Beköltöznél egy Ybl tervezte házba? Simán megteheted, még válogathatsz is!

2014.12.09. 08:15

A 200 éve született Ybl Miklósról az Urbanistán épp úgy sok szó esett idén , mint minden, építészettel legalább hébe-hóba foglalkozó újságban. Ám a bicentenáriumi ünnepségek főként a legismertebb középületekről - Várkert Bazár, Operaház, a mai Közgáz épülete stb. - szóltak, na meg arról, hogy így művészet, úgy művészet. 

Pedig Ybl Miklós épületeiben az a pláne, hogy ma is lakják, használják azokat, na meg adják-veszik az ingatlanpiacon. Körbenéztünk, milyen Yblt kapni és mennyiért manapság. Meglepően széles a választék a 3 milliárdos ipari létesítménytől a 18 milliós lakásig.

Az egyes hirdetéseket háztípusok szerint csoportosítottam, a szócikkek végén belinkeltem az ybl2014.hu oldalán található adatlapjukat.

Eladó lakások egykori bérházakban

Azt lehet mondani, hogy Ybl Miklós teremtette meg ezt a műfajt Budapesten, de mindenképpen sokat tett hozzá a színvonalas bérházépítésekhez. Érdekes, hogy a hirdetéseknek csak egy része utal az építészre, pedig ha két hasonló adottságú ház közül kell választani, csak bejátszik annyi sznobsági és bogarassági faktor, hogy az övét választom. Na akkor lássuk milyen lakásokat vehetünk Ybl-házakban:

(Budapest, VI. Hajós u. 7. és 9.)

ybl-operánál
Fotó: Otthontérkép

Nem volt elveszett ember Ybl Miklós. Ezt nem csak királyi megrendelései miatt mondom, hanem mert egyből két telket is szerzett az Opera mellett - ami ugye pont az ő közreműködésével értékelődhetett fel -, azután mindkettőre bérházat épített. A Hajós utca 7 picikét előkelőbb, de tulajdonképp pont úgy néz ki, mint a 9-es.

Nos ez 156 millióért kínált lakás a 9-esben van (az erkélyek számáról könnyen belőhető), de a legelőkelőbb lakás a házban! A régi bérházakban mindig az utcára néző, első emeleti lakás volt a legmenőbb (mint arról már korábban is volt szó). Bár az alaprajz alapján úgy tűnik, egy ablaknyi részt lecsippentettek belőle a szocializmus idején, így is pompás otthon! Szépen helyre van állítva, klasszul be van rendezve, jók a fotók róla, még az udvaráról is van kép. 

Vagy 7-esben vagy a 9-esben árulják ezt a lakást is, mely jóval kisebb és jóval olcsóbb is. Igaz, ez is első emeletinek van írva, azért nem annyira menő, mint az erkélyes társa. Az épület külső kialakításán látszik, hogy ez inkább félemeletnek számíthatott eredetileg. [Bővebben az épületről itt.]

Kreische Antal bérháza - 402 M

(Budapest, VI. Dalszínház u. 2.)

ybl-dalszínház
Fotó: Otthontérkép

Ebben a Paulay Ede utca sarkán álló házban több lakást is hirdetnek. Illetve az egyiket nem is a házban, hanem a házon, hiszen egy utólag rászuszakolt, 402 milliós penthouse-ról van szó. Bár a hirdetés szerint az Andrássyn van a lakás, az Opera és az egykori Balettintézet helyzetéből könnyű belőni, hogy Kreische Antal egykori bérházáról van szó. 

A földszinten viszont egy nagyon takaros, hagyományosan berendezett lakást kínálnak 120 millióért (vagy máshol 114 misiért).

Ha szerényebbek az igényeink, kibérelhetünk ugyanebben a házban a harmadikon egy semmi különös 88 négyzetméteres lakást 215 ezerért havonta.

[Bővebben az épületről  itt .]

Károlyi Alajos bérháza - 32 M

(Budapest, VIII. Szentkirályi utca 35.)

ybl-szentkirályi
Fotó: Otthontérkép

Bár a lakás a negyedik emeleten van, amelyet csak 1927-ben húztak az épületre, azért itt a helye a lakásnak, mert hangulatában azért így is idézi a régmúltat. Ami alapján könnyű volt beazonosítani, az a gyönyörű csigalépcsője, ami a hirdetés fotóin is szerepel. [Bővebben az épületről itt.]

(Budapest, IX. Erkel u. 15., Ráday u. 18.) 

Kamu Ybl a Ráday utcában

Van ám még egy lakás a Rádayn, amelyet jelenleg úgy hirdetnek, hogy Ybl Miklós tervezte. Azt hittem az is ebben a házban van,  mert az építésznek nincs más épülete itt, és a hirdetésben egy külső fotó sincs. Aztán gyanús lett, hogy harmadik emeleti (Károlyi György palota-bérházának csak két emelete van), végül az alaprajzot jobban megvizsgálva rájöttem, hogy a szemben levő házban van a kecó. Ebben a kékben.

ybl-ráday
Fotó: Otthontérkép

Egy különleges épületről van szó: a közös homlokzat mögött egy palota és egy bérház van. Az előbbiben lakott a gróf, az utóbbi a pénzt termelte neki. Építészeti fotókon szinte mindig a palota udvara szerepel, mert az szebb, de mai szemmel nézve a bérházé is igen takaros. Abban árulják most 26 millióért ezt a 78 négyzetméteres lakást. Sok érdekesség nincs a fotókon, de az udvar miatt érdemes megnézni a hirdetés képeit. [Bővebben az épületről itt.]

Dlauchy-ház - 18 M

(Budapest, IX. Vámház körút 15.)

ybl-vmház
Fotó: ingatlanegy.hu

Egy meggazdagodott lakatosmester építtette magának ezt a bérházat. Amiről egyből meg lehet ismerni, az a lépcsőháza: díszes korlát, színes üvegablakok, Lotz-freskók. Szerencsére az itt található lakás hirdetésébe is került pár fotó róla, így könnyű felismerni. [Bővebben a házról itt.]

Kiadó paloták

Yblnek két palotáját is árulják ma irodaháznak. Vagyis pontosítsunk: ezek eredetileg irodaháznak épültek, csak most palotának hívjuk őket! Mindkettő egy-egy társaság székhelyének épült, és mindkettőben voltak kiadó lakások is, mert ugye azok hozták a pénzt, mint azt mondjuk Károlyi György palotájánál láthattuk.

Lánchíd-palota
 
ybl-lánchíd
Fotó: irodahaz.info

Eredetileg a Lánchíd Társulat székházának épült, természetesen a Lánchíd mellé. Tökéletes arányú ház, a hirdetés képei szerint a belső kialakításában is sokat megőrzött az eredeti formákból. Egy időben óradíjas irodákat kínáltak benne, azután tulajdonosváltások után hagyományos irodaházként funkcionált. Bár a legfrissebb hírek szerint az Eximbank költözik ide, továbbra is bérelhető

Pesti Hazai Első Takarékpénztár székháza

(Budapest, V. Károlyi Mihály utca12.)

yblpalota
Fotó: irodahaz.info

Sokan a budapesti saroktornyos belvárosi házak ősének tekintik, tényleg remek épület. Jelenleg irodaház, amit Ybl-palota néven hirdetnek. Szépen helyre van állítva, fedett udvarral, a képeket már csak a lépcsőház miatt is érdemes megnézni, de ez a ház látható a cikk nyitóképén is. [Bővebben az épületről  itt]

Egy eladó kastély

 Teljes egészében megvehető, Ybl-kastély csak egyetlen van. Ez pedig a

hőgyészi Apponyi-kastély, 1,3 milliárd forintért.
ybl Fotó  Civertan  Wikimedia Commons
Fotó: Civertan Wikimedia Commons

Igen 1300 millió forint. Nem tudom, hogy megéri-e, mindent, amit tudni érdemes róla, összeszedtem az Urbanista egy korábbi posztjában. Az aktualitásokért nézzétek meg a hirdetést. Hátha csökkent azóta az ára. Egyébként ezen az épületen is viszonylag kevés az Ybl-elem.

Kastélyok, amelyekről lemaradtatok

Az elmúlt néhány évben több Ybl-ingatlan is gazdát cserélt.

Ilyen volt például a gerlai Wenckheim-kastély, amely hosszú idő után végül Békéscsaba önkormányzata 3,6 millió forintért adott el, azzal a feltétellel, hogy a tulajdonos öt éven belül rendbe hozza.

Gerlai Wenckheim kastély belső udvara. A fotót Vincze Andrea kés
Fotó: Békés Wiki

Mindez azért érdekes, mert 2010 novemberében ütötték nyélbe az üzletet, vagyis jövő ilyenkorra kész kell lennie. Egyelőre sajnos nyoma sincs a változásnak (legalábbis a Halász Csilla szerkesztette, idén megjelent Ybl összes szerint, melyről hamarosan bővebb recenziót is olvashattok). De legyünk optimisták, egy év hosszú idő!

Öt éve megpróbált tartós hasznosításba adni az állam tíz nagy kastélyt, köztük a Czirákyakét is Lovasberényben. Ez szintén egy Ybl előtt megkezdett épület, amit ő tulajdonképpen csak befejezett. 2009-ben 6-7 milliárdra becsülték a helyreállítás költségeit. Hogy lett-e belőle valami? Nem tudom, ha te igen, oszd meg velünk is!

A fentiek mellett néhány éve még  gazdát keresett a Batthány-kastély Ikerváron és a Villa Budapest a Budai Várban. Ez utóbbi különlegessége, hogy teljesen a nulláról építették újra az eredeti tervek alapján.


Ahova csak néhány napra költözhettek be

Persze ezeket a "lakásokat" nem bérelhetjük ki a szó hagyományos értelmében, de mivel kastélyszállóként működnek, egy-egy napra beköltözhetünk, ha kedvünk tartja. Úgy éreztem, itt a helyük a listában!

Keglevich-kastély, Szilvásvárad
ybl-la-contessa-kastelyhotel travelo
Fotó: Travelo

A kastélyt nem Ybl tervezte, csak átalakításokat végzett rajta, de aztán az átalakításait is átalakították az Erdődyek, majd a Pallaviciniek. Rengeteg klassz fotó itt van a szépen helyreállított, négy csillagos kastélyszállóról, mely azért nyomokban tartalmazza még a mester kézjegyét.

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó
ybl károlyi kastély accenthotels
Fotó: Accent Hotels

Ez is csak átalakítás, de igen fontos Ybl életművében, hiszen az egyik legkorábbi munkájáról van szó, amit "megörökölt" mesterétől. Bátran nyúlt az épülethez, amely most szintén kastélyszállóként üzemel.

Károlyi-kastély, Parádsasvár
ybl parádsasvár travelo
Fotó: Travelo.hu

Talán a leggyönyörűbben megmaradt/helyreállított Ybl-kastély. Egy egyszerű, de nagyméretű fürdőházat alakított át a tervező mesebeli tündérpalotává, amelyben ma szintén szálloda üzemel. Itt egy csomó kép róla, csodaszép most is.

Mindörökké a piacon

Az Urbanista hatéves történetének gyakorlatilag állandó, visszatérő szereplője egy épület, amely eredetileg egy szivattyúházat és egy gépészlakást foglalt magában, mára persze egész más a funkciója. Legutóbb kaszinó volt, de hirdetik hotelnek és villának is. Ez a 

Várkert Kaszinó. Most épp 3 milliárd forint.
ybl várkert ingatlancom
Fotó: ingatlan.com

Bizony. Ennyiért próbálják évek óta eladni. Hogy mennyit ér ma, azt nehéz megsaccolni, de biztos többet, mint amikor még romokban állt a Várkert Bazár.

A poszt összeállításban nagy segítségemre volt Halász Csilla, Őrfi József, Viczián Zsófia Ybl összes című, közelmúltban megjelent könyve, melyről hamarosan bővebben is olvashattok az Urbanistán.

Figyelem! Nem minden Urbanista-poszt kerül Index-címlapra. Ha nem akarsz lemaradni róluk, kövesd a blogot Facebookon vagy Twitteren, vagy kattints a követésgombra a szerző neve alatt.