Török befektetőé lett a déli Klotild-palota

2014.08.19. 11:32 Módosítva: 2014.08.19. 11:55

Rendkívüli ülésen döntött az V. kerületi önkormányzat a déli Klotild-palota eladásáról – írja a Városszíve.blog.hu. A blog szerint a műemlék 2,15 milliárd forintért lett egy török befektetőé, aki valószínűleg szállodát tervez nyitni az épületben. Az eladás tényét és a vételárat az önkormányzat is megerősítette az Indexnek.

A rendkívüli ülést pénteken tartották, több ingatlan értékesítéséről szóló pályázatról is döntöttek zárt ajtók mögött. A várakozásokkal szemben végül nem értékesítették sem a Beckett's volt bérleményét, sem pedig a Szent István tér 15-öt, ahol korábban a Vendéglátóipari Múzeum működött.

15228309 74eab77ebaa51191525b1b2da8c3b7e8 l
Fotó: nevetnijo / Indafotó

A Váci utca 34-36. szám alatti déli Klotild-palotát 1899-ben építtette Klotild főhercegnő, északi ikerpárjával a Ferenciek tere és a Belváros képét meghatározó épület – írja a blog, mely szerint a vevő egy török családi vállalkozás pár hónapja létrehozott projektcége lett, 2,15 milliárd forintot ajánlottak a házért.

Most akkor Klotild vagy Matild?

A népnyelv gyakran Matild néven emlegeti a déli Klotild-palotát, de vajon helyesen-e? A legkerekebb, legklasszabb és legsztorizósabb összefoglalót a Városképp blog írta a témáról:

"Több helyen is felbukkan e megnevezés az ikerpaloták déli tagjára. Azonban semmi nem bizonyítja ennek hitelességét. A Habsburg-családnak három Matild nevű tagja volt.

Az első az 1251 és 1304 között élt bajor hercegné volt.

A második az 1849 és 1867 között élt Hildegard bajor hercengő és Albert főherceg lánya. Mindössze 18 éves volt, amikor súlyos égési sérüléseket szenvedett, és belehalt. Egy színházi előadás előtt még gyorsan el akart szívni egy cigarettát, ám amikor apja - aki szigorúan tiltotta a dohányzást - benyitott a szobába, azt a háta mögé rejtette, sikeresen felgyújtva ezzel a rajta levő tüll ruhát. Kínos.

A "harmadik Matild" pedig 1906-ban született Mária Valéria 9. gyermekeként, később egy osztrák oktatási államtitkárhoz ment hozzá.

Valószínűleg sem a középkori hercegnőről, sem a magát felgyújtó szerencsétlen tinédzserről, sem pedig az épületek megépítése után született gyerekről nem nevezték el a déli palotát. Inkább a két név között fennálló szóvég azonosság miatt terjedt el ez a megnevezés." 

A déli Klotildot már 2010-ben megvette volna az azóta bedőlt SCD Group egyik cége a Párisi Udvarral és a Szent István tér 15-tel egy csomagban. Végül az üzlet nem jött létre, mert nem fizették ki a vételárat, a déli Klotild eladásával már csak a Szent István tér 15. maradt meg a csomagból. Az akkori eladási tervről itt írt az Urbanista.

Fel fogják újítani

Az V. kerületi önkormányzat az Index megkeresésére elmondta: a Klotild-palota értékesítésére azért volt szükség, mert az épület sürgős renoválásra szorul, a műemléki felújítás becsült költsége meghaladja a kétmilliárd forintot.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata nemzetközi, nyílt többfordulós pályázatot írt ki a 2009 óta üres Klotild- palota önkormányzati tulajdonban lévő részére. Ez a harmadik pályázat, amely végre érvényes és eredményes. A pályázati útmutatót négyen vásárolták meg. 

A határidőn belül egy cég, az Özyer Grouphoz tartozó Melis Investment Kft. nyújtott be ajánlatot, mely 2.150.000.000. Ft vételárról szólt. Az Özyer Group 1948-as alapítása óta családi kézben lévő, dinamikusan fejlődő vállalatcsoport, amelynek már 7 szálloda van a tulajdonában.

A szerződésben a vevőnek a vételár megfizetése mellett vállalnia kell öt éven belül a teljes felújítást. Az eladásról a képviselő testület egyhangúan döntött, a jelen lévő ellenzéki képviselők is támogatták a szerződés megkötését.

– írták.

Figyelem! Nem minden Urbanista-poszt kerül Index-címlapra. Ha nem akarsz lemaradni róluk, kövesd a blogot Facebookon vagy Twitteren!