrikát a szobák számával, esetleg a milliókkal, vagy csak egyszerűen nem akar pontos adatokat megadni az ingatlanos. Na de rajtam nem fognak ki!

Szóval lássuk mit találunk most Budapesten a néhány négyzetméteres kategóriában:

 

6. VI. kerület, Székely Mihály utca - 10 m²

mini1.jpg

A fenti kép alighanem a legfurább ingatlanfotó, amibe belelóg valakinek a lába. Viszont ezeket a kusza vonalakat bevallom egyáltalán nem értem az alaprajzon. Más sem?

Ár: 5 millió forint, ami 60%-kal több a környék átalagáránál.

 

5. XIII. kerület, Lehel téri piacnál - 10 m²

mini2.jpg

Elképesztően olcsó ez a kecó, amit talán az indokol, hogy a ház “Régi állapotú, vegyes lakóközösségű”, illetve “a lakókörnyezete kissé szegényes, de a tulajdonos tájékoztatása alapján biztonságosnak mondott.” Az ára mindössze

2,19 millió forint, amit ráadásul a szövegben már 2-re kerekítenek. Ez azt jelenti, hogy elképesztő módon, 67%-kal olcsóbb (!) a környék árainál.

 

4. XIII. kerület, Petneházy utca - 9 m²

mini3.jpg

Egy lehelettel kisebb és egy lehelettel drágább. Viszont ki van hangsúlyozva, hogy a “tulajdoni lapon is lakóingatlanként szerepel”.

2,49 millió forint, ami nagyjából pont megfelel az angyalföldi átlag négyzetméterárnak.

 

3. V. kerület Váci utca - 9 m²

mini4.jpg

Egy kisebb cég székhelyének ajánlják. Hm. Mondjuk az én egyszemélyes bt.-m pont elférne benne, ha a kültag csak ritkán nézne be az irodába. Igaz, az ágy akkor nem tudom mire való. Ám az kétségtelen előnye, hogy ez az egyetlen a listában, amelynek normális méretű ablaka van, így olyan fényes, mint egy rendes kislakás

Ár: 7,5 millió forint, ami 145%-kal drágább a környék átlagáránál (pedig a maga 340 ezer forintos négyzetméterárával azért ez amúgy is elég erős városrész).

 

2. V. kerület, Petőfi Sándor utca - 8 m²

mini5.jpg

A leírás szerint “kiváló minőségű egyéb helyiség”, az alaprajzon sincs feltüntetve a hálórész - vagyis hivatalosan nem lakás, még ha annak is van berendezve. Ráadásul nem is rosszul! Klasszak falon a boltívek és a lépcsők “mintái”, szépen is van fényképezve - teljesen rendben van az egész.

Az ára 6,5 millió forint, ami 139%-kal drágább az átalgos belvárosi négyzetméterárnál.

 

1. VI. kerület Szinyei Merse Pál utca - 6 m²

mini6.jpg

És akkor kérem ez a legeslegkisebb példány a Diplomatanegyedből. esetleg egy nagyon kis ország nagyon kis diplomatája lakhatna benne.

3,9 milliós árával 146%-kal drágább négyzetméterárú, mint egy átlagos lakás a környéken.

 


Még több mini lakás az Urbanistán itt, még több furcsa hirdetés pedig a jó öreg ingatlansalátában.