Majdnem a Lánchíd tetejére húzták fel

2015.01.28. 10:21
0 hozzászólás

Nem mémgyárnak hívták és nem is mikroblogon terjedt, mégis jó 150 évvel megelőzte korát a Borsszem Jankó egy 1873-as népszínházas poszttal, akarom mondani karikatúrával.

Úgy tűnik, a telkek körüli szerencsétlenkedés örök velejárója a pesti színházprojekteknek, a korabeli sajtó pedig mindig ugyanolyan előszeretettel rántott le újabb és újabb bőröket a fejleményekről, mint a mai. A Citadella helyére vagy a Rákos közepére építsünk Népszínházat? Előbb egy kis történelem.

Innen jött a karikatúra

A poszt apropója, hogy a Charlie Hebdo-vérengzés után beleástam magam a karikatúrákba (Öltek már a Charlie Hebdo előtt is rajzokért = külföldi + Mucsaiak és körülmetéltek: így gúnyolunk mi = magyar karikatúratörténet), de ez a városblogért kiáltó Borsszem Jankó-kép nem került be a válogatásba. Ami azért jó, mert az Urbanistán külön poszt jár neki.

A képet Buzinkay Gézától vettük át, aki Borsszem Jankó és társai címmel írt könyvet a témáról, A megrajzolt vicc pedig a Micsoda város! című könyvben olvasható.

A Pesti Magyar Népszínházat Alapító Társulat 1872-ben alakult meg, először a mai Operaház helyén kaptak telket, végül a Sertéskereskedő utca és a Kerepesi út (ma: Népszínház-Rákóczi) sarkán épült meg a Népszínház. A patkó alakú, három emeletes, páholyos nézőtéren 1407 ülő, 475 állóhely és 50 páholy volt. A korban a legmodernebbek közé számító színházat 392 gázláng és 140 lángzós csillár világította meg. Az 1875. október 15-i felavató ünnepségen Ferenc József király és Rudolf trónörökös is megjelent – írja a Múlt-kor.hu. Az épület adott otthont 1908-tól a Nemzeti Színháznak. (A történet sokkal részletesebben a Magyar színháztörténetben olvasható.) 

Lényeg a lényeg: 1873-ban járunk, a vicclapok figyelmesen gyűjtik az ötleteket a Pesti Magyar Népszínházat Alapító Társulatnak a helyszínválasztáshoz. Pont úgy poénkodnak az abszurd ötletekkel, ahogy azt egy mai blog tenné. Szóval, hol legyen a nép színháza?

A Gellérthegyen?

Gyakorláthy Patricius a lebontásra szánt Citadella darabjaiból építette volna meg a Gellérthegy tetején, mert ott „nyárára kellemes, télen pedig ingyen fülne az alatta forrongó melegtől”. Az pedig külön szép lenne, ha ma önjelölt vállalkozók szednék a színházba járóktól a színházjegyen kívül a Citadellába szóló belépti díjat is.

gellert

A Lánchíd tetején?

„Már ha szellős helyre, akkor a lánczhid tetejébe. Tizévi tornászás után minden budapesti szinházképes lesz s addig a népszinház föl is épülhet” – kontrázott Tornavszky Ugrocius.

lanchid

A Rákos mocsarában?

„Legyünk amerikaiak” – vetette fel a legkevésbé fantáziadús nevű Városy József, aki szerint a nagy kék vízen túl megvan a csodarecept: „Megvesznek egy csomó olcsó telket, a közepére csinálnak mulatókertet, melyet vasút által kapcsolnak egybe a várossal s ezáltal a telek értéke emelkedik”. Ergó: építsük a népszínházat a Rákos közepére, „ami által a szomszéd telkek becse felszökik”.

amerika

Legyen mobil színház?

„Nekem kell jönnöm, hogy a megzavart ügybe világosságot hozzak” – emelte szóra hangját maga Borsszem Jankó, aki utazócirkuszt csinált volna inkább a népszínházból, csak hadd épüljön már meg valahol.

nekemnem

Az egész kép egyben itt:

Az épületet a hatvanas években, a metró építésekor bontották le, az utolsó falszakaszokat 1965. április 23-án robbantották fel. „Itt állott az 1875-ben megnyitott Népszínház, amely 1908-tól 1964-ig a Nemzeti Színház hajléka volt, itt működtek a korszak legjelentősebb művészei közül Hevesi Sándor, Blaha Lujza, Ujházi Ede, Jászai Mari, Márkus Emília, Pethes Imre, Ódry Árpád és Bajor Gizi, színművészetünk büszkeségei” – hirdeti az emléktábla a hajdanvolt Népszínház hűlt helyét.

Ugye tudod, hogy nem minden Urbanista-poszt kerül Index-címlapra? Ha nem akarsz lemaradni róluk, kövesd a blogot Facebookon vagy Twitteren, vagy kattints a követésgombra a szerző neve alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?