5+1 eladó ház, ahol ízléssel nyúltak vissza a múlthoz

Nem csak csicsás kastélyokkal lehet nosztalgiázni

2014.08.21. 13:27
regi-fotor

Van ugye az alapfelállás, hogy egy embernek sok-sok pénze van, és szeretne valami újépítésű házat magának, viszont utál mindent, ami az elmúlt száz évben történt az építészet történetében.

Rosszabb esetben furcsa kastélyt építtet magának - ami legtöbbször csak nyomokban emlékeztet valódi főúri lakra, sokkal inkább egy mesedíszlet és egy nagyra nőtt családi ház keveréke. Számomra sokkal szimpatikusabbak azok, akik a lovagkorba vágynak vissza és megpróbáltak várakat építtetni maguknak.

Ám van olyan is, hogy valakinek pénze és ízlése is van a nosztalgiához és olyan házat épít, amelyik betartja a korabeli szabályokat.

Ilyeneket szedtem most össze.

Az "időutazó ingatlanos" tematikus gyűjteményeihez kerestem anyagot, de a régi villák, régi nyaralók és régi kúriák közt mindig találtam olyat, amelyik valójában nem volt régi - csak  

olyan volt, mintha. 

Ha valaki mindenáron az eredetiséget keresi, akár haragudhat is ezekre, de nekem  tetszenek. Ráadásul vannak közöttük kifejezetten korszerű megoldások is, melyek ügyesen ötvözték a hajdanvolt stílusokat a mai igényekkel.

Na de lássuk a véletlenszerű merítést, melynek tagjait tulajdonképpen nem köti össze semmi más, mint hogy régiek is lehetnének - pedig nem azok.

5. Kúria Nagycsepelyen

regi2

Oké, oké, ennél t azért nem olyan igényes a külső kialakítás, mint az alábbi két kúriánál, de azért a berendezés itt-ott kárpótol. A kedvenceim talán a nagy ágyak és a ruhásszekrények, de ha átnéztük őket gyorsan haladjunk tovább!

4. Kúria Őriszentpéteren

regi4

Ez viszont már klassz! Igen, talán több és nagyobb az ablaka, mint a korabeli házaknak, de ezzel együtt is gyönyörű. Ráadásul nem csak a hajdanvolt kúriák stílusát hozza (simán elférne az azokat bemutató összeállításunkban is), hanem a tipikus őrségi jegyeket is. Még tóka is van az udvarán.

3. Majorság Harkán

regi3

A bejárat kialakítása simán lehetne egy régi kúriáé, ahol kicsit szellemesebben építettek be az oszlopok közét, mint mondjuk ennél. Kívül-belül teljesen rendben van - igaz az ingatlanos szövegén lenne még mit csiszolni.

2.  Több generációs családi ház Noszvajon

regi5

Na ilyen ház sem épült a régiségben, de annyira jól sikerült, hogy ez egy cseppet sem zavar. Klasszak benn a fagerendák és a faoszlopok, de jól néz ki a homlokzata is - mindegyik irányból. A hirdetés szerint ráadásul passzív ház, geotermikus energiával. Kéne.

1. Vadászház Szőregen

regi1

Szeged külvárosában található ez a gyönyörű (és gyönyörűen fotózott) családi ház. A vadászház elnevezést csak azért akasztottam rá, mert szomszédja nincs - erdők-legelők veszik körbe -, de se nem tanya, se nem kúria. Érdekes, hogy itt a dél-alföldi tanyavilágban egy ilyen északi téglaépülettel nosztalgiázik valaki (már ha nosztalgia ez, hisz manapság is divatja van ennek a stílusnak). Na de bárhogy is van, nagyon szép kívül-belül: kattintsátok csak végig a képeit, érdemes!

+1. Családi ház Szentendrén

regi11

Nos ez a ház a kakukktojás - ugyanis nem olyan régi, de nem is mai. Ha hinni lehet a hirdetésnek, a 60-as években épült, igaz erre ez évtizedre biztos nem tippeltem volna elsőre, ha meg kell saccolni a korát. De talán másodikra-harmadikra sem.

És a sort hosszan lehetne folytatni. Ismertek hasonló, réginek látszó, új épületet? Ne fogjátok vissza magatokat, kommentbe  a linkkel!

Figyelem! Nem minden Urbanista-poszt kerül Index-címlapra. Ha nem akarsz lemaradni róluk, kövesd a blogot Facebookon vagy Twitteren!