Mire használhatjuk a vasárnap üresen maradó óriási parkolókat?

2015.03.05. 09:32

Március 15-től (néhány kivételtől eltekintve) már nem nyithatnak ki a hét utolsó napján a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek,  a Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezésére hozott törvénynek köszönhetően. Hogy miért fájt a kereszténydemokratáknak annyira, hogy a vasárnap vásárnap, azzal most ne foglalkozzunk. 

Azonban a hiperek parkolóiban elvileg lehetne akár üzleti, akár nonprofit tevékenységet folytatni. Íme néhány ötlet a teljesség igénye nélkül:

Piac – mint „kifordított” bevásárlóközpont

Üzletileg nyilván a legjobb lenne azzal a kiskapuval élni, hogy kirakodják az árut a parkoló egy részébe, ahol is piacon folyna az árusítás. Mert, hogy a vasárnapi zárva tartás alóli egyik kivétel a piac.

Azokat a termékeket, amelyeket óvni kell az esőtől, esővédő ponyvatető alá pakolják, a raktár pedig maga az áruház. A logisztikai macera többletköltségét talán lefedné a rezsicsökkentés, hiszen a vasárnapi munkaidőben takarékoskodni lehetne a hipermarket világításával, hűtésével és fűtésével.

A gond az, hogy egy piac megnyitása engedélyköteles. Az önkormányzati jegyző adja ki az engedélyt és nem lepődnék meg, ha Mister Tesco, Ikea és Mademoiselle Auchan nem olyan nagyon kapná meg azt simán, bármennyire is megfelel a törvényes követelményeknek. A jogszabályokat meg módosítani se olyan nagy kunszt.

Termelői piac

„Hagyományos” termelői piachoz engedély nem kell, csupán bejelentési kötelezettséggel jár, de üzletileg valószínűleg aprópénz a hipermarketeknek parkolóikban vasárnaponként termelői piacot nyitni.

Meglátjuk, hogy lát-e benne fantáziát bármelyikük is.

Autópiac

Logisztikailag ezt lenne a létező legegyszerűbb beindítani. Az áruház parkolójának egyik felén az eladásra szánt kocsikkal állnak be, míg a másik részén a potenciális vevők parkolnak. Kérdés, hogy a meglévő autópiacok mellett lenne-e rá igény.

Sport, modellezés

Gokart, görkorizás, görsí, skike, streetball, paintball, lézerharc, autómodellezés, repülőmodellezés, drónozás stb. Viszonylag egyszerűen kialakíthatóak az ideiglenes pályák. Pár mobil kosárpalánk, bóják, szalmabálák, tojtoj vécék és már mehet is a móka.

Vallási rendezvények

Bár inkább csak elméleti lehetőség, de ironikus lenne, ha egy KDNP-kezdeményezés váltaná ki, hogy Magyarországon a bevásárlóközpontok parkolóiban vasárnaponként tartott istentiszteleteket követően erősödne meg egy nem keresztény, hanem mondjuk buddhista vagy iszlám vallási mozgalom.

Hirtelen ennyi ötletem támadt. Szerintetek mit lehetne még? Jöhet a válasz kommentben, Facebookon vagy akár Twitteren is!