Ilyen lesz a vízáteresztő burkolat a Széll Kálmán téren. Na meg utánajártunk ennek a fabebetonozós össznépi parának is

2015.03.02. 20:10

Mint arról péntreken az Index is hírt adott a Széll Kálmán térre burkolatmintákat tettek ki: az építési területen végigkanyargó gyalogfolyosón, lábtörlőnyi foltok vannak kavicsos izével kitöltve. Ilyen keverékek kerülnek majd a megújuló téren a fák alá, hogy azok gyökerei vízhez jussanak.

A teszt lényege, hogy kiválasszák, melyik bírja legjobban a strapát. Megnéztük ma reggel, hogy néznek ki a pár napja lerakott minták.

Nos, a kísérlet egy részét alighanem meg kell ismételni, és nem azért, mert egy csomó járókelő óvatosan kerülgeti őket, hanem mert egy teherautó sajnos átrongyolt az egyiken, és a fele kifordult a helyéből. Persze ez a minta sem esett ki a versenyből, hamarosan pótolják, negyven tonnás gyalogosok pedig remélhetően nem lépnek majd rájuk végleges helyükön, a metrókijárat és a 61-es villamos között.

Igaz, azért a napi húszezer ember is elég kemény terhelést jelent majd.

Na de mi is ez a vízáteresztő burkolat?

Én elég sokat hallok ezekről, mert gyakran potyognak be lebvelek az Urbanistának hogy (a burkolat színétől függően) jaj segítség, lebetonozzák vagy leaszfaltozzák a fákat a barbárok valamelyik új tér építésénél, szent ég, most mi lesz!

Ám itt ilyenről szó sincs. A vízáteresztő burkolat lényege, hogy műgyanta fog össze apró méretű kőzúzalékot vagy kavicsokat. Az apró méret azonban centi körüli darabokat jelent (8-10-12 millimétereseket), a legkisebb frakció hiányzik keverékből. Érthetőbben: nincsenek benne egészen apró szemcsék, amit leginkább pornak hívunk, és amik eltömik az apró réseket a kődarabok közt. 

Így azután ezeken a réseken le tud csorogni a víz a fák gökeréhez, amelyek levegőhöz is jutnak.

Persze rákérdeztem a Kossuth térre, hogy, ha minden ilyen klassz, akkor ott ott mi okozta a fák pusztulását. A kivitelező szerint ott egy másik technológiát alkalmaztak a fákat körülvevő burkolatnál, nem műgyantával készült a stabilizált murva. Hát jó.

Az, hogy milyennek látjuk a burkolatot - aszfaltnak vagy betonnak, ahogy a kedves felháborodott levélírók szoktak fogalmazni -, az attól függ, milyen kőzet kerül bele. 

Lefotóztuk nektek az összeset, kattintsátok végig a galériát:

Oké, azért itt és most a Széll Kálmán téren  a színeket jelentősen befolyásolja az is, hogy az építkezés miatt minden csupa sár. Az átadás után valószínűleg nem koszolódnak el ilyen gyorsan, és - ezt persze már csak félve teszem hozzá - remélem rendszeres takarítják is majd a burkolatot.

Mint a helyszínen megtudtuk a kivitelezőtől, elképzelhető egy újabb minta kipróbálása is, mert a kavicsos keverék ugyan nagyon mutatós, de mivel gömbölyded darabokból áll, kicsit csúszik. Szóval ezt felütnék egy kis zúzott kővel.

Bár a BKK figyelmeztet, hogy 

elsősorban az anyagösszetételt, a szemcsenagyságot és a tartósságot vizsgálja a kivitelező, a véglegesen kiválasztott burkolattípus színe és minősége alkalmazkodni fog a tér más pontjain alkalmazott burkolatokhoz,

azért el lehet játszani a gondolattal, melyik lenne a legklasszabb. 

Én - persze nem tudva, milyen lesz a végleges környezet, amelyhez illeszkednie kell - a zúzott mészkőre szavaznék. Szeretem, ha minél világosabb egy ilyen tér. Ha megvan a kedvencetek, akkor még egy kicsit várni kell, mert a fák/szobrok lesznek az utolsó elemek, amelyek a helyükre kerülnek, az új csilivili Széll Kálmán téren.