Mindenki a külföldi balekra vár a belvárosban. Elszaladt árak az V. és a VI. kerületben - ingatlanpiaci elemezés

2014.06.03. 08:12

Screenshot 2014-06-03 08.18.05.png

Értékesítési, hirdetési és albérletárak az V. és a VI. kerületben - az eladó ingatlanokkal. Részletekért katt a képre.

Kijött a Balla Ingatlanok legfrissebb környékelemzése, ezúttal az V. és a belső VI. kerület ingatlanpiacáról. Kimazsoláztam belőle nektek a lényeget pontokba szedve:

• Nem csappant az érdeklődés, itt mostanában is pörög a piac, a külföldi vevők is érdeklődnek.

•  A legtöbben csillagászati áron kezdi hirdetni a lakását, aztán szépen lassan ereszkedik le vele a realitások talajára. Sokan ugyanis bíznak a gazdag külföldi palimadárban, amelyik csak a mesében és a vicces filmekben létezik - a valóságban sajnos nem. 

•  "Addig azonban, amíg erre rájönnek, sok idő telik el, így túlárazott ingatlanokkal van tele a piac. Ezek értékesítési ideje rendkívül hosszú, vagy egyáltalán nem is kelnek el. Jellemzően az eladóknak 10-15 százalékkal mérsékelniük kell a kínálati árat, hogy megérkezzen végre a vevő. Mire azonban ilyen mértékben hajlandóak lecsökkenteni azt, legalább 2-4 hónap telik el. A legjellemzőbb azonban, hogy az eleve rosszul árazott lakások esetében 4-8 hónapig tart az értékesítés. Ha viszont egy ingatlant mindjárt az értékesítési folyamat elején helyesen áraznak be, akkor egy hónapon belül szinte biztosan elkel a lakás, de akár napokon belül is akadhat vevő".

•  Itt is ugyanazt keresik, mint máshol: a kis, 25-35 négyzetméteres lakásokatEzeket elsősorban két okból keresik: befektetési céllal vagy Pestre költöző egyetemistáknak. Áruk 7-9 millió forint körül mozog. Mennek az egy kategóriával nagyobb, 45-55 négyzetméteres lakások is - bár ezekre azért az előbbinél kisebb a kereslet. Ezek a lakások átlagosan 12-15 millió forint közötti áron szoktak elkelni.

 •  A legfelkapottabb zónák: az Országház és a Szent István körút közötti területen keresgélnek, míg a VI. kerületben az Andrássy út az örök sláger, de az onnan nyíló Hajós utcát, s úgy általában az Opera környékét is kedvelik, tágabb értelemben véve viszont a teljes Nagykörúton belüli rész iránt jelentős az érdeklődés.

 

Árak

VI. kerület: a minimum ár 150 ezer forint környékén található négyzetméterenként, míg a maximum valahol 800 ezer forintnál húzódik, az átlag pedig 300-350 ezer forint könyékén alakul.

V. kerület: az átlag 350-400 ezer forint négyzetméterenként, a legolcsóbban 270 ezer forintos négyzetméteráron lehet vásárolni, míg felfelé a négyzetméterenkénti 1,1 millió forintos szintnél éri el a plafont. A fajlagosan drágább lakások még mindig a kisebb méretkategóriákba tartoznak, míg a nagyobb ingatlanokat alacsonyabb négyzetméteráron adják.