Végül is nem lehet rossz rugóslábú margarétákon hintázni

2014.08.29. 17:32

A kisgyerekkoromból meglepően kevés dologra emlékszem, például fogalmam sincs, mi lehetett az óvodai jelem, ami sokak személyiség-meghatározásának egyik alapköve. Azt viszont határozottan úgy érzem, hogy ha a 3-6 éves önmagamat leraknák a pénteken átadott Margaréta játszótérre, akkor egészen tetszene neki a dolog.

A hegyvidéki városházához közeli Margaréta utcai játszóteret a Palatinium Group tervezőiroda álmodta újjá, akiket az önkormányzat meghívásos tervpályázaton választott ki. Bár a játszóteret korábbi állapotában nem ismertem, az új tényleg klassz lett: nagyon sok szín, margaréták mindenhol, puha anyagok, traktorgumik és kis műfüves dombocskák – az egész környezet olyan lett, mintha egy kifestőkönyvből vágták volna ki. További plusz pont: a játékok leírás nélkül is értelmezhetőek, jellemzően mászni, csúszni és hintázni lehet rajtuk.

A kerület a TÉR_KÖZ pályázaton nyert el 150 millió forint támogatást a fővárostól, de ezt a Városháza tér kialakítására és környezetének rehabilitációjára kapták, a játszótér ennek csak egy alprojektje volt. A játszótérre összesen 90 milliót költöttek, ennek egy részét már kerületi forrásokból fedezték. A kivitelezés körülbelül egy hónapig tartott, és nyilván nem jön rosszul a XII. kerület jelenlegi vezetésének, hogy pont az önkormányzati választások előtt lett kész. Pokorni Zoltán polgármester ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nincs optimális időzítés, ha télen csinálják, akkor például füvesíteni nem lehetett volna.

Pokorni leírása szerint ezelőtt gyöngykavics és barna xiladekorral lefestett ósdi bútorok jellemezték a teret, habár a játszóteret a korábbi állapotában is sokan használták. A régi játszótérrel az egyik gond az volt, hogy csak a kisgyerekeknek szólt, pedig mások részéről is lett volna rá igény. A polgármester elmondása szerint ezt jelezte az is, hogy egyszer egy 18 éves lányt kellett kiszabadítani az egyik babahintából.

Éppen ezért az egyik fő célkitűzés az új játszótér megtervezésénél az volt, hogy „többgenerációs” legyen, a tizen-huszonévesek is el tudják ott tölteni az időt. Ezért a tér egyik szegletében elkerített kosárlabdapályát alakítottak ki, ugyanerre a pályára pedig nemsokára focikapukat is hoznak (a pálya nem túl nagy, körülbelül 8X15-20 méteres lehet, de arra pont elég, hogy el lehessen dobálgatni rajta). Ugyanebben a sarokban egy ping-pong asztal is helyet kapott, az alatta lévő rekortán királykékje pedig éppen az a komponens, ami a kifestőkönyv mellett a gumicukor-érzetet is megadja az egyébként inkább halvány zöldes-barnás-pirosas tónusú játszótérnek.

Váczi János, a kerület városfejlesztésért felelős alpolgármestere kiemelte, hogy a végleges tervek elfogadása előtt többször is egyeztettek a helyiekkel, akiket szórólapon értesítettek a megbeszélésekről. Az alpolgármester elmondása szerint volt olyan egyeztetés, amire nagyjából 40-en jöttek el. A lakók kérésére lett például nagyobb a kosárlabda-pálya, ők kérték a hamarosan érkező focikapukat,  és azt is, hogy a téren legyen WC. Utóbbit szeptember közepén adják majd át, a „környékbeli családosok” egy ingyenes zsetonnal, a többiek 100 forintért használhatják majd.

A közeljövőben a következők érkeznek még a térre:

  • magasabb kerítés a kosárpályára,
  • gyerekzár a kapukra,
  • felnőttek számára is használható padok,
  • védőháló a fahídra.

Májustól egészen ameddig a szép idő kitart, délutánonként főleg pedagógusnak tanuló animátorok foglalkoznak a gyerekekkel. Játszanak velük, de gyermekmegőrzést nem vállalnak. 

Mindent összevetve sokkal jobb lehet ötévesen a Margaréta játszótéren mászkálni, mint a legtöbb dolog, amit az ember felnőttként csinálhat, de azért ettől az egyméteres szarvasbogártól biztosan megijednék: