A BKK válasza a Nyugati téri felüljáró felújításáról, esetleges későbbi lebontásáról

2014.10.03. 11:43
Fotó: Sisy Indafoto

A néhai Marx tér, jelenlegi nevén Nyugati tér, egy olvasónk által átkeresztelt:

Húgymágnes tér

felüljárójával kapcsolatban felizzott vitában kérdéseinkre a BKK sajtósaitól az alábbi választ kaptuk:

Amennyiben a felüljárót lebontják, akkor milyen módon változik a közúti forgalom a Bajcsy Zsilinszky út-Váci út tengelyen?

A BKK megrendelésére 2013 novemberére elkészült a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton vezetett villamosvonal megvalósíthatósági tanulmánya és tanulmányterve, mely alapján

a villamosközlekedés visszaállítása mind a Nyugati téri felüljáró elbontása, mind annak megtartása esetén megoldható.

 A felüljáró elbontása a belvárosból kifelé vezető közúti kapacitás csökkenését okozza, mely a délutáni csúcsidőben a Bajcsy-Zsilinszky úton a másik irányban már ismert torlódások megjelenését okozná.

Ugyanakkor városképi szempontból kétségtelenül előnyösebb lenne a felüljáró elbontása, azzal a Nyugati tér nagyvonalúbb köztérré válna.

A kérdés komplexitása miatt tehát a felüljáró jövőjének eldöntése érdekében részletes forgalmi és városépítészeti vizsgálatokra, elemzésekre van szükség. Ezen elemzések elkészülte, a felüljáró jövőjét érintő döntés meghozatala után lehet majd a Nyugati tér pontos forgalomtechnikai kialakítását megtervezni.

Várható, hogy a meglévő Váci út – Nagykörút (Oktogon felé) balra kanyarodó irányt meg kell szüntetni, és az ez irányú forgalmat a Podmaniczky utca felé kell véglegesen elterelni.
Fotó: Sisy Indafoto

H a marad a felüljáró, akkor miben tér el a meglévőtől?

Amennyiben a városvezetés a már említett vizsgálatok, elemzések alapján a felüljáró megtartása mellett dönt, akkor a műtárgyat a jelenlegi kialakítás szerint újítjuk fel, kapacitásbővítésre a csatlakozó úthálózat adottságai, a felüljáró szerkezeti és geometriai jellemzői miatt nincs lehetőség.

Villamos, kerékpár és gyalogos közlekedés továbbra sem haladhat rajta.

A tér arculatában változást a jelenleg használaton kívüli, Nyugati pályaudvar melletti lépcsőtorony és a hozzá tartozó bejáróhíd közeljövőben, a felüljáró sorsától függetlenül megvalósuló bontása fog hozni.

Mit tudnak a Skála Metró távlati sorsáról?

A Skála Metró áruház jelenlegi tulajdonosa a VI. kerületi Önkormányzattal együttműködik a Nyugati tér déli oldalának felújításában. Terézváros Önkormányzata sikerrel pályázott a TÉR_KÖZ pályázaton, az így nyert támogatás felhasználásával megújul az áruház előtti térrész.

Az áruház tulajdonosa vállalta, hogy elbontja a teraszról a felüljáróra bevezető bejáróhidat, illetve csökkenti az áruház teraszának méretét.

Magának a Skála Metró áruház jövőjének ügyében a BKK nem illetékes és nem rendelkezik információval.

Üdvözlettel:

Budapesti Közlekedési Központ
Sajtókommunikációs Iroda

Nyugati tér a Skála Metró áruház előtt
Nyugati tér a Skála Metró áruház előtt
Fotó: Sisy Indafoto

Köszönjük szépen az információkat. Itt tart az ügy. Éredekelne, hogy olvasóink közül hányan támogatják a felüljáró lebontását, és hányan a fenntartását?

(A cikkben szereplő fényképek 2010-ben készültek.)