A világ legmenőbb óriásakváriumai

2015.03.04. 15:20
Akváriumok

Egy újabb szubjektív lista. Azokat az akváriumokat direkt kihagytam, ahol a főprofil a delfinek baszogatása.

Az észak-tajvani Tengerészeti Múzeum akváriuma ötvözi egy tudományos kutatóközpont és egy szórakoztatópark erényeit. Mert, hogy valójában mindkettő egyszerre. A fehérköpenyes tudósok közé vegyülő turisták látványa a CERN részecskegyorsítójának és a James Bond-filmek titkos laboratóriumának az elegye.

A Patricia és Philip Frost Természettudományos Múzeum Miamiban épül. Jövőre adják át a létesítményt. A tajvanihoz hasonlóan, kutatómunkát is végeznek majd, a látogatók feje fölött pedig cápák tucatjai úszkálnak. A csúcsragadozó halakat hatalmas kör alapú, rézsűn döntött üvegfalon keresztül lehet kukkolni.

A panamai Biomuseo két hatalmas akváriumának egyike a Csendes-óceán, míg a másik a Karib-tenger élővilágát mutatja be.

De amiért igazán menő a a bilbaói Guggenheim Múzeumot is tervező Frank Gehry épülete, az az, hogy különleges tetőszerkezete

egy cunami utáni halászfalu romhalmazát idézi.

Biztos megosztó, nekem speciel eszméletlenül tetszik.

A különvéleményesek pedig kommentben anyázhatnak díjmentesen.

Az atlantai Georgia Aquarium egy milliárdos adományának köszönheti létét. Bernard Marcus, a Home Depot üzletlánc társtulajdonosa „potom” negyed milliárd dollárt adományozott erre a célra. Csupán annyit kért, hogy valami igazán ütőset, nem minden akváriumban fellelhető látványosságot alkossanak.

A mennyiségre nem lehet panasz: a világ legnagyobb akváriumát alkották meg. A nagyjából 24 millió literes víztartályban százezer tengeri lény éldegél.

A berlini AquaDomról már beszámoltunk a világ legmenőbb liftjeit fellistázó posztunkban.

Mert, hogy egy hotel liftjeként üzemel az egymillió liter vízzel feltöltött akvárium. A lift utasait veszi körbe a hatalmas henger.

A koppenhágai Den Blå Planet (Kék Bolygó) viszonylag új, 2013-ban adták át.

A 3XN Architects-csoport által tervezett épület formavilága a Sydney-i Operaházhoz hasonlóan, azonnal elvarázsolja a szemlélőt. Talán így hat ránk a dán építészeti néplélek, hisz az utóbbi is egy dán építész alkotása. Míg az operaház szélben dagadó hajóvitorlákra, addig az akvárium épülete egy óriási cetre emlékeztet.

Az 53 különálló akváriumból álló együttest összesen hétmillió liter vízzel töltötték fel, így Európa egyik legnagyobb akváriuma.

A Dubaji Akvárium és Vízalatti Állatkert hasonlóan rongyrázós, mint a legtöbb dubaji látványosság.

A világ egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, 400 cápával, több, mint 30 ezer egyéb tengeri herkenyűvel és pingvinteleppel.

Az 1998-ban megnyitott liszaboni Óceánium, mint a neve is mondja, elsősorban az óceánok élővilágát mutatja be. Tengerszint alatti, földszinti és emeleti szintje is látogatható.

A fokvárosi Két Óceán Akvárium pedig a hely szellemének megfelelően az Atlanti- és az Indiai–óceán élővilágára fókuszál.

Dél-Afrika legmenőbb akváriumában a látogatók cápák között is búvárkodhatnak, de ha a fentebb megadott linkre kattintatok, akkor élőben látni a webkamerán az egyik akváriumot. Mint hajnalban a  Duna tévén, a régi szép időkben, csak nagyobban.

A Bahamákon, a Marine Habitat Atlantis akvárium a tenger alá süllyedt Atlantisz képzeletbeli romjaival,

a közép-amerikai piramisok stílusában, vegaszos giccsel felépített furcsa katyvasz, de ami az akváriumi látnivalókat illeti:

olyan pazar, hogy panasz nem lehet rája!

Az alaszkai SeaLife Center akváriumban az Északi-sark élővilágáról tudhatunk meg szinte mindent,

valamint a hófedte, festői hegyekkel övezett Alaszkai-öbölben remek hajókirándulásokat is szerveznek. Két és fél órát kell az akváriumig autózni a hatalmas, északi USA-tagállam fővárosától, Anchorage-től, de hát arrafelé semmi sincs közel.

Végül egy kis hazai pálya: Poroszlón, a Tisza-tavi Ökucentrumban,

a földfelszín alá építették a közel 750 ezer liter össztérfogatú, több részből álló akváriumrendszert.

A poroszlói Európa legnagyobb édesvizű akváriuma!