10 rendszerváltás után épült magyar "kastély" az ingatlanpiacon

2014.05.23. 07:00

uk-fotor.jpg

Évtizedeken keresztül úgy élt az emberek fejében, hogy a gazdagok azok kastélyokban laknak. Aztán, amikor a rendszerváltás után ismét lehetőség nyílt rá, néhány gazdag tényleg kastélyba költözött. Vagy legalábbis valami olyasmibe. Lehet csodálni és lehet lenézni ezeket az épületeket, de vitathatatlanul meghatározó lenyomatai egy letűnt kornak.

Nem tudom pontosan, hogyan születhettek ezek az alkotások, alighanem alaposan beleszólt a megrendelő, hogy tornyot, erkélyt, bábos korlátot vagy timpanont szeretne még az épületre - de azért maradjon otthonos is az egész. Bár az alábbi listában szerintem még szellemes is akad - minden irónia és szójáték nélkül -, azért leginkább a szűkmarkúság jellemzi ezeket a házakat. Még ha némelyikből valóban nem sajnálták az anyagot, akkor is.

Legtöbbjüknél hiányoznak ugyanis a nagyvonalú terek, a tetőtereket mindenhol beépítették, nincsenek nagy kapuk, tágas parkok stb. Ám ezzel együtt is igen figyelemreméltók. 

Többük sorsa szomorú, épp úgy elhagyatva állnak, mint a régi kastélyok. Némelyiküknek soha sem adatott meg a fénykor: vakolatlanok, befejezetlenek. Ismerve a mai ingatlanpiaci helyzetet - na és a jelentősen megváltozott igényeket - kevés az esély, hogy hipp-hopp elkapkodják valamennyit.

A 10 legszebb eladó régi kastélynál leírtam, miket tekintek kastélynak, hát itt természetesen mások a szabályok. Kastélyszerű épületeket kerestem, melyek "családi ház" funkcióval - vagyis eredetileg nem hotelnek - épültek. Nem vettem ide a hagyományos telkekre épített kastélyszerű villákat - pedig abból is lehetne egy klassz merítést készíteni - csak a birtokkal rendelkezőket, ahogy az egy kastélyhoz illik. Az "újépítésű" ebben a posztban rendszerváltás utánit jelent (ahogy a régi háború előttit jelentett).

És akkor lássuk a felhozatalt!

10. Dunaharaszti, 43,5 millió

Elátkozott kastély ez a Duna-holtág mellett, még ha nem is olyan súlyosan, mint az edericsi Fekete-kastély , melynek gyilkosságokkal és öngyilkosságokkal teli történetéről korábban írtunk . Ez ugyanis meg sem épült, de már leégett - a jelenkori állapotot bemutató képek alapján nem ma történt az eset. Most így próbálja eladni a család, ugyanis nem tudnak még egyszer nekifutni a felújításnak.

9. Kecskemét közelében, 58 millió

Mesebeli kastélyocska tujasoros parkkal, korlátra tömött fácánnal, őzikés szobrokkal és kör alakú ebédlővel. Vadászlak a tanyavilágban.  

8. Zalaszántó, 85 millió

Egészen kastélyszerű, épp csak a méretéhez méltó bejárat hiányzik róla. Olyan, mintha két hátulja lenne, igaz, ez a két hátsó homlokzat simán lehetne egy valódi kastélyé is. Viszont be van fejezve, ami igen nagy előnye a lista több más szereplőjével szemben. 

7. Kecskemét, 149 millió

Nagyon furcsa hibridépület ez. Vannak benne határozottan régi kastélyokra emlékeztető jegyek - a kertkaputól az - ingatlanos szerint “ grófi kastélyokra emlékeztető" - kerten át a tornyokig és oszlopokig. Ám van azért az egészben egy adag ezredfordulós hangulat is, amit kisebb bevásárlóközpontokra és középvállalatok saját építésű irodaházaira hajaz. Érdemes belenézni a képekbe. 

6. Dunakiliti, 294 millió

Szabályos kastélyocska lehetne. Ha befejezték volna, talán csak az ablakok árulnák el, hogy újépítésű. (A hirdetésben látványtervek is vannak a végleges változatról .) A saját vízpart és az erdő közelsége menőn hangzik innen messziről - kérdés, milyen valójában. Érdekes, hogy nem messze tőle van egy másik rendszerváltáskor épült, ennél jóval nagyobb kastély, mely egy időben igen sikeres szálló volt , ám már jó pár éve zárva van. 

5. Győr környéke, 375 millió

Légi felvételen egészen kastélyszerű, közelről aztán már inkább egy nagyra nőtt családiházra emlékeztet toronnyal. Ezzel együtt is az arányosabb próbálkozások közé tartozik. Ha valaki tudja pontosan hol van, ne habozzon elárulni!  

4. Zalakaros 395 millió  

A 2009-ben épült 1100 négyzetméteres kastély állítólag egy szépen parkosított terület közepén fekszik. Mindezt nehéz megítélni, mert a hirdetéshez feltöltött 71 (!) fotóból elég kevés dolog derül ki. 

3. Ócsa, 500 millió

Ezen az 1250 négyzetméteres “családi házon” tulajdonképpen ott van minden kastélykellék és bizonyos szögből, kicsit sötétben akár egy klasszikus kúria is lehetne, de azért mégis csak egy nagy családi ház. A hirdetés szerint 2008-ban épült egy természetvédelmi területen.  

2. Sukoró, 620 millió  

Ez se ma került az ingatlanpiacra. Már 2009-ben árulták az 1990-ben épült “urasági házat” "saját bejáratú női hálószobával" és volt, hogy az RTL bérelte ki az X-faktor mentorházának . Akkor még 972 milliót kértek érte. Kicsit kilóg a sorból, mert nádfedeles dizájnjával egyáltalán nem az őszi kastélyokra hajaz - tulajdonképpen bájos. Akit nagyon érdekel, egy videót is talál róla itt . 

1. Csömör, 1,1 milliárd

Az örök megkerülhetetlen csoda, amely a legdrágább eladó magyarországi családi házak listájára is felkerült. Tragikus történetéről itt írtunk bővebben , amikor még ennél jóval többért próbálták eladni. Persze ez az ár most is teljesen irreális: néhány éve 66 millióra becsülték , de az árverésen 43 millióért sem licitált rá senki . (FRISSÍTVE: Mr. Watson szerint a linkelt cikk ferdít - a licitálás csak a kastély egy részéről szólt.) Hosszú évek óta ugyanazokkal a képekkel árulják, kíváncsi vagyok, hogy nézhet ki most.

Lemaradt valami a listáról? Kommentbe vele!