Átadták a Teleki teret – és jó lett!

2014.09.15. 13:34

Józsefvárost sokan tokkal-vonóval Budapest pöcegödrének tartják. Nyomor, bűnözés, drogtanya, alacsony költségvetésű utcai prostitúció stb. Ezen a vulgáris leegyszerűsítésen bárki könnyen túlteheti magát. Elég csak egy fél napot rászánnia arra, hogy keresztül-kasul bebicajozza a nem is mindenfelé annyira szánalmas Nyóckert.

Valóban vannak a kerületnek félelmetesen lepukkant részei, de a Palotanegyedet az ötödik kerület is simán bevállalná, a már részben felépült Corvin-negyed pedig bármelyik puccos nyugat-európai nagyvárosban is helyt állna. A Tisztviselőtelep egyes részei kifejezetten rendezettek, kertvárosias jellegűek, még medencés családi házat is találni. A patinás közintézményekről: a remekül felújított Szabó Ervin könytárról, múzeumokról, egyetemekről, az ország egyik legjobb általános iskolájáról és gimnáziumáról nem is beszélve.

Ám a Magdolna-negyed – a Teleki teret is beleértve –, nem tartozik Józsefváros minőségi részei közé.

Bízzunk benne, hogy ezen a nemrég újjáépített Teleki téri piac csarnoka és a szerdán átadott, felújított Teleki téri park is változtatni fog. Pár apróságtól eltekintve nem nagyon tudnék fogást találni rajta.

Délelőtt tizenegykor egy szoboravatós, kerületi polgármesteres ünnepélyes átadás volt, míg délután öttől alpolgármesteres

Töltsük meg tartalommal a teret

felvezetéssel indult az átadás második része, illetve az első érdemi programesemény. Kissé rendhagyó ez a kétrészes átadás, de valahol van benne ráció, hisz a „tartalomszolgáltatói”- délutáni etapra nyilván többen ráérnek. Szóval nem afféle várbazárizációs, adjuk át pár havonta ünnepélyesen-projekt.

Ötletes, hogy a parkot egy háromszög alapú, díszköves tér vezeti fel, ami nyomelemekben már parkot is tartalmaz, hisz néhány régi fát megőriztek, facsemetét is ültettek, valamint itt kapnak helyet a mostanában mind Budapesten, mind globálisan, világszerte tömegesen felállított zsánerszobrok.

Ide egy ószeres és egy lámpagyújtó jutott, akinek a kandeláberhez támasztott létrája alján egy kutya pipiskedik.

Ennivalóan cuki!

akár ezt is mondhatta anyanyelvén a távol-keleti származású két helybéli hölgy egyike. Mindenesetre mosolyogva beszélgettek, csak sajnos egy szót sem értettem, de remélem nekik is tetszik a megújult tér.

A harmadik szobor, a tér névadóját,  gróf Teleki Lászlót megformáló is némiképp zsánerszobrosított feldolgozásban került kivitelezésre. Ugyanis a XIX.századi politikus-író szobormása egy pad szélén ül, a mellé telepedőket szelfizésre csábítva. (A tér teljes neve már közel másfél évszázada: Teleki László tér, de még embert nem hallottam így mondani.)

Ez egy igazi ember?

kérdezte a képen látható, és az ószeres szobrát mobiljával bőszen fotózó, gambiai férfi. Ekkor jöttem rá, hogy a burjánzó zsánerszobrok versenytársai a pantomimesek.

A parkot felvezető tér akár egy vendéglátós terasznak is ideális helyszínül szolgálhatna, hasonlóan, mint a Károlyi-kert előtti Csendes Társ díjnyertes terasza. Idővel eldől, hogy erre lesz-e igény, és belevág-e vajon egy vendéglős. Hely az lenne bőven, ám a Teleki tér (egyelőre) még nincs olyan turistacsapáson, mint a Múzeum-körút és az Astoria mögötti Károlyi-kert, de ami még ennél is nagyobb hátrány: a villamosmegálló is itt kapott helyet (pontosabban: ott maradt, ahol eddig is állt), így egy kávézós teraszt vonzóvá tévő intimitást nem igen lehetne megteremteni.

Az egyhektáros park látogatása (nagyon helyesen) szigorú házirendhez kötött. Nyitás reggel, a játszótér napnyugtáig van nyitva, este nyolckor pedig zárják a kapukat. A zöldmellényes rendfenntartók udvariasan, értékelhető rugalmasság mellet, ám határozottan tartatják be a szabályokat:

Elnézést Uram, ezt a fagyit még nyalja el, de egyébként itt tilos ételt fogyasztani!

szólt rá egyikük egy középkorú, fagylaltozó férfire. Rigorózusnak tűnik, de hát a park előtti térre bárki kimehet fagyizni és nassolni. (Illetve a játszótér mellett fagyizott a pasas, lehet, hogy a park többé részén azért lehet kajálni. A házirendben csak azt láttam, hogy kábszizni, meg életvitelszerűen ott élni stb. tilos. ) A rendfenntartók másik fontos feladata az volt, hogy az érthetően mindent kipróbálni akaró gyerekeket és kamaszokat párszot vissza kellett fogni, mert:

A fű még gyönge

Az ünnepségnek helyet adó szakaszon a gyepszőnyeg már terhelhető, ám a tér nagyobbik részére nem gyepszőnyeget raktak le, hanem füvet vetettek és azt még kímélni kell. A legtöbb helyen sárga műanyagszalaggal le is kerítették a még zsenge gyepet.

Az aszimmetrikus, sokszög alakú virágágyások kimondottan jól néznek ki és a játszótér is klassz, a mostanában főképp a Kopaszi-gátról ismert, hajóvitorlára emlékeztető vászon árnyékolókkal. Egy szelidebb domb egyik oldalán lépcsőzetesen lehet üldögélni, míg a lejtős rész a legkisebbek guruló-eldorádója.

Amúgy a délutáni megnyitóprogramon a színpad vetítővásznán stílszerűen az Eldorádót vetítették, ugyanis Bereményi Géza 1988-as kultfilmjét pontosan itt, a Teleki téren forgatták.

Az ünnepélyes megnyitón a szabadtéri filmvetítés előtt Kállai Kiss Ernő „klarinétkirály” fia cigányzenekarával adott koncertet.

A késői Papp Laci-bajuszos, Liszt- és Kossuth-díjas klarinétos

igazi lokálpatriótához méltó szavakkal

illette a térhez és a kerülethez fűződő viszonyát:

Itt születtem, mindig is itt laktam, itt érzem jól magam. A gyerekeim és az unokáim is itt élnek. Itt ismer a sarki fűszeres, a hentes, és a közértben is köszönünk egymásnak. Megmondom őszintén:  a Teleki tér 50-60 éven át csúnya volt, most végre szép.

Majd a klarinétos, a hegedűs, a brácsás, a bőgős és a cimbalmos lenyomott egy olyan virtuóz koncertet, hogy ha például a Most múlik pontosan-instrumentális feldolgozásánál ez lenne az etalon, akkor kevesen merészelnék megpróbálni utánuk csinálni.

Az, hogy a park és az egész tér ennyire jól sikerült, nem csupán a tervezőket dicséri, hanem, hogy már a tervezési fázisba bevonták a helyben lakókat, hogy a „végfelhasználók” dönthessék el, milyen legyen a Teleki tér?

És ez nem csupán jelképes, PR-bullshittolás volt, hanem több körön át érdemben leültek ötletelni-egyeztetni.

Persze az enyém csak egy vélemény a sok közül. Szerintetek is klassz lett?