Hogyan lehet miénk a világ legjobb városa?

2014.09.30. 11:39

Alább egy tök jó kis hepiendes történet következik. Mondanám, hogy egy klassz CSR-példa egy magyar cégtől, de az a helyzet, hogy nem az a tipikus társadalmi felelősségvállalós történet ez. Nem csak azért, mert egy házunk előtti hülye helyzet megoldása nem tipikus céges feladat idehaza. Másrészt meg  ugye általában a lelkes kerítésfestés, meg az ilyen olyan világnapi szervezkedés, ugyanúgy brandépítő PR szokott lenni, mint egy jó banner.

Ezt a sikersztorit viszont úgy küldte el nekem egy cég, hogy megkértek ne is említsem a nevüket a posztban. Értitek? Valaki dicsekedhetne valamivel, de ők titokban akarnak maradni. 

Na de lássuk magát a történetet, innentől övék a szó!

Hogyan lehetne a miénk a világ legjobb városa?

A konstans béta azt jelenti az informatikában, hogy egy szoftver soha sincs teljesen készen, mindig lehet valamit javítani rajta. Szerintünk ilyen egy város is, és így kellene hozzáállnunk nekünk is, meg a várost üzemeltető szervezeteknek is.

A fenti állítást alátámasztandó szeretnénk a történetünket a megosztani, mivel szerintünk ez egy fontos példa arra, hogy mi mindent tehetünk a városunkért. Ha valódi, konstruktív ötletekkel fordulunk az illetékesekhez és elég kitartóak vagyunk, segíteni fognak! 

A kezdetek

Az irodaházunk előtt áll meg a 178-as busz. Ahogy az alábbi képen is látható, a busz takarásában lévő zebrán lehet átkelni az út másik oldalára, ahol nem csak az irodaház, de egy óvoda is található.

Iroda előtt

A járdaszigeten felállított táblát - mely a zebrát jelzi -, havi rendszerességgel döntötték ki az autósok, mert a megállóban várakozó buszt ki akarták kerülni, de a busz előtt áthaladó gyalogosokat (beleértve a reggelente óvodába igyekvő családokat) túl későn vették észre. Ilyenkor a földből kifordult tábla 

napokig az úton hevert. Majd újra felállították. Majd újra kidöntötték.

Kitaláltuk itt a cégben, hogy csináljunk valamit, mert ez a helyzet így veszélyes, ráadásul az autósoknak és a fővárosnak is sok kárt okoz, hogy a táblát állandóan kidöntik, majd visszaállítják.

Több verzió is megfordult a fejünkben, többek közt egy buszöböl kialakítása, melyre ezt a pontosan megtervezett és megszerkesztett javaslatot tettük:

Térkép

Az buszöböl azonban belógott volna a MÁV területére, ami jogi bonyodalmakat jelentett volna.

Így az egyetlen reális alternatíva az volt, ha a megállót a zebra utáni útszakaszra helyezik át, buszöböl nélkül.

A konkrét ötletünkkel kerestük meg a Fővárosi Biztonsági Iroda Városgondnoksági Szolgálatát, a Budavári Önkormányzatot, a Rendőrséget , a BKK-t, és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesületet.

Semmilyen ismerősi kapcsolatra nem szerettünk volna alapozni, így a problémát magánemberként a hivatalos csatornákon keresztül vetettük fel. Tesztelni akartuk, hogy sikerülhet-e így, mezei emberként bármit elérni.

Nem állítjuk, hogy az első perctől kezdve minden zökkenőmentesen zajlott. A bürokrácia először megpróbált minket elhárítani, a megállóhely szabályoknak megfelelő kialakítására hivatkoztak, hogy ne kelljen velünk foglalkozni. 

Arra próbáltak tanítani minket, hogy ne akarjunk semmit se.

(Azt akarták öntudatlanul elérni nálunk, amit a pszichológia “tanult tehetetlenség”-nek nevez. Ennek lényege, hogy az ember meg sem próbál javítani a saját helyzetén, inkább tűr és szenved.) Mi úgy döntöttünk, hogy addig küzdünk, amíg meg nem oldják a problémát. 

Nem nyugodtunk bele, egyre többet érveltünk, más és más nézőpontból magyaráztuk a helyzetet. Ennek eredményeként, május végén már érdemben foglalkoztak az ügyünkkel. 

Ekkor (május 27) ismét kidőlt a tábla, amit dokumentáltunk és a képet csatolva újra értesítettük a BKK-t is. 

Június 17-én kaptuk meg a pozitív választ: a buszmegállót át fogják helyezni a zebra utáni útszakaszra. Amennyiben ez sem jelent 100%-os megoldást, további vizsgálatokat folytatnak majd.

Kíváncsian vártuk az áthelyezést, és láss csodát: július 30-án, szerda délelőtt örömmel láttuk, hogy az áthelyezést megkezdték és el is végezték.

Buszmegálló
Fotó: Látószög

Az új forgalmi helyzet egy hónapja van érvényben, és elégedetten nyugtázzuk, hogy működik.

A tábla épen a helyén van.
Fotó: Látószög

Azt még szeretnénk megjegyezni, hogy ha a tábla kidöntése ismét gyakorivá válna, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy kiderítsük, milyen forgalmi helyzetben történt és azt hogyan lehetne jobbá tenni.

A lényeg tehát:

  1. Semmi sem tökéletes, a város sem. Ha lehet rajta javítani, akkor mondd el a megfelelő helyen, hogyan. Az oldscool “mindennel elégedetlen vagyok, de nem teszek semmit, hogy jobb legyen hozzáállás” szerintünk ciki. Ez nem egy luxus hotel, ahol ki kell találniuk a vendég gondolatait, hanem a mi városunk. És nem is egy munkatábor, ahol nem szólalhatsz meg.
  2. Ne hagyd magad lerázni, mert a bürokrácia nem szereti, ha változik valami. Ezt kalkuláld be. Ha kitartó vagy, meg fogják csinálni. És ha sokan vagyunk kitartóak, akkor kevesebb ellenállás lesz, és elkezd működni a dolog. Mi ebben hiszünk. És aki nem, attól csak azt kérjük, hogy ne beszélje le azokat, akik igen.