Jöhetnek a női piszoárok Párizsban?

2015.02.17. 09:54
Nem akar szórakozóhelyekre bekéredzkedni, sem a szabadban pisilni egy francia nő, ezért szabadtéri piszoárt állítana fel nőknek is. Félénk, topless és meztelen kiszerelésben is kapható a dán Pollee. Magyarországon vajon lenne igény rá?

Amikor csak a jó idő engedi, a párizsiak szívesen ejtőznek-boroznak a St. Martin-csatorna partján. De amikor felkeresnék a mosdót, csak a férfiakat várják piszoárok, a nők vagy bekéredzkedhetnek egy kávézóba, vagy marad a természet lágy öle – vázolta fel a problémát a Local. (A csatornát, melyet Napóleon építtetett, filmeken legalább biztos mindenki látta. A környéket vasárnapokon, ünnepnapokon lezárják az autók elől, a Paris Arsenaltól a Villette parkjáig hajózni is lehet a csatornán.)

Pollee - a női piszoár

A megoldás egy francia nő ötlete lehet, amit a budget participatif (részvételi költségvetés) kezdeményezésben vetett fel, melyben a párizsiak beleszólhatnak, mi épüljön a városban az adóeuróikból. Egy honlapon szavazhatnak több mint ezer projektre a helyiek, köztük erre. A felvetés az, hogy a dán Peebetter női szabadtéri piszoárjait szereljék fel az esély- és vizeldeegyenlőség nevében a csatorna partján. Az egy egységhez tartozó piszoárokat egyszerre négy nő használhatja „félig guggoló állásban, érintés nélkül” a holnapon található leírás szerint.

A Pollee piszoárokat a Roskilde fesztiválon mutatták be még 2011-ben Dániában: ahogy a videón is látszik, három verziója abban különbözik egymástól, hogy mennyit takar. A Shy („félénk”) kiszerelés mindent, a Toplessből már felül kilátszhat, aki kipróbálja, a Naked („meztelen”) verzió pedig egyértelműen a legbevállalósabbaké és -részegebbeké. Egy-egy szett ára 5000 euró (másfél millió forint).

Melyiket használnád a legszívesebben?

Egy francia feminista szervezet szóvivője azt mondta: a felvetés jó irányba vezet. „A kültéri szórakozást férfiakra szabták. Remek ötlet, bár a dizájnt lehetne még fejleszteni” – mondta Claire Serrecombe.

„Nem tudom, használnám-e őket. Leginkább egy szórakozóhelyre kéredzkednék be, de ez a piszoár mindenképp jobb, mint két autó között leguggolva pisilni” – mondta egy fiatal nő a Localnak. Volt persze olyan is, aki elsőre belelkesedett.

Remek ötlet. A nőknek nincs semmi kitalálva, marad a bekéredzkedés vagy a természet. Én mindenképp használnám.

– mondta egy 21 éves nő.

A cég további termékeiből itt van egy kis ízelítő:

PeeBetter Lab at Distortion 2012

Sokat gondolkodtunk azon, hogy Magyarországon van-e igény hasonló piszoárra, de arra jutottunk, hogy az olvasókra bízzuk a kérdés eldöntését. Szóval írjátok meg kommentben, levélben, Facebookon vagy akár Twitteren, hogy örülnétek-e ilyennek nálunk is.

Arra is gyűjtjük az ötleteket, hogy milyen más külföldön tervezett vagy már bevált megoldások érnének meg egy próbát itthon is. Jöhetnek ezek is!