Mihez lehet kezdeni egy kicsi kockaházzal? Olvasónk Szentendrén ezt csinálta vele

2014.08.13. 10:03

Hogy a Kádár-kockáknak is lehet bája, - vagy bármilyen szentségtörésnek is hangzik - szépsége, arról nem is olyan rég esett szó az Indexen. Kaptunk rá egy egészen furcsa reakciót. Bencéék házát,   

egy exkockát Szentendréről.

Mondjuk itt a kiinduló állapot sem volt rossz: a terméskőből rakott lábazattól egészen kedves volt. Viszont kicsi. 

Át is adnám a szót Szeghi Gábor építésznek, akinek van néhány hasznos megjegyzése nem csak a konkrét esettel, hanem általában az ilyen épületekkel kapcsolatban is:

A ház mostani tulajdonosával közösen találtunk rá a mellékelt épületre, miközben építészként segítettem új otthont keresni részükre. Fontos szempont volt, hogy a ház masszív legyen és jó felújítási alapot képezzen.

Több épületet végignézve a 60-as évek „kockaháza” lett a befutó. A típus annak idején annyira beidegződött a köztudatba, hogy még lejtős telken is ilyet építettek, félig alápincézve.

Vásárlás után néhány évvel felmerült az épület bővítésének igénye. Általában jellemző ezekre a kockaházakra, hogy megfelelően aláalapozottak és erős főfalakkal rendelkeznek.


A 9x9-es befoglaló méretet egy középfőfal hasítja ketté, de ettől függetlenül a belső átalakítások könnyedén megoldhatóak. Gyenge pontjuk általában a födém- és tetőszerkezet. Tetőtérbeépítés során sok esetben újra kell építeni őket, nem felelnek meg a mai elvárásoknak.


Az említett példa szerencsés, mert a födémet egy ma már nem használt betontálcás szerkezet jelentette, mely elég erős volt ahhoz, hogy elbírja a tetőtérbeépítést. Mivel az épület nem tartalmazott olyan építészeti elemet, ami karakteressé tette volna, jelentősen megváltoztattuk a megjelenését, igazodva a mai igényekhez.


A lépcsőház új épülettömegként készült el, a felső szinten pedig az oromfalak kialakításával nyertünk jelentős területet. A kertkapcsolatot egy a nappaliból nyíló impozáns méretű lábakon álló terasz jelentette, mely alatt kellemesen üldögélve örülhettünk a lehőszigetelt régi falak hűvösének a nyári forróságban. 

  Szerintetek?