Eladó egy mesebeli dombház Pécs mellett

2014.11.13. 12:22
földház

Magyarországon nagyon kevés a dombház - melyet a Gyűrük ura megfilmesítése óta szinte midnenki hobbitháznak hív -, így aztán nagyon ritkán kerül egy-egy a hazai ingatlanpiacra. (Legutóbb egy tinnyei volt eladó.)

Azonban ez a most felbukkant cuki bakonyai manóház nem csak földbe vájt kialakítás miatt izgalmas. Hanem, mert - ha hinni lehet a hirdetésnek - szalmaépítéssel készült, ami talán még ritkább technológia idehaza. 

Na meg persze azért is, mert technológiáktól függetlenül is nagyon bájos.

A szalmaépítéssel legtöbb ember a Három kismalac mesében találkozik először, ahol nagyon megszívja a megrendelő, mert az egészet elfújja a farkas. 

A valóság szerencsére ennél rózsásabb. Bár a szalma kockabála még mindig nem gyűrte alá a teljes építőanyagpiacot, azért lehet épkézláb lakóépületeket alkotni belőle. Problémát nem annyira a farkasveszély jelent, hanem mondjuk, hogy fel tudok-e szögelni egy képet a falra - na de ez utóbbi egy házgyári lakásban épp oly komoly kihívás, mint egy könnyűszerkezetesben. (Itt van amúgy egy szépen összeszedett FAQ a témáról.)

földház

Ám a lényeg, hogy én még szalmaházat nem láttam magyar ingatlanhirdetésben, de most ennek is eljött az ideje.

Nagyon csábító a saját erdővel, meg patakból duzzasztott úszótóval és a képek alapján kedvesen van kialakítva, az itt-ott lelógó hintákkal, átadókkal, pultokkal. A+ energiatanúsítvány, 4 szoba, 3 méteres belmagasság. Nem tudom, milyen a környék, de a képek alapján nekem kéne!

Itt vannak a részletek, meg még több fotó a házról.

[Köszi a tippet Geri!]