Bontják a Sellőt a Széll Kálmán téren. Ti tudtátok egyáltalán, hogy az egy sellő?

2015.01.26. 09:55

Most küldött Geri képet a Széll Kálmán téri szökőkút bontásáról. Veró a Lásd Budapestet blogon annak idején aranyos posztot írt a szoborcsoportról, rengeteg fotóval, ide is biggyesztem egy részét:

A Sellő nevű szökőkút 1980 óta díszíti 6,5 méter magasságával a teret. A látvány három ember munkáját dicséri. Makrisz Agamemnon és neje Zizi, miután elhagyták hazájukat, Görögországot, nálunk telepedtek le. Nem csak a hazai, de a nemzetközi képzőművészetben is jelentős sikereket értek el, többek között a Százados úti művésztelepen készített munkáikkal. A művész vörösréz lemezből alkotta a kút tetején látható sellőt, aki egy nagy gömbön, a habokból kiemelkedve jobbára ma a galambokkal barátkozik. Alatta három részre vágott fodrozódó hullám magasodik. (Az érdekes alkotás engem leginkább körte alakú, pikkelyes hátú krokodilokra emlékeztet.) A szökőkút nyolc, két méteres átmérőjű betonkorongjának három képét, a művésznő, Makrisz Zizi alkotta. A színes mozaikok kavalkádjában megjelenő halak, kígyók és virágok a tenger élőlényeit szimbolizálják. A nyári nagy melegben a vízzel áztatott képeken szinte megelevenednek ezek a formák. A szökőkút macskakővel kirakott medrét pedig Tokár György építész tervezte.

Oké a bontós képen nem annyira látszik pont a sellő a habok tetején, szóval itt egy nagyobb kép róla Verótól. 

Sellő galambokkal (több képért kattintsatok, van egy csomó a mozaikokról is)
Sellő galambokkal (több képért kattintsatok, van egy csomó a mozaikokról is)
Fotó: Veró / Lásd Budapestet

És tényleg galambokkal játszik a hableány!

Szerintem az átlag budapestinek nemhogy a háttértörténet nincs meg, de azt se tudja mi ez a fura izé, csak elmegy mellette. Nem nagyképűsködésből írom, életem nagy részét én is így éltem le, csak néhány éve figyeltem fel rá, hogy jé. 

Ti tudtátok, hogy mi ez?

Aki szereti, az megnyugodhat, azt mondják újra visszakerül a térre, egy kicsit odébb.