Elképesztő archív képek a 750 éves Komáromról

2015.04.01. 15:17
A törökök által körbezárt Komárom 1594-ben. Johann Sibmacher rézkarca W. Dilich alapján 1603-ból
A törökök által körbezárt Komárom 1594-ben. Johann Sibmacher rézkarca W. Dilich alapján 1603-ból
Fotó: Jókai Mór Városi Könyvtár Komárom

750 évvel ezelőtt, a "Duna és a Vágh" összejövetelénél új város született. Így kezdődik a Bumm.sk várostörténeti összeállítása Komáromról. Az eredeti cikket rengeteg képpel itt olvashatod el, itt pedig következzen egy rövid kedvcsináló. 

A portál úgy indít, hogy a tatárjárás után, a 13. század második felében Komáromfalva, Andrásfalva és Keszifalva egyesülésével született az új város, mely

750 éve, 1265. április 1-jén kapott IV. Béla királytól királyi városi kiváltságlevelet.

A Wikipedia is úgy tudja, hogy Komárom első városi szabadalmait IV. Béla királytól kapta, aki 1265. április 1-jén kelt oklevelével Komárom falut Walternak, a pénzverő kamara ispánjának adományozta, lakosainak pedig Buda polgáraiéval megegyező jogokat adott. Az ispánt három év múlva iktatták be a vár és a város birtokába, ez alkalommal aranybullát adtak ki, mely tartalmazta a vártartomány leírását.

Nagyot tekerve a történelem videokazettáján, Horthy bevonulásáról ezt a videót idézi meg a Bumm.sk:

Kassai kitérő

Horthy 1938-ban Kassára is bevonult. Egy korábbi cikkben írtam arról, amikor hat évvel később, 1944-ben elindult az első auschwitzi transzport a városból. Egy akkor tizenéves zsidó származású lány, aki a szüleit azon az úton látta utoljára, 70 évvel később visszalátogatva Magyarországra mesélte el, mit élt át a haláltáborokban. Kassa egyébként azért is fontos a magyar történelemben, mert a várost ért tisztázatlan eredetű bombatámadás után üzent hadat Magyarország a Szovjetuniónak.

Sőt, az oldalon a múltban elképzelt távoli jövő is helyt kap ezzel a századelőről ittragadt képeslappal: 

komaromjovo
Fotó: Jókai Mór Városi Könyvtár Komárom

Még több kép itt