Budapest-rajongók figyelem! Netre került a legfontosabb főváros-történeti folyóirat összes száma

2014.10.20. 19:35
Budapest címlap a Déli pályaudvar akkor még szép aluljárójával 1977-ből
Budapest címlap a Déli pályaudvar akkor még szép aluljárójával 1977-ből

Május közepén adtunk hírt arról, hogy támogatókat keres a Budapest folyóirat szerkesztősége  a lap digitalizálásához és közzétételéhez. Végül közel hatvanan küldtek kisebb-nagyobb összeget a nemes célra az adjukossze.hu oldalon, és egyéb csatornákon is érkeztek támogatások, tehát összejött a szükséges pénz.

A napokban pedig felkerült az újság az internetre, itt böngészhető. Összesen 1,2 millió forint volt a digitalizálás teljes ára, ennek az összegnek az egy részét adták össze magánszemélyek. A folyóirat októberi számában Török András írja le a pénzgyűjtés történetét és az adakozók névsorát.

Komoly értékkel bír ez a kezdeményezés, az 1945 óta néhány megszakítással máig megjelenő újság a főváros elmúlt közel 70 évének hű krónikása volt. Cikkeivel, de kiváló fotóival is a világháború utáni Budapest-történet kimeríthetetlen kincsesbányáját adja az Arcanum adatbázisában. Várostörténeti írásaival Pest, Buda és Óbuda, majd Budapest szinte teljes történetét lefedi.

És még egy jó hír az ínyencségek kedvelőinek: az Arcanum ügyvezetője, Biszak Sándor annyira megörült a beérkező összegnek, hogy vállalta további oldalak digitalizálását is. Kis közvélemény-kutatás után arra jutott a folyóirat szerkesztősége, hogy az 1928 utáni budapesti telefonkönyvek szkennelését kérik az arcanumosoktól. 1928-ig ugyanis megjelent a "Budapesti Czim- és Lakásjegyzék", amit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tett elérhetővé az interneten, de az ezt követő időszakról nincs könnyen felkutatható adatbázis. Ezt az űrt töltené be az első etapban az 1928 és 1940 között megjelent fővárosi telefonkönyvek digitalizálása és interneten elérhetővé tétele.