Állítólag Belbudán is pörög az ingatlanpiac

2014.12.15. 20:36
Értékesítési árak Belbudán: ennyiért kelnek el az ingatlanok valójában. Kattints a képre a részletekért!
Értékesítési árak Belbudán: ennyiért kelnek el az ingatlanok valójában. Kattints a képre a részletekért!

Ismét kiadott egy piacelemzést a Balla Ingatlanok, ezúttal Belbudáról. Én mondjuk olyan ingatlanos szakértést még nem olvastam, hogyaszongya

most sajnos eléggé döglődik a piac, jobb ha nem keres lakást, eladni meg aztán végképp ne is próbálkozzon,

szóval mindig fenntartásokkal kezelem az ilyen közleményeket, de azért vannak benne érdekes meglátások. Szokás szerint kiemeltem a lényeget pontokba szedve, kigyomlálva a közleményből a sallangot, meg a "tette hozzá XY vezetője" összekötő fordulatokat. Na akkor tehát a lényeg:

Mi az, hogy Belbuda?

Belbudának a hagyományos Budai kerületek belső, nem kertvárosias részeit értjük. Ide soroljuk az I. kerületet, valamint a II. és a XII. kerület egy részét. Érdekes amúgy, hogyépp ezekben a kerületekben jelentősen csökkent a lakosságszám az évezred első évtizedében:

A lakosságszám változása Budapesten. A részletekért kattints a térképre
A lakosságszám változása Budapesten. A részletekért kattints a térképre

Mit keresnek?

  •  Belbudán is elsősorban a kisebb lakások az igazán népszerűek, tehát keresik a garzonokat, a 1,5-2 szobás lakásokat 40 négyzetmétertől felfelé, illetve a 60 négyzetméteres vagy annál nagyobb, egy nappali plusz két hálószobás ingatlanokat.
  • A forgalmasabb utak melletti, nagy belmagasságú, nagyméretű polgári lakások is elkelnek, mivel ezeket orvosi rendelőnek vagy irodának veszik meg.
  • A minőség ma már nem azt jelenti,  hogy maga a lakás legyen felújított, hanem inkább azt, hogy jó utcában, jó környéken legyen, a ház pedig, amiben a lakás található legyen jó állapotú, karbantartott. A lakás esetében nem feltétlenül gond, ha nincs felújítva.

Ezek a legnépszerűbb utcák Rózsadombon és Vérhalmon

Legalábbis a ballások szerint. Borbolya, Sarolta, Áfonya, BerkenyeŐzgida, Baba, Búzavirág utca és a Bimbó út felső része.

Milyenek az árak?

  • jellemzően az olcsóbb lakásokat keresik a vevők, a luxusra viszonylag mérsékelt a kereslet. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a 30-35 millió forintos árszintig keresik az ingatlanokat az I., II., XII. kerületben, de persze akadnak ennél drágább vételek is, igaz a 100 millió forint feletti vásárlások azért nem jellemzőek mostanában.
Kínálati árak Belbudán: ennyiért próbálják eladni az ingatlanokat. Kattints a képre a részletekért!
Kínálati árak Belbudán: ennyiért próbálják eladni az ingatlanokat. Kattints a képre a részletekért!

 

  • Belbudán 180-200 ezer forinttól indulnak négyzetméterenként. Ezért az összegért a Margit körúton lehet lakást vásárolni. Ha elmozdulunk innen a csendesebb mellékutcákba, akkor az árak mindjárt 300-400 ezer forintra, illetve e fölé mozdulnak. Ez azt jelenti, hogy egy normális állapotban lévő, nem lelakott, 50 négyzetméter körüli, kétszobás ingatlan esetén 21-22 milliós árra számíthatunk, akár a Rózsadomb esetében is. 
  • Ilyen, 400 ezer forint körüli négyzetméterárakért viszont a kerületben szinte bárhol tudunk már ingatlant vásárolni, legyen szó a Rózsadombról, a némileg olcsóbb Rézmálról, a Gellérthegyről vagy a Naphegyről. Természetesen mindegyik városrészben jelen vannak magasabb igényeket kielégítő, kiemelkedő paraméterekkel rendelkező ingatlanok borsosabb árakon. Felfelé mozdíthatja viszont az árat, hogy Belbudán akadnak olyan keresett utcák, ahol igen ritkán kerülnek piacra ingatlanok, így amikor megjelenik egy-egy eladó lakás, akkor azért sokkal nagyobb összeget hajlandóak fizetni a vevők .
  • Hitelre egyébként az I., II., XII. kerületekben most kifejezetten kevesesen vesznek ingatlant, a vevők túlnyomó része készpénzes, és még befektetők is akadnak közöttük, akik azért vásárolnak, hogy aztán kiadják a lakást.