Ezek a legmenőbb teraszok Budapesten

2014.08.26. 09:00

Budapest legjobb teraszai és kerthelyiségei versenyeztek egymással a főváros Városépítési Főosztálya és a BTFK (Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.) közös pályázatán, a Terasz Budapest 2014-en. A legjobbakat egy öttagú szakmai zsűri (Ughy Attila Városképvédelmi és Városfejlesztési Tanácsnok, Finta Sándor főépítész, Molnár Bea építész, Mautner Zsófia gasztroblogger és Tóth Attila séf választotta ki), a közönségdíjasra pedig összesen 6 ezren szavaztak.

A pályázaton összesen 45 kerthelyiség vagy terasz indult, a következők kaptak valamilyen díjat vagy elismerést:

 • A legjobb kerthelyiség a XII. kerületi, Németvölgyi úti Villa Bagatelle lett, Finta Sándor szerint egyszerűen azért, mert itt „minden a helyén van”, egyszerre szuper az elhelyezkedése és a kert kialakítása is. 
  Villa Bagatelle
  Villa Bagatelle
  Fotó: facebook.com/VillaBagatelleBudapest
 • A legjobb terasznak az V. kerületi Károlyi-kert tövében lévő Csendes Társat választották, a főépítész szerint „jó szem vette észre ezt a lehetőséget”.  
  Csendes társ
  Csendes társ
  Fotó: facebook.com/csendestars
 • A közönségdíjat a II. kerületi Bálint Galéria Kávézó kapta, a tulajdonos elmondása szerint két év munkája van abban, hogy a berendezést összhangba hozta a 19. század közepén emelt épülettel. 
  Bálint
  Bálint
  Fotó: facebook.com/balintkavezo
 • Különdíjat kapott a Lánchíd pesti hídfőjének déli lábánál lévő Raqpart, ami időszakosan működő pop-up teraszként új kategóriát teremtett. Ezen kívül az igényes anyaghasználat és építészeti megoldások miatt is dicsérték. 

A zsűri három további helyet ugyan hivatalosan nem díjazott, de szóban kiemelték őket, amiért „közösségi szempontból” van bennük valami plusz. Ilyen elismerésben részesült:

 • a XI. kerületi, Kosztolányi Dezső téri Tranzit Art Café, ami a zsűri szerint remekül használta ki az egykori buszmegálló adottságait, ugyanakkor a dizájnon van még mit dolgozni 
  Tranzit
  Tranzit
  Fotó: facebook.com/tranzitcafe
 • az V. kerületi Centrál Kávéház, századfordulós, visszafogott hangulata miatt
  Centrál
  Centrál
  Fotó: facebook.com/centralkavehaz
 • és a Kopaszi gáton lévő Fruska picnic & bistro, ami bebizonyította, hogy szerény eszközökkel is szép grafikai arculatot lehet teremteni. 
  Fruska
  Fruska
  Fotó: facebook.com/fruskabistro

A pályázat kiírásával a szervezők egyfajta példát is szeretnének mutatni a fővárosi teraszoknak, hogy megismerjék a legjobb gyakorlatokat. A főváros teraszokkal kapcsolatos elképzeléseiről egy következő posztban részletesen beszámolunk.

Figyelem! Nem minden Urbanista-poszt kerül Index-címlapra. Ha nem akarsz lemaradni róluk, kövesd a blogot Facebookon vagy Twitteren!