A cigány vándorasztalos állami gondozott gyerekekkel restaurálta a somogyvári Széchenyi-kastély belsejét

2014.07.04. 09:00

rostásárpád.jpgRostás Árpád - Fotó:Facebook

Rostás Árpád Magyar Örökség-díjas cigány restaurátor és vándorasztalos már több mint 200 kastélyban restaurált. Az országház faburkolata, a versailles-i kastély parkettája, konzolasztala és tükre, a Louvre ablaka, csak néhány, abból az ezer munkából, amin szintén dolgozott. Jelenleg Rómában, a Vatikánban vár rá egy restaurátori megbízás.

Tavaly három hónapot bíbelődött azzal, hogy az angol királyi családnak kedveskedjen egy diófa bútorral. A magyarságra jellemző motívumok mellett az Egyesült Királyság zászlaja és a királyi címer díszíti György trónörökös (örökös-örökös) intarziás bölcsőjét, amit szintén Rostás csinált. Nem akármilyen bölcsőben ejtőzhet  a kis herceg, ugyanis Rostás mester ötvenéves diófát és kétszáz éves furnért használt.

A magyar Himnuszt és a Szózatot is diszkréten beépítette a bölcsőbe, amit a középkorban leprásápolással elévülhetetlen érdemeket szerzett Szent Lázár Lovagrend tagjai áldottak meg. A ceremónián Vincze Lilla is énekelt.

Rostás Árpáddal egy telefonos villáminterjút készítettem és elmondta, hogy Vilmos hercegék a budapesti brit nagykövettel megüzenték neki: egy újabb bölcsőt szeretnének tőle. Emellett Barack Obamának készít egy íróasztalt amelynek az egyik motívuma, hogy egy fehér és egy fekete kéz fog egymással kezet.

"Szeretném a somogyvári kastély leégett részének bútorait, ágyait az ott élő gyerekek segítségével pótolni. Vannak köztük asztalos tanulók. Szívesen segítenek. Asztalos barátaimra is számítok. És bárkire, aki csatlakozni akar a nemes célhoz. A Rostás Katedrália Alapítvány és az Emberi Méltóság Tanács támogatásával valósítjuk meg a tervet. A kastély falépcsőjére sikerült minisztériumi támogatást nyerni. Így azt február végén elkezdem restaurálni. Én is intézetben nőttem fel, ezért sokkal jobban tudok azonosulni az itt élő gyermekek lelkivilágával. Megmutatom nekik, hogy van kiút a reménytelenségből is" - mondta a KaposPontnak tavaly januárban.

(A somogyvári Széchenyi-kastélyban már több, mint hat évtizede főképp értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkoznak, azonban emellett például óvodai foglalkozás és általános iskolai oktatás és állami gondozottak nevelőintézete is ott található, valamint szakmunkásképzést is tartanak.)

Rostás egyébként évek óta nyári táborokat is szervez zömében hátrányos helyzetű fiataloknak. Táboraiban az asztalos-, és egyéb foglalkozásokon már hatezren vettek részt. Tavalyi, hatszáz gyereknek tartott táboráról az Index is beszámolt.  A somogyvári kastélyban húsz lánnyal és fiúval végezte el a munkát. Sokan közülük arra kérlelték, hogy Árpi bácsi tovább oktassa őket a szakma fortélyaira. Telefonon azt is elmondta, hogy a sikeres restaurálás mellett legalább akkora örömet okozott számára, amikor egy súlyos tanulási zavarokkal küszködő 18 éves lányt annyira fellelkesítette az, hogy végre hasznosnak érezhette magát, és valamiféle jövőképe is kialakult, hogy büszkén újságolta neki: sikeresen befejezte az ötödik osztályt. Tervei között egy állandó, asztalosképző-iskola alapítása is szerepel.

Somogyváron elkészültek (viszont az átadás később lesz, illetve a munkálatok második és harmadik szakasza is még hátravan), mert Árpád ezt az e-mailt küldte a lentebb látható, sok-sok fényképpel:

Szép napot!

A kastély elkészült. Állami-, és nem állami gondozott gyerekekkel restauráltam.
Köszönöm mindenkinek a bizalmat, erőt! Sikerült bebizonyítanunk, hogy akarattal, szívvel mindent el lehet érni. Álomszép lett!

rost9.jpg

rost16.jpg

rost12.jpg

rost10.jpg

rost5.jpg

rost7.jpg

rost1.jpg

rost8.jpg

rost4.jpg

rost11.jpg

Tényleg szép lett. Gratulálunk a mesternek és tanítványainak.

Rostás munkáit itt követhetitek végig egy csomó fotón.