Meg lehet-e változtatni egy hónap alatt Budapestet? A Vitkovics utcában megpróbálták

2014.10.17. 09:51

A Nyitva! fesztivál remek kezdeményezés, mint arról már korábban is írtunk. Egy hónapra ideiglenes használók – dizájncégek, kézművesek, képességfejlesztők, múzeumok – költöznek az évek óta üresen álló bolthelyiségekbe, és gyakorlatilag rezsiköltségért megmutathatják, milyen is lenne a hely, ha élne. Ők nagyobb figyelmet és vásárlókat kapnak, a tulajdonosok pedig megmutathatják kiadó ingatlanjaikat. Az egyik legizgalmasabb beköltözővel és az egyik legizgalmasabb üzlettulajdonossal ültünk le beszélgetni a város egyik legizgalmasabb pontján.

A Vitkovics Mihály utcát névről talán kevesen ismerik, pedig egy nagyon jó adottságokkal megáldott kis pesti utca, amely akár a nagy, XIX. század végi városátalakítás előtti, régi Pest hangulatából is visszaadhatna valamit, hiszen olyan épületek állnak itt, mint a Schaffer-ház vagy a Nemzeti Zenede. Egyik végen ott egy kedves kávézó, a Fahéj, a másikon egy bájos terecske, a Kamermayer tér, a Krúdy-regénybe illő Gerlóczyval. A kettő közt azonban szinte kihalt minden, csak egy tényleg szépen rendben tartott népművészeti bolt tartja a frontot.

Minden más sorra bezárt 2008-ban, egymás után dőltek ki, mint a dominók

– meséli Bruckner Regina. Ő az üzlethelyiségeket is tulajdonló Gerlóczy Kávéházat képviseli (annak a teraszán kávézunk a balkantangós Liptay Bálinttal hármasban), de egyben a Kamermayer Egyesületet is, melynek egyetlen célja a terecske felvirágoztatása.

Már korábban is írtam: szeretem, amikor a vendéglátósok nem érzik úgy, hogy véget ér a feladatuk a kávézó küszöbénél. Hanem látják, hogy a környék felvirágoztatása az ő érdekük is, és ezért tenni is hajlandók. Az egyesületre és a térre majd egy másik posztban visszatérünk, mert hamarosan fontos dolgok történnek arrafelé, most legyen elég annyi, hogy egy ott tartott dizájnmadáretető-pályázat kapcsán találkozott először Regina a Kortárs Építészeti Központtal, akik azután megkeresték a Nyitva! Fesztivál ötletével is.

Mi is az a Nyitva! fesztivál?

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Fővárosi Önkormányzattal szervezett eseményének lényege, hogy régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségeket fiatal, friss kezdeményezések kísérleti helyszínévé alakították egy hónapra. Saját leírásuk szerint:

"Júliusban lehetett jelentkezni akár tulajdonosként, akár beköltözőként. Az érdeklődés a helykeresők részéről elsöprő volt: 190 pályázat érkezett be a felhívásra a kereskedelem, kézműipar, technológia, oktatás, kultúra és társadalmi vállalkozások nagyon különböző területeiről. 

A zsűri több szempontot is figyelembe vett az előszelekciónál: Komolyan gondolkozik-e az adott kezdeményezés egy saját helyiség megnyitásában? Vannak-e innovatív ötletei a helyi és szélesebb közönséget megszólító, utcai üzlethelyiségekben esetleg nem megszokott tevékenységekre? Képes-e egy hónapos programjával kellő figyelmet, mozgást generálni az adott üzlet köré, és ezáltal a fesztivál küldetését az üres ingatlanok újszerű hasznosítását népszerűsíteni?

Nehezebb volt felkutatni az ötletre nyitott tulajdonosokat: aki a fesztiválra felajánlotta üzlethelyiségét, az vállalta, hogy egy hónapig bérleti díj nélkül ad helyet egy-egy ötletes projektnek. A Nyitva! fesztivál szervezői végül elsősorban a magántulajdonosok körében találták meg a kezdeményezésbe bevonható személyeket, akik felismerték, hogy az újszerű átmeneti hasznosítási modell számukra is előnyös és kiadatlan ingatlanjuk ezáltal ismét, akár hosszútávon is bekerülhet az aktív ingatlanpiacra. A beköltöző projektek és felajánlott ingatlanok összepárosításánál fontos volt a kölcsönös szimpátia, ami a hosszabbtávú megállapodásoknak is jó alapjává vált."  

(Kiemelés tőlem. Kár, hogy az önkormányzatokat nem nagyon lehetett bevonni. Pedig nekik aztán tényleg nem a profittermelés, hanem a környék felvirágoztatása lenne az érdekük.)

Két üzlethelyiségüket is felajánlották a fesztivál idejére, ahová gyakorlatilag rezsiköltségért költözhettek be popup kezdeményezések. Az egyikbe a Cókmók és a Színtér érkezett karöltve. Az előbbi kézműves hátizsákokat árul egyedi megoldással: minden eladott darab után egy másikat egy állami gondozásban nevelt kisgyerek kap meg ajándékba. Az utóbbi pedig a KreARTON és a Borarti for Kids közös kezdeményezése, egy formabontó, művészeti játszóház, ahol a gyerekek kartondobozból babaházat vagy várat építhetnek, ajándékokat készíthetnek és kincseket kereshetnek.

Eredmények, tapasztalatok

A KÉK tájékoztatása szerint a fesztivál során 9 helyiség nyitott meg, 13 projektnek adva helyet. Az egyhónapos ingyenes használatot követően egy projekt már megkötötte a hosszútávú szerződést a tulajdonossal, aki a nagymérvű felújításban jelentős támogatást nyújtott.

Egy projekt áll a megállapodás küszöbén, esetükben a mindkét fél számára elfogadható, kedvezményes bérleti díjat barter-egyezségekkel egészítik majd ki. Három helyiségben a pozitív fogadtatásnak köszönhetően pár hónapig még biztosan folytatódik a kísérletezés.

A tapasztalat szerint a válság előtti árakon kínált, sokszor kényelmi okokból, vagy bizalmatlanságból fakadóan kiadatlan üzletek tulajdonosai a tevékenységek megismerését követően még nyitottabbak lettek a bérleti díj rugalmas megszabását, lelakható feltételek kialakítását illetően.

Mint elmondták, nagyon jó volt ez az egy hónap,

kicsit kiléphettek a virtuális térből,

hiszen év közben csak rendezvényeken, kereskedőknél, meg persze a neten találkozni felük, most pedig közvetlenül megmutathatták magukat. Csak ez az egy hónap kevés.

Gyakorlatilag pont arra elég, hogy az emberek elkezdjék felfedezni a helyet. Szerencsére úgy néz ki, az ő történetük nem ér véget itt október 19-én a fesztivállal, ha minden igaz, év végéig maradhatnak hasonló feltételekkel. Az pedig a karácsonyi szezon miatt nagyon fontos lenne.

Hasonlóképpen látják a helyzetet a Velofetish kiállítás szervezői is. Ez a különös projekt kapott ugyanis helyet a szomszédos bolthelységben. A zászlóshajó, szervező, motor a Balkantango, de a kiállított tárgyak zömét – mert hogy ez egy kiállítás, nem hagyományos bolt –   más alkotók készítették.

Ami összeköti őket, az az alapanyag és a téma: a kerékpár.

Épül a Velofetish kiállítás a Nyitva! fesztiválon
Épül a Velofetish kiállítás a Nyitva! fesztiválon
Fotó: Daniel Dorko / Kortárs Építészeti Központ - Nyitva!

Mint elmondta, ők duplán kísérleteznek, hiszen ez a fajta kiállítási helyszín nem igen bejáratott még Budapesten. Gyakorlatilag mindenki értetlenkedve fogadja a dolgot, nem nagyon tudnak mit kezdeni valamivel, ami a kiállítás, a galéria, a dizájnbolt és a concept store határterületén mozog.

Úgy tűnik azonban, hogy van azért némi elmozdulás ebbe az irányba is, hiszen a Nyitva! Fesztivál egy másik résztvevője épp a Néprajzi Múzeum, amelyik egy Lövölde téri üzlethelyiségbe költözött be.

És hogy hoz-e változást ez a fesztivál?

Van-e értelme egy ilyen egy hónapos átalakulásnak? Annyi mindenképp, hogy felhívják a figyelmet az alkotókra és az üzlethelyiségek fontosságára. Akár az arra sétálóknak, akár a sajtón keresztül. Ha valahol gyökeret tud verni egy ilyen kezdeményezés, akkor az hosszabb távon is meg tudja változtatni a környéket. A Vitkovics  utcában már megjelent az első fecske a Kamermayer tér sarkán: az egykori Patyolat helyiségében ma a The Garden dizájnbutik működik.

Záróesemény

A Nyitva! Fesztivál hivatalos záróeseménye október 21-én este a Káldy Gyula utcai helyiségben lesz, ahol személyesen is találkozhattok a fesztiválban résztvevő projektekkel és tulajdonosokkal: a 13 projekt 3-3 kérdésre válaszolva számol be tapasztalatairól és terveiről. A szervezők itt várják a kérdéseket, ötleteket is, amelyeket a jövő évi Nyitva! fesztivál során szívesen felhasználnak.

Még több program, infó, miegymás: nyitvafesztival.hu

Az üzlethelyiségeket tulajdonló Gerlóczyék értelem szerűen nem szeretnék, ha műkörmös vagy 100 forintos bolt költözne kiadó üzlethelyiségeikbe, remélik hogy az utcácskába beindul az élet és értékteremtő, dizájnüzeletek visznek majd bele életet.

Persze azért a tulajdonosoknak sem rossz egy ilyen kezdeményezés. Már az is sokat számít, hogy egy ilyen határidő jó ok arra, hogy kirámolják az üres boltból a limlomot, a beköltözők pedig kicsinosítják a helyiséget.

Ráadásul, mint Bálint elmondta, amióta ott vannak, többen érdeklődtek is a bérlés feltételeiről.

Reméljük hamarosan gazdára találnak a boltok, ami nem csak az utcácskát indíthatja be, de pompás reklám lenne a Nyitva! fesztiválnak is, mely így jövőre még több résztvevővel, még több helyen kelthetné életre a várost.

Úgy legyen!