Milói Vénusszá varázsolták színesfémtolvajok a margitszigeti Madách-szobrot

2015.02.25. 13:57
Madachvenusz
Fotó: Kép: Urbanista, Cink olvasói

Rendkívül nehéz pénzben kifejezni egy műtárgy értékét. Tízezer forint vagy százmillió forint? Bizonyos szubkultúrában viszont nagyon is egyszerű egyes műalkotások újrahasznosított értékének kiszámítása.

madachszinesfem.PNG
Kép: Urbanista

Konkrétan kilónként 820 forint, ha bronzból van.

Egy Cink-olvasó vette észre, hogy a margitszigeti Madách-szobornak a másik kezét is levágta az alkotás ismeretlen továbbgondolója.

Most a fémhulladék-markolóra emlékeztető kéztartású jobb karját nyisszantották le. A bal karját már vagy két éve elvesztette, mint arról a Város szíve blog is annak idején beszámolt.

Nem egyedi eset a Madách-szobor tragédiája. Korábban mi is írtunk már több, hasonló szoborrongálásról. Csonkolták már végtagjait, vagy akár a fejét más szobroknak is.

Sőt, egész figurákat tüntettek el az emberiség nagy gondolkodóinak, vallásalapítóknak emléket állító, Filozófiai kert nevű gellérthegyi szoboregyüttesről.

A nyolcalakos szoborcsoport három szobrát – Mahatma Gandhi, Boddhi Dharma (Daruma herceg) és Assissi Szent Ferenc – ma reggelre ellopták

– számoltak be közel egy évtizeddel ezelőtt magának az alkotónak, Wágner Nándor szobrászművésznek az emlékét ápoló honlapon. (Időközben a művet helyreállították). A szobrászat már csak ilyen műfaj.