Teraszt nyitnál? A főváros megmondja, hogy csináld!

2014.08.26. 18:38

Bár a budapesti teraszok, kiülős helyek terjedésének mindenki örül, vannak borzalmas példák is, ezért itt az ideje megmutatni, hogy lehet az ilyesmit jól csinálni – nagyjából ez volt az üzenete a Terasz Budapest 2014 pályázatnak, amelynek nyerteseit hétfő délután mutatták be az egyik díjazott, a Csendes Társ teraszán.

A Városépítési Főosztály nem bízza a véletlenre: a legjobb gyakorlatokat egy kis füzetben gyűjtik össze, amit ajánlásképpen minden új teraszt vagy kerthelyiséget nyitó vendéglátóhelynek eljuttatnak majd. Finta Sándor fővárosi főépítész többször hangsúlyozta: ez nem egy szabálykönyv lesz, hiszen ők is „inkább a hülye szabályzatok lebontásán” dolgoznak, de a beérkező terasz-kérelmeket az ebben megfogalmazott ajánlásokkal együtt továbbítják majd a Városképvédelmi és Városfejlesztési Tanácsnoknak, Ughy Attilának.

A Városépítési Főosztály egy kétperces videót is készített, amiben bemutatják, milyen egy „jó terasz”.

Ezek szerint egy jó terasznak a következőket kell tudnia:

  • nem zavarhatja a közlekedést, a tájékozódást, a biztonságot és a nyugalmat
  • nem zárhatja el magát dobogóval vagy más olyan emelvénnyel, amit a gyalogosoknak, a bicikliseknek, a babakocsisoknak, a kerekesszékeseknek vagy a kutyásoknak kerülgetniük kell
  • figyelembe veszi a környezet adottságait
  • nem csiricsáré
  • „olyan, mint egy igazi, vérbeli lakáj”, ha nincs rá szükség, eltűnik (nem úgy, mint a téliesített, lefóliázott pavilonok)

Nagyjából ugyanezek fognak szerepelni abban a 10-15 oldalas „kiskönyvben”, amelynek szövegét mostanában hagyhatják jóvá, de egyelőre nem eldöntött kérdés, hogy még az önkormányzati választások előtt közzéteszik-e. A Városépítési Főosztály a kiadványt szövegező munkatársától megtudtuk: az ajánlások között a közlekedési szempontok jelentik a legfőbb prioritást, amire példaként a szűk kisutcákra különböző mértékben kilógó, dobogós teraszokat hozta fel.

Arculati kérdésekben nem akarnak szigorú szabályokat lefektetni, az viszont ajánlásként mindenképp meg fog jelenni, hogy a helyek a napernyőiken ne italmárkákat reklámozzanak, hanem inkább saját magukat. A főváros szerint ezzel erősíthetik az imázsukat, a feltekerhető napernyőket pedig általában ígyis-úgyis egyedileg kell legyártatniuk, ezért spórolni sem igazán tudnak a márkajelzéssel ellátott darabokon.

A pályázat nyerteseit bemutató sajtótájékoztatón Ughy Attila beszélt arról, hogy az egész Terasz Budapest kezdeményezést az táplálta, hogy rengeteg rossz példát láttak Budapesten. Bár nekem elsőre a Nagykörút olcsó berúgós helyei ugrottak be, a videóban más példákat hoznak fel. A narrátor szerint nincs a helyén:

  • a sörpad a Budai várban
  • a zongora és a fotel a Határ úton
  • és az afrikai hangulat a Király utcában (ezzel valószínűleg erre a helyre utaltak, a másik kettőre kommentben várjuk a tippeket)

Stílusérzék és arányérzék – ez a legfontosabb

– mondta Ughy, de kérdés, hogyan lehet előírni ezek meglétét valakinek, aki teraszt akar nyitni. Mindenesetre abban az idei pályázat minden zsűritagja egyet értett, hogy

nem attól lesz jó egy hely, hogy rengeteget költenek rá:

a koaszi gáti Fruskát például éppen azért emelték ki, mert „visszafogott” eszközökkel sikerült egyedi grafikai arculatot teremtenie.

A másik kulcsmondatot Finta Sándor fogalmazta meg, (és hiába ígértem meg magamnak, hogy nem írom le a szörnyen idegesítő, de az eredményhirdetésen viszonylag gyakran elhangzó „lokáció” szót, most mégis megteszem):

A legjobb lokációt is el lehet rontani.

Magyarul: sok pénzből nem lesz automatikusan jó terasz/kerthelyiség, még akkor sem, ha jó helyen van, ezért a főváros mindenkinek szívesen ad tanácsokat, hamarosan nemcsak animálva, hanem kiskönyvben is.

Szerinted melyik a legjobb terasz vagy kerthelyiség Budapesten? Vitatkoznál a zsűri döntésével? Írd meg a véleményedet kommentben!