Na melyik a budapestiek kedvenc városrésze? Most kiderül: itt a Városnegyed-bajnokság 2014/2015!

2014.09.21. 11:46
Budapest legmenőbb tetkója
Budapest legmenőbb tetkója
Fotó: Bálint - kösz!

Két év telt el azóta, hogy az Urbanistán összecsaptak a budapesti városnegyedek és több fordulós kemény viadalban kiderült, hogy melyikük az olvasók kedvence. Akkor a ferencvárosi József Attila-lakótelep nyert toronymagasan (nyomában Wekerlével és Újlipóciával), most itt az idő, hogy revánsot vegyenek az alulmaradottak.

Két év nagy idő. Azt rebesgetik, hogy a Rákos-patak partján azóta titkos kiképzőbázis épült, a budai hegyek barlangjaiban is lázasan készülnek a fiúk, üres körúti üzleteknek álcázott laborokban pedig doppingszereket fejlesztenek lokálpatrióta tudósok, hogy ezúttal az ő lakóhelyüké legyen a győzelem.

A küzdelem keményebb lesz, mint valaha volt: úgy döntöttünk, ezúttal Budapest összes városnegyede részt vesz majd a játékban. Ebben a beharangozó posztban arra kérünk benneteket, küldjetek képeket, videót, gifet, rövid, akár egymondatos leírást kedvenc lakóhelyetekről. Hogy mindenki lássa, miért is szeretitek.

Magyarán:

kampányoljatok kedvenc lakóhelyetek mellett!

Mi meg gyorsan összefoglaljuk a játék lényegét.

Miről szól a játék?

A Városnegyed-bajnokság lényege, hogy megkeressük azt a városnegyedet, amelyet legjobban szerettek. Igen, ilyen szentimentálisan vagyunk kénytelenek fogalmazni, mert ugyan próbálkoztunk a legélhetőbb, meg a legjobb stb. megfogalmazásokkal is, de nincs mese, ez nem az objektív mutatókról szól elsősorban.

Ettől függetlenül persze bemutatjuk azokat is, mert a játék nem titkolt másodlagos célja megismertetni Budapestet a budapestiekkel. Hogy nem csak az a környék létezik, ahol laksz, tanulsz vagy dolgozol, és város isten háta mögötti túlfelén is vannak emberek, akik szeretik a lakóhelyüket.

Ezért lesz a mostani játék kicsit más, mint amilyen az előző volt: itt ugyanis minden városrész alapból indulni fog. 

A segítségünkre – akárcsak két éve – most is az Otthontérkép lesz. Velük városnegyedek szintjén követhetjük a kínált és a valódi lakásárakat, bérleti díjakat, garázsárakat, zöldfelületi mutatókat és ami a legérdekesebb újdonságuk, a bűnözési statisztikákat (lakásbetörés, kocsilopás, személy elleni bűncselekmények).

Budapest bűnözési térképe. Utcaszintű adatokért és az egyes típusokért (autófeltörés, lakásbetörés, személy elleni stb.) kattints a képre!
Budapest bűnözési térképe. Utcaszintű adatokért és az egyes típusokért (autófeltörés, lakásbetörés, személy elleni stb.) kattints a képre!
Fotó: Otthontérkép

Így alakítottuk ki a selejtezőket

Mivel Budapesten hivatalosan több mint 200 városrész van. Nem akartuk, hogy végtelenre nyúljon a játék, ezért minden csoportba bő tíz városrész került. Így elődöntőstül, döntőstül belefér az egész húsz fordulóba.

Ezért viszont össze kell vonnunk területeket és le kellett mondanunk a véletlenszerű párosításokról is, helyette területi selejtezők lesznek. Ezek néhol egy-egy kerületet fednek le (a III., a XII. és a XXI. kerület esetében), de van ahol nem nagyon lett volna értelme ezt erőltetni, mert egyes kerületekben alig van városrész (például V. vagy VI.), másokban meg túl sok (II.).

A kerületeken átnyúló városrészeket (pl. Krisztinaváros, Gellérthegy) természetesen egységként kezeljük, a kerülethatárokat itt nem vesszük figyelembe.

A statisztikai adatok összevethetősége miatt, ahol eltérés van a hivatalos és az Otthontérkép által használt hagyományos felosztás között, ott jellemzően az utóbbit vettük figyelembe.

Ahogy két éve úgy most is nyugodtan kommenteljetek, vagy írjatok, ha van jobb ötletetek, akár a területhatárra, akár a selejtezők kialakítására. Akkor is volt, hogy a javaslataitok alapján módosítottunk a szabályokon. Most is előfordulhat.

Jó móka lesz megint összehasonlítani, milyen egy-egy városnegyed híre, és mi az, amit a számok mutatnak.

Hogyan zajlik a játék?

Először is lesz egy nulladik forduló – sőt tulajdonképen ez már el is kezdődött. Két éve tippeket vártunk arra, kik vegyenek részt a játékban, most mivel mindenki indul, azt szeretnénk, hogy 

küldjetek képeket, szövegeket, videókat, érveket kedvenc városrészeitek mellett.

Ezeket természetesen felhasználjuk majd a területi selejtező posztokban, amikor bemutatjuk az egyes negyedeket: mit írtunk róluk korábban, mit küldtetek róluk ti, mit mutatnak a statisztikák.

Ezek a selejtezők pedig a következőképpen alakulnak:

EZEK LESZNEK A TERÜLETI SELEJTEZŐK

1. VÁROSMAG. Vagyis az I. kerület (+ az átnyúló városrészek) és az V. 1. Belváros 2. Lipótváros 3. Vár 4. Víziváros (+II.) 5. Gellérthegy (+XI.) 6. Tabán (+XI.) 7. Krisztinaváros (+XII.). És a nyertes a Belváros!

2. II. KERÜLET KÜLSŐ RÉSZEVagyis a II/A (Pesthidegkút és Adyliget) és a kirándulós városrészek (az "Erdőöv"). 1. Adyliget 2. Budaliget 3. Erzsébetliget 4. Erzsébettelek 5. Hársakalja 6. Máriaremete 7. Pesthidegkút-Ófalu 8. Remetekertváros 9. Széphalom 10. Gercse 11. Kővár 12. Petneházyrét 13. Hárshegy 14. Hűvösvölgy 15. Nyék 16. Szépvölgy 17. Pálvölgy 18. Kurucles. És a nyertes Máriaremete és Remetekertváros!

3. II. KERÜLET BELSŐ RÉSZE. 1. Csatárka 2. Felhévíz 3. Lipótmező 4. Országút 5. Pasarét 6. Rézmál 7. Rózsadomb 8. Szemlőhegy 9. Szépilona 10. Törökvész 11. Vérhalom 12. Zöldmál. És a nyertes Lipótmező, Pasarét és Szépilona, vagyis az Ördög-árok völgye.

4. III. KERÜLET. 1.Aquincum 2. Aranyhegy-Ürömhegy-Péterhegy 3. Békásmegyer 4. Csillaghegy-Rómaifürdő 5. Csúcshegy - Testvérhegy-Solymárvölgy- Harsánylejtő 6. Hármashatárhegy 7. Kaszásdűlő – Mocsárosdűlő 8. Óbuda 9. Óbuda hegyvidéke 10. Újlak És a nyertes szoros küzdelemben: Óbuda!

5. ÉSZAK-PEST. (IV. és XV. kerület) 1. Istvántelek 2. Káposztásmegyer 3. Megyer 4. Népsziget (+XIII) 5. Székesdűlő 6. Újpest 7. Pestújhely 8. Rákospalota 9. Újpalota. A győztes: Rákospalota!

6. NAGYKÖRÚT MENTE (VI. és VII. kerület, illetve részben a VIII., IX. és XIII.) 1. Újlipótváros 2. Terézváros 3. Belső-Terézváros 4. Erzsébetváros 5. Belső-Erzsébetváros (Zsidónegyed) 6. Józsefváros 7. Palotanegyed 8. Belső-Ferencváros 9. Corvin negyed 10. Ferencvárosi rehabilitációs terület A győztes: toronymagasan Újlipótváros!

7. KÜLSŐ KÖRÚT MENTE – ÉSZAK(A XIII. kerület többi része és a XIV. kerület) 1. Angyalföld 2. Margitsziget 3. Vizafogó 4. Marina-part 5. Városliget 6. Herminamező 7. Istvánmező (VII.+VIII.+XIV.) 8. Törökőr 9. Kiszugló 10. Nagyzugló 11. Rákosfalva 12. Alsórákos A győztes a Margitsziget.

8. KÜLSŐ KÖRÚT MENTE – DÉL (A VIII., a IX. és a X. kerület részei) 1. Kerepesdűlő 2. Tisztviselőtelep 3. Laposdűlő 4. Népliget 5. Ferencváros 6. Gubacsidűlő 7. József Attila-lakótelep A győztes a korábbi abszolút sampion: a József Attila-lakótelep.

9. KŐBÁNYA (X. kerület java) 1. Felsőrákos 2. Gyárdűlő 3. Keresztúridűlő 4. Kőbánya-Kertváros 5. Kúttó 6. Ligettelek 7. Óhegy 8. Téglagyárdűlő 9. Újhegy A győztes meggyőző fölénnyel: Óhegy.

10. ÉSZAK-ÚJBUDA (XI. kerület egy része) 1. Gazdagrét 2. Hosszúrét 3. Infopark 4. Kamaraerdő 5. Kelenföld 6. Kőérberek 7. Lágymányos 8. Madárhegy 9. Pösingermajor 10. Sashegy (+XII.) 11. Sasad 12. Szentimreváros 13. Spanyolrét. A győztes viszonylag szoros hajrában Kelenföld előtt: Gazdagrét.

11. BUDAFOK-TÉTÉNY és DÉL-ÚJBUDA (A XI. kerület egy része és a XXII. kerület) 1. Albertfalva 2. Dobogó 3. Kelenvölgy 4. Örsöd 5. Őrmező 6. Péterhegy 7. Baross Gábor-telep 8. Budafok 9. Budatétény 10. Nagytétény. Óriási fölénnyel nyert Budafok.

12. HEGYVIDÉK (XII. kerület)  1. Budakeszierdő (+II.) 2. Csillebérc 3. Farkasrét 4. Farkasvölgy 5. Istenhegy 6. Jánoshegy 7. Kissvábhegy 8. Kútvölgy 9. Magasút 10. Mártonhegy 11. Németvölgy 12. Orbánhegy 13. Svábhegy 14. Széchenyihegy 15. Virányos 16. Zugliget A győztes magabiztosan a Svábhegy.

13. KERTVÁROS (XVI. és XVII. kerület) 1. Árpádföld 2. Cinkota 3. Mátyásföld 4. Rákosszentmihály 5. Sashalom 6. Akadémiaújtelep 7. Madárdomb 8. Rákoscsaba 9. Rákoscsaba-Újtelep 10. Rákoshegy 11. Rákoskeresztúr 12. Rákoskert 13. Rákosliget 14. Régiakadémiatelep.A győztes Sashalom előtt fölényesen Mátyásföld.

14. PESTSZENTLŐRINC (A XVIII. kerület egy része) 1. Bélatelep 2. Bókaytelep 3. Erzsébettelep 4. Ferihegy 5. Ganzkertváros 6. Ganztelep 7. Gloriett telep 8. Havanna-lakótelep 9. Lakatos-lakótelep 10. Liptáktelep 11. Lónyaytelep 12. Miklóstelep 13. Pestszentimre 14. Rendessytelep 15. Szemeretelep 16. Szent Imre-kertváros 17. Szent Lőrinc-telep. A győztes Szent Imre-kertváros előtt a Havanna.

15. PESTSZENTIMRE ÉS SOROKSÁR (A XVIII. kerület egy része és a XXIII. kerület) 1. Almáskert 2. Belsőmajor 3. Újpéteritelep 4. Alacska úti lakótelep (hivatalosan: Krepuska Géza-telep) 5. Halmierdő 6. Kossuth Ferenc-telep 7. Erdőskert 8. Milleniumtelep 9. Soroksár 10. Soroksár-Újtelep A győztes meggyőzően: Soroksár.

16. KISPEST ÉS PESTERZSÉBET (XIX. és XX. kerület) 1. Kispest 2. Wekerletelep 3. Erzsébetfalva 4. Gubacsipuszta 5. Kossuthfalva 6. Pacsirtatelep 7. Szabótelep 8. Gubacs Bombameglepetés! A hajrában Gubacs legyőzte a múltkori abszolút második Wekerlét!

17. CSEPEL (XXI. kerület) 1. Csepel-Belváros 2. Csepel-Csillagtelep 3. Csepel-Erdőalja 4. Csepel-Erdősor 5. Csepel-Gyártelep 6. Csepel-Háros 7. Csepel-Kertváros 8. Csepel-Királyerdő 9. Csepel-Királymajor 10. Csepel-Ófalu 11. Csepel-Rózsadomb 12. Csepel-Szabótelep 13. Csepel-Szigetcsúcs. A győztes: Csepel-Erdőalja

18. Északi elődöntő.  A két döntőbe jutott:Újlipótváros és Rákospalota

19. Déli elődöntő. A két döntőbe jutott: Wekerletelep és Csepel-Erdőalja

20. Döntő. 

A listát folyamatosan frissíteni fogjuk, a tervezett dátumokkal, eredményekkel és a mérkőzések linkjeivel.

A posztokban egyszerű lájkolással lehet majd szavazni a városrészekre, akárcsak két éve.

Vagyis: feltöltünk egy Facebook-mappába mindegyik negyedről egy szép képet, és amelyik a legtöbb szavazatot kapja, az továbbjut. Oké, elég bugyuta módszer, de ennél jobbat és megbízhatóbbat nem találtunk ki két év alatt.

A szavazások egy-egy hétig tartanak a területi selejtezőknél és mindig délben zárulnak. De ezeket majd midnen posztban tisztázzuk külön-külön.

Minden fordulóból egy csapat jut tovább, illetve az összes fordulóból a két legtöbb lájkot begyűjtött nem első helyezett vigaszágon. (Azért ilyen nyakatekert a megfogalmazás, mert elvileg nem biztos, hogy két második helyezettről van szó, lehet hogy a legerősebb területi selejtezőből jut tovább két kieső.)

Ha 3 százalékon belüli szavazategyenlőség alakulna ki, akkor két továbbjutó van. Ha döntőben is ez van, akkor tizenegyesrúgás jön, vagy kitalálunk valami mást.

Akár Indafotón is!

Ha Indafotó-felhasználó vagy, a legegyszerűbb, ha ott töltessz fel képet kedvenc városnegyededről (vagy bármelyik másikról).

Ha az Urbanista-gyűjteménybe jön, az is klassz, de nem muszáj: a lényeg, hogy tegyél rá egy városnegyed tag-et. Pont úgy, ahogy az a nagy selejtezős keretesben van (Belváros, Lipótváros, Várnegyed, Víziváros stb.).

A területi selejtezők győztesei két csoportban mérkőznek majd meg:

Észak és Dél

és onnan jutnak a döntőbe a legjobbak. Tudom, magától értetődőbb lenne egy Buda vs Pest, de az elég kiegyenlítetlen lett volna, főleg a városnegyedek számát illetően.

Szóval kezdődjön a küzdelem. Siessetek a zöldségeshez szotyiért, üljetek a készülékek elé, kezdődik az év legfontosabb bajnoksága! 

Na és addig is küldjetek minél több képet, tippet, leírást kedvenc városnegyedetekről! 

  • Tippek
  • Bankszámla