Miért ilyen lepukkant a Disney-rajzfilmkastélyokat idéző zuglói sarokvilla?

2014.12.08. 10:27
zuglovilla2
Fotó: Urbanista

Kérdi Tünde keresztnevű olvasónk:

Zuglóban dolgozom, rengeteg gyönyörű épület szomszédságában, egy-kettő igazi kis mesekastély (Hermina út és környéke). A napokban ennél az épületnél parkoltam, a Stefánia-palota háta mögött a Zichy Géza utcában. Áll ott egy ház a sarkon, valami festőművész építette, de most borzalmas állapotban van. Pedig a társasház csurig parkolt Volvókkal az udvarán, szóval nem szegény népek lakják. De vajon miért nincs felújítva?

A kérdés minket is izgat. Az 1897-ben épült műteremházról azt lehet tudni, hogy az épületet a XIX–XX. századforduló divatos portréfestője, László Fülöp rendelte meg.

László Fülöp önarcképe az Uffiziben. Angliába azért települt át, mert elvette a sörgyáros Guiness lányát.
László Fülöp önarcképe az Uffiziben. Angliába azért települt át, mert elvette a sörgyáros Guiness lányát.
Kép: László Fülöp

A lovagvárhoz hasonlatos, gótizáló műteremházat Gyalus László tervezte. Gyalus annak idején elismert építésznek számított. Schulek Frigyes mellett részt vett a Mátyás-templom restaurálási-tervezési munkáiban; hasonló jellegű munkái közül megemlítendő a jáki templom, a pozsonyi ferencesek és a klarisszák templomainak restaurálása. A századfordulón a Műemlékek Országos Bizottságának titkári posztját is betöltötte.

laszlo fulop
Fotó: Zuglói lexikon - a villa újkorában

A villa historizáló külsejét a különböző méretű ablakok, tornyok, a szintek közötti bonyolult, eltolt kapcsolatok adják. Az első emeleten, a középtraktusban, tornyokkal övezetten volt a nagy műterem nagyméretű ablaka és terasza. Jobbra a kis műterem, a jobboldali lépcsőtorony vitt fel a második emeleti műterembe.

Amikor a festő-tulajdonos 1907-ben Angliába költözött, az ingatlant bérbe adta.

Egy ideig Molnár Ferenc író is ebben a villában lakott.

A következő tulajdonos, Paupera Ferenc bankár egy rövid ideig Bajor Gizi színésznő második férje volt. Szóval nemcsak az épület, hanem az egykori lakók és tulajdonosok is érdekes figurák. Paupera kisebb átalakításokat végeztetett el Mathiosko Károly építésszel. (További részletek: Egykor.hu)

laszlo fulop1
Fotó: Google Maps - és most; csak a műanyag redőnyökért járna a szigorított várfogság

Érdekesség, hogy a villát ebben a lepukkant állapotában (vagy talán éppen ezért?) filmforgatási helyszínként is kínálják:

Zugló szívében,a Zichy Géza utcában egy, a középkort idéző, négy műtermet magába foglaló hatalmas sarokvilla található. A lerobbant állapotban lévő villa, középkori erődre emlékeztető formáival szellemkastélyra emlékeztet.

Az Üvegtigris 3 forgatási helyszínéül is szolgált.

A villa megihlette a civilben kiváló újságíró, „Gróf Járdánházy” mikrobloggert is. Két éve szentelt is neki egy remek posztot, de a választ ő sem lelte arra, vajon miért nem pofozták ki az épületet.

Ha az olvasóink közül valaki többet tud, várjuk a kommentjét.