A Kopaszi-gát hódjai már fatörzseket rágnak, de egyelőre még nem merült fel az elköltöztetésük

2014.11.12. 09:40

Mihalik Enikő és Palvin Barbi nyomdokaiba lépett a Kopaszi-gát hódja.

Korábban már beszámoltunk a Budapestre szakadt hódról. Akkor még egy kicsit városilegenda-szagúnak tűnt a dolog, ám nemrég Horváth Ádám a 2014-es Év Természetfotósa versenyén a Kezünkben a Föld-kategóriát erről a hódról készített fényképével nyerte meg, amiért ezúttal is gratulálunk neki.

Kenuzás közben vettem észre az első példányt, majd a nyomok alapján fokozatosan egyre többet és többet tudtam meg a viselkedésükről. A kép mintegy 300 óra megfigyelés és kísérletezés eredménye. Nagy élmény volt!

Mivel Budapesten meglehetősen ritka állat a hód, Ádám képének stílszerűen a Budapest új lakója-címet adta. (Vagyis ami a pedigréjét illeti: a Kopaszi-gát hódja jobban hasonlít a békéscsabai születésű Mihalik Enikőre, mint a tősgyökeres budapesti Palvin Barbarára.)

Egy olvasónk pedig fényképet küldött hódgyanúsan megrágott fáról:

A Kopaszi legeslegutolsó fája dél felé. Szerintem a hód az ! [aki megrágta]

– írta Gergő.

hódrágott
Fotó: Tóth Gergely

Felvettem a kapcsolatot a Kopaszi-gát növényvilágát karbantartók illetékesével, Ivicsics János kertészmérnökkel, aki megerősítette, hogy valóban hód rágta meg a fát. Tudnak róla, sebkezelték (látszik is a fotón a vörösesbarnás rész a fatörzsön.)

Ivicsics elmondta, hogy évekkel ezelőtt költözött ide a hód. Sőt, nem is egy magányos példányról van szó, hanem egy egész kis családról. Egy hímből, egy nőstényből és két kölykükből áll a populáció.

Először az ipari műemlék szivattyúház befolyó nyílásainál fészkeltek, de most már máshová vackoltak el. A nyárfaféléket kimondottan kedvelik, míg a nyírfát éppen, hogy csak megkóstolták, de az nem bizonyult hódcsemegének.

Ivicsics elmondta, hogy azért az ő elsődleges feladatuk a növények gondozása, és folyamatosan bombázza e-mailekkel egy úr, aki a hódcsalád átköltöztetését sürgetné.

Az illetékes kertészmérnök azonban megnyugtatott, hogy azért nem eszik olyan forrón a kását. Szerintük is:

Hód must go on!

Az értékes fákat megóvják, nemrég többnek a törzsét „hódbiztos” dróthálóval védték. Hogy a hód is jól lakjon, és a rezgőnyárfa is megmaradjon, ezért a kertészek hagynak elég mellékhajtást, vékonyabb ágakat. Így a hódcsaládnak jut elég kaja és fészekrakó-alapanyag.

Figyelem! Nem minden Urbanista-poszt kerül Index-címlapra. Ha nem akarsz lemaradni róluk, kövesd a blogot Facebookon vagy Twitteren!