Most bárki tervezhet utcabútort Budapestre

2015.01.16. 14:50

A lepukkant állapotban levő budapesti utcabútorokat most nem csak megjavítja, hanem sok helyen le is akarja cserélni Főkert. Ezért pályázatot írtak ki az  FKF-fel, a Design Terminállal és a Hello Wood közösen, amire bárki beküldheti utcabútortervét. Na jó, majdnem bárki.

Hogy a pályázatnak miért (ilyen tíz evvel ezelőtt menőnek tűnő, de azóta be nem futott) ékezetes domainnevet választottak, az rejtély, de mindegy is. A lényeg, hogya a pályázati infók a www.énvárosom.hu oldalon vannak, de a lényeg, hogy olyan ülőalkalmatosságokat és hulladéktárolókat kell tervezni, amelyek strapabírók, könnyen továbbfejleszthetők (sorolhatók), olcsók, jól néznek ki stb. 

Azt szeretnék, ha amolyan ikonikus elemei lennének a városnak. 

Három kategória van: 

  • általános és középiskolásoknak,
  • egyetemsitáknak,
  • profi tájépítészeknek, építészeknek, dizájnereknek.

Lesz persze közönségdíj, az összdíjazás 3,5 millió forint. Nyáron az összes pályyaműből kiállítás nyílik, a nyertes bútorok prototípusaitpedig mindenki kipróbálhatja a város kiemelt zöldterületein. 

Bár ígérni nem ígérnek semmi konkrétumot, feltételezem, ha valami nagyon frankó lesz, akkor azt rendszeresítik.

Tessék pályázázni!

Ja igen és egy apróság. A sajtónak mellékelt fotóanyagot azért is érdemes megnézni, mert megtudhatjuk belőle, hogy ez az úgy nevezett Városliget típusú pad:

SAM 1116
Fotó: FŐKERT

Ez pedig az amerikai típusú:

Ma is tanultam valamit!