Eladó a 30-as évek legmenőbb, világhírű budai villája

2014.10.01. 08:45
Fischer Szépvölgyi úti háza 1935-ben
Fischer Szépvölgyi úti háza 1935-ben
Fotó: Wikipédia

Persze már rég nem úgy néz ki, mint új korában, de jó kezekben ismét gyönyörű lehet a Szépvölgyi út 88/A. Merthogy eladó!

Fischer József nem tartozik a közismert magyar építészek közé, még ha szakmai berkekben hivatkozási alapnak is számít. Pedig igazán izgalmas dolgokat művelt, és nemcsak a tervezőasztalnál, hanem szerkesztőként is, ráadásul a felesége – Pécsi Eszter, akivel közösen dolgozott – világhírű statikus volt. Mármint nem olyan „Magyarországon világhírű”, hanem tényleg az: az USA-ban az év statikusává választották.

Fischer Szépvölgyi úti háza 1935-ben
Fischer Szépvölgyi úti háza 1935-ben
Fotó: Wikipedia

Persze ez már csak a háború után volt, amikor emigrációba kényszerültek. Ez a villa viszont még 1934-re készült el, és elég szép nemzetközi visszhangot kapott. A brit Architectural Review folyóirat például a hónap házának választotta. Nem mondom, most is örülök a neves online magazinokban megjelenő magyar épületeknek, de ez akkor talán még komolyabb elismerést jelentett.

A különös megjelenésű épületet aztán többször átépítették, bővítették, rondítgatták, míg mára csak nehezen ismerhető fel eredeti szépsége. Aztán tegnap kaptam a hírt, hogy 

Korábban szó volt róla, hogy esetleg az állam venné meg az épületet, mert elővásárlási joga van rá, és helyreállítva közkinccsé tennék az európai hírű épületet, de úgy tűnik mégsem ez történt.

A hirdetésben 107 millióért kínálják a 360 négyzetméteres, nyolcszobás házat. Ami elsőre nagyon nem sok a zöldmáli árakhoz képest. Más kérdés, hogy a védett villát mennyiből lehet rendbe hozni.

Fischer Szépvölgyi úti háza 1935-ben
Fischer Szépvölgyi úti háza 1935-ben
Fotó: Wikipedia

Érdemes megnézni a hirdetés képeit, 

a hajdanvolt gyönyörű alkotás. Mindenesetre a piacra lépéssel megkapta a lehetőséget, hogy jó kezekbe kerülve ismét egy dicsekedni való modern épülettel legyen gazdagabb Budapest.

[A villáról bővebben itt, az alkotó házaspárról itt olvashattok. Kösz a tippet, Anti!]