Egy nagyon értelmetlen kérdés: hány híd van Budapesten?

2015.01.10. 08:48
48 hozzászólás
Fotó: Róka László / MTI

Gyerekkoromban megtanultam: 8 híd van, az Árpád, Margit, Széchenyi lánc-, az Erzsébet, a Szabadság, és a Petőfi, valamint a két vasúti összekötő. Most rábukkantam szerintem a világ legrosszabb Budapest-ismereti tesztjére, ahol számos pocsék kérdés mellett egy ilyet is feltettek: 

Hány híd ível át Budapesten a Duna fölött: 8, 12 vagy 14?
 

És hát hirtelen fogalmam sem volt, mi a helyes válasz (egyébként a teszt nem jelzi vissza, hogy melyik a jó vagy a rossz válasz - tényleg ez volt eddig a legvacakabb, amivel találkoztam).

Szóval legyünk marha rendesek, és a gyalogoshidakat ne kezdjük el belekalkulálni, Mert példának okáért Budapest két pontján is van Meder utca (itt és itt), és mindkettőn át lehet menni a Dunán (a XXIII. kerületin autóval is), sőt az Óbudai-szigetre is vezet gyaloghíd, de azért az ilyesmit nem szokás belevenni a Duna-hidak összesítésébe.

Az ominózus kérdés. A pocsék tesztoldalt csak azért se linkeljük
Az ominózus kérdés. A pocsék tesztoldalt csak azért se linkeljük

Tehát van

két autópályahidunk:

a Megyeri híd Budapest IV. kerületéből indul, és a Pest megyei Budakalászon végződik (vagy fordítva, nekem mindegy), szóval a híd 50 százaléka Budapesten van. Van továbbá a déli M0-s híd, vagy inkább hidak, amik úgy néznek ki, hogy a Duna holtága fölöttinek mindkét szárazföldi pontja Pest megyében van, míg a folyami ág fölötti az a Pest megyei Lakihegyről ível át Budapest XXII. kerületébe, szóval van még egy 50 százalékos hidunk (amit ha meg emígy kalkulálunk, akkor 25 százaléknak is számolhatunk).

Van továbbá az a 8, amiket az elején felsoroltam, és azóta épült a

Rákóczi-híd,

amit leánykori nevén Lágymányosinak hívtak.

Kvassay-híd, 1951
Kvassay-híd, 1951
Fotó: FORTEPAN

Van még továbbá a Gubacsi és a Kvassay híd, melyek Csepelre vezetnek, ugyanerre van egy vasúti híd a HÉV-nek is, továbbá az Óbudai-szigetre vezető, de valamiért ezeket már akkor sem számoltuk bele a fővárosi hidakba, amikor még nem volt proli dolog külvárosi hídnak lenni - fogjuk rá, hogy nem Duna-hidak ezek, csak 

Duna-ág-hidak.
 

Tehát:

  • Az egyik számolási mód szerint tehát (amibe mindent belekalkulálok) 11 + az autópályahidak, amiket igény szerint lehet kettőnek, háromnak, vagy csak 0,25-nek számolni.
  • A másik módszer alapján, amibe csak a mindkét pontján Budapestet érintő és nem Duna-ági hidakat számolom bele, van 9.

Szerintetek melyik a helyes válasz a Budapest-ismereti teszt kérdésére?