Légkalapáccsal „szórakoztatják” a lakókat a budai várfal tövében – olvasói levél hangfelvétellel

2014.08.19. 08:48 Módosítva: 2014.08.19. 09:50
Nyolc éve dolgoznak a mélygarázson
Nyolc éve dolgoznak a mélygarázson
Fotó: Kép: olvasói fotó

A budai vár alatt sem fenékig tejfel az élet.

Az I. kerületi, Palota úti mélygarázsnál – amely 2007 óta épül–, az elmúlt öt hétben minden nap dolgozik egy légkalapács, napi átlagban 8-10 órát, reggel 7:10-től este 5-6-ig. Szombaton 3/4 8-tól délután 1-2-ig. Egyetlen légkalapács, egyetlen kéksisakos munkással. Rendületlenül bontanak valamit. Hogy mit, el sem tudom képzelni. Mellékelek képeket és egy hangfájlt (ami a nappalimban készült) a fentiekről.

Meghallgattam a csatolt hangfelvételt, majd részvétemet kifejezve felhívtam az olvasót, aki elmondta, hogy fordítóként dolgozik, ráadásul otthonról. Így még érthetőbb, hogy nem repes az örömtől a nyolcadik éve tartó – és ki tudja, hogy mikor véget érő – építkezéstől.

A légkalapácsolás alatt füldugóval dolgozott. Elmondta, hogy a környéken élők zajtűrését figyelembe véve, ésszerű munkaszervezés mellett valószínűleg egy hétbe lehetett volna sűríteni az öt hétre széthúzott légkalapácsolást, de az elmúlt években olyan is előfordult, hogy éjfélkor kezdett egy daru dolgozni a Sagrada Família évszázados felépítésének a rekordját megdönteni készülő mélygarázson.

Szerencsére pozitív fejleményekről is beszámolt:

Augusztus11-én írtam a kerületi építési hatóságnak és rá egy napra a jegyzőnek. Másnap

három légkalapács dolgozott a falon, és 15-én, vagyis pénteken abbahagyták a légkalapácsolást, helyette egy kicsit ütvefúróztak, de csak 15-én. A szombati és vasárnapi munkavégzés állt. Most csend van. Nem állítom, hogy az e-mailjeim hatására, mert az egyik szomszédom is telefonálgatott az ügyben a polgármesteri hivatallal. Vagy épp ekkorra lett kész az, amit bontottak. Egyébként 16-án kezdődött és 20-áig tart a Mesterségek Ünnepe. Lehet, hogy az odalátogatókat nem akarjk zavarni a légkalapácsolással, és csupán ezért álltak le ideiglenesen. A vásár ugyanis pont ez a rész fölött található, látom az ablakomból a fabódékat.

Hasonló kalandban akár a környéken, akár máshol volt valakinek mostanában része?

Figyelem! Nem minden Urbanista-poszt kerül Index-címlapra. Ha nem akarsz lemaradni róluk, kövesd a blogot Facebookon vagy Twitteren!