Cigicsikk újrahasznosítás – Belvárosi csikkbrigád, szevasztok!

2014.11.04. 09:19

Egy magyar származárú kanadai srác cége elég komolyan beleásta magát a hulladék-újrahasznosításba. A legújabb projektjével Magyarországon, konkrétan Budapesten, az V. kerületben is jelen vannak.

Tom Szaky vállalkozása, a TerraCycle tavalyelőtt kezdett cigarettacsikk-újrahasznosítással foglalkozni. A filterből kinyert műanyagból például raklapokat, vagy stílszerűen hamutálakat gyártanak, a dohánymaradékból pedig komposzt készül.

E projektet dohánygyárak támogatják. Európában Magyarországon sikerült először szponzort találniuk, jelentette be Tom Szaky.

Pénteken, a Csendes kávézóban tartott sajtótájékoztatón az V. kerületi polgármesterrel és alpolgármesterrel közösen mutatták be a speciális csikkgyűjtőt, illetve szerény ajándékkal kedveskedtek azoknak a vendéglátósoknak, akik már csatlakoztak a projekthez. Éspedig az: Édesapa, Kárpátia, Sörforrás éttermek; a KIOSK, a Babel Delicate, a Fröccsterasz, a Centrál Kávéház, a DiVino borbár, a Mini Bar Budapest, a Morrison's 2, a Goodbar -Goodburger, a Csendes bár, valamint a Mercure City Center Budapest és a Mercure Budapest Korona szállodák.

A tervek szerint januárban az utcai, köztéri csikkgyűjtés is elkezdődik (tehát akkortól már nem csak a vendéglátók melletti, dohányzásra kijelölt területről gyűjtik be újragasznosításra a csikkeket, az önkormányzat ebben is partner).

Mivel a cigarettacsikk világszerte az egyik legtömegesebben jelenlévő hulladék, csak szurkolni tudunk, hogy sikeres legyen a projekt.

Tom Szakyról az Index videót is forgatott. Spojler: A első részben, 07:49-nél egy meglepő fordulattal az optimista hippimilliomostól ellopja a show-t a sofőr. A második rész pedig itt.

A cég holnapján a cégtörténetbe is érdemes belelolvasni. Az ilyen irományok többnyire meglehetősen szárazak, ám ez esetben egy üdítő kivétellel van dolgunk. A címadás pláne laza, a tartalom is érdekes, a rokonszenves hippimilliomos Tom Szaky kalandjairól. Egy kis szemezgetés, a teljesség igénye nélkül:

2001 - A fiú megismerkedik a gilisztákkal

2002 - Egy férfi, több millió giliszta és rengeteg adósság

Tom úgy döntött, hogy folytatja tervét és gilisztaürülék alapú trágyát fog előállítani. Kiürítette takarékszámláit, kölcsönkért barátaitól és családjától, illetve kimerítette hitelkártyáinak kereteit, hogy vehessen egy masszív gilisztaürülék feldolgozására alkalmas gépet.

Tom idejének nagy részét azzal töltötte ezután, hogy princetoni étkezdék hátsó udvaraiból lapátolta ki a rohadó ételt. Csakhamar anyagilag és fizikailag is kimerült,

2003 - Kinek kell egymillió dollár meg egyetemi diploma?

...Tom társadalmi felelősségvállalásról alkotott elveivel. A TerraCycle munkáltatóként a kezdetektől fogva új esélyt adott volt fegyenceknek, veteránoknak és feltételesen szabadlábon lévőknek. Amikor feladtuk álláshirdetésünket, 300 ember jelentkezett a 9 betöltendő helyre!

A cég ezután hamar hírül adta, hogy van egy ronda, lepattant gyárépülete, amin elférne néhány műalkotás, hogy feldobja a téglafalakat. A TerraCycle rövid időn belül a street art képviselőinek Mekkájává vált. Legtöbben egy kalap alá veszik a graffitit a szeméttel; a graffitire úgy tekintenek, mint valami mázolmányra, ami elcsúfítja az épületeket. Sőt, az emberek fizetnek azért, hogy eltávolíttassák a graffitiket, mintha csak szemét lenne! A művészeknek ez azt jelenti, hogy a társadalom el akarja pusztítani az önkifejezésük eszközét. Így amikor tiszta vászonként ajánlották fel nekik a gyárépület falait, az eredmény elképesztőre sikerült. Az épület külsejét graffiti művészek alakították a jelenlegi, élettel teli mesterművé.

2006 - A legmenőbb kis startup Amerikában!

2007 - Megszületik a szponzorált hulladék

A termékek iránti lelkesedés sajnos nem kívánt figyelmet is vonzott: a Scotts Miracle-Gro beperelte a TerraCycle-t. A kétmilliárd dollár összértékű behemót kereskedelmi védjegy jogosulatlan használatára és megtévesztő reklámra hivatkozva nyújtott be keresetet a TerraCycle-lal szemben.

Tom megnyugtatta csapatát, mivel lehetőséget látott a közelgő perben. Ezért ahelyett, hogy bíróságon kívül megegyezett volna a felperessel vagy bűnösnek vallotta volna magát, a TerraCycle ellentámadásba lendült, melynek a suedbyscotts.com elnevezésű blog adott teret. Mindössze egy sajtóközleménnyel és egy bloggal felfegyverkezve a TerraCycle országos médiafigyelemre tett szert. Cikkek jelentek meg a cégről a Wall Street Journalben, a New York Timesban, a BusinessWeekben és az Associated Pressben, hogy csak néhányat említsünk. A szembenálló felek kemény csatája után az ügyet peren kívüli egyezség zárta.

A bírósági per során szerzett plusz nyilvánosság a TerraCycle Palack Brigádját néhány hónap alatt 5,000 résztvevőhöz segítette, ami minden képzeletet felülmúlt – Tom úgy látta, hogy innentől határ a csillagos ég.

2009 - A szemétdomb császárai átlépik az országhatárt