Műszaki vénával megáldottak: kiállításra fel!

2014.10.14. 06:51

Végre egy izgalmas kiállítás azoknak is, akik a képek helyett inkább a gépházban néznének körül! És persze mindenki másnak is csak ajánlani tudjuk a Kiscelli Múzeumban a 2014-es Ybl-év apropóján megrendezett rendhagyó tárlatot, amelyet az Operaház épületéhez készült tervekből állítottak össze.

Az épület homlokzati vázlatait, néhány végleges tervet és részletrajzot, illetve a színpadgépezet egyszerűsített modelljét is kiállították.

A korra jellemző neoreneszánsz stílusú építészeti tervek mellett rendkívül érdekesek és szépek az épületgépészeti és a színpadtechnikai berendezések tervei is. Mivel az ilyesmi nagyon ritkán szerepel kiállításokon, geekek hajrá!

Különleges az Operaház hűtő-fűtő rendszere, a világítás és a korszak színházépítészetében központi szerepet játszó tűzvédelmi megoldás is. Mindenekelőtt azonban az akkoriban igen modernnek számító, először a budapesti Operaháznál alkalmazott Asphaleia-rendszerű hidraulikus színpadmozgató gépezetet mutatják be, eredeti tervrészletek, fotók és egy nagyméretű mozgatható modell segítségével.

A kiállításhoz kapcsolódó eseményeink középpontjában ennek megfelelően a technikatörténeti érdekességek állnak. Operaházi bejárással, ismeretterjesztő programokkal és családi nappal is várják a látogatókat.

November 8-án családi alkotó délelőttön vehetnek részt az érdeklődők. A kiállítás 2015 január 18-ig tekinthető meg.

További infók a múzeum honlapján:

www.kiscellimuzeum.hu