Történelmi érték pusztul, vagy végre valami klassz új épül?

Régi villát bontana az önkormányzat, hogy új művelődési központot építsen

2015.04.01. 10:09
A jelenlegi épület elölről tényleg bájos
A jelenlegi épület elölről tényleg bájos
Fotó: facebook.com/torpevilla

Van egy villaépület a Törpe utcában, amit most le akar bontani a XII. kerületi önkormányzat, hogy a helyére egy kulturális központot építsen, a környék lakói közül pedig többen nem szeretnék ezt.

Dióhéjban ennyi a sztori, amit nagyon sokan megírtak az elmúlt napokban. Viszont mindenhol csak annyi jelent meg, hogy jaj-jaj valami szép régit el akarnak bontani, hogy juj-juj a helyébe valami csúnya új kerüljön.

A dolog ennél azért persze árnyaltabb, ráadásul az önkormányzatot nem nagyon kérdezte senki, hogy hahó mit tetszenek szólni hozzá. Szerintem elég érdekes a téma, úgyhogy megtettem. 

No meg elmondom röviden, mit gondolok az egészről én!

Ezt gondolom én

Kezdjük azzal, hogy ez az épület nem valami jó épület.

Vagy fogalmazzunk finomabban: nem valami kiemelkedő. Még csak az sem indokolná a megőrzését, hogy szépen simul mondjuk egy villanegyed arculatába. Tessék végigsétálni a Törpe utcán, látható mennyire eklektikus az egész környék. Nem villanegyed ez, csak egy kertváros, abból is a már eltársasházasodott fajta.

Ha én lennék az önkormányzat, én is azt javasolnám, hogy bontsuk le, és építsünk valami újat - miként azt az elmúlt évszázadokban gyakran megtették a települések vezetői.

A Törpe utca felől nem néz ki olyan jól
A Törpe utca felől nem néz ki olyan jól
Fotó: Google Street View

Főleg, ha beleszámoljuk, hogy egy régi épület helyreállítása és felruházása új funkcióval mennyivel többe kerül, mint egy új építése. Pláne itt, ahol műemléki védettség sem indokolná a fölösleges kiadást, hiszen a ház nem védett. Egy önkormányzatnak pedig nem kellene szórni a pénzt.

De!

Az Urbanista történetében számtalanszor leírtam: egy helyi közösség tulajdonában álló, egy helyi közösséget szolgáló épületnél - legyen az templom vagy közösségi ház - nem az a fontos, hogy nekem tetsszen. Nem is az a fontos, hogy az építészszakmának tetsszen. Még csak nem is az a fontos, hogy az önkormányzati dolgozóknak tetsszen.

Ha az az épület a közösségé, akkor a közösségnek kell döntenie a sorsáról. Mint ahogy az én nappalim berendezésébe se kotyogjanak bele a nagyokosok, ha nekem egyszer így tetszik. Ha arra laknék, biztos én is szeretném, hogy ez a bájos erkélyes homlokzat - mint valami előlap - azt sejteti, hogy mögötte még megvan a régi idők hangulata. 

Bevallom irigylem a Törpe utcaiakat, hogy ennyire erős civil nyomást tudnak gyakorolni. Sokkal jobban ragaszkodnak és lobbiznak egy nem túl különleges házikóért, mint más kerületek lakói ennél sokkal fontosabb, valóban értékes épületekért. Becsülendő dolog!

Szóval ha én lennék az önkormányzat, hiába tartanám bontandónak, mégsem bontanám le a házat, hiszen én csak kezelője vagyok a kerület vagyonának, a tulajdonosok - vagyis az ott lakók - akaratával szemben mégsem rombolhatok le valamit a "saját telkükön". 

Na itt a bölcselkedés vége, lássuk mivel érvelnek az érintettek: az önkormányzat és a tiltakozó lakók.

A Törpe utcai villáért harcoló civilek egy klasszul összerakott anyagot juttattak el a sajtónak (itt ragadnám meg az alkalmat, hogy nagyon szépen megkérjem őket, és minden más marketingest, békeharcost, spammert és sajtóst, hogy legközelebb ne fáradjanak a PDF-doksi szerkesztésével, mert azt csak nyűg használnunk - köszönettel a szerkesztőség).

Ebből kimazsoláztam nektek a legfontosabb érveket az épület megőrzése mellett, illetve azokat a kérdéseket, amelyeket feltettek a lakók. Ezeket eljuttattam a Hegyvidéki Önkormányzat sajtósának is, aki elküldte nekem a válaszokat írásban.

Lássuk hát őket párba állítva:

1. Miért kell lebontani a Törpe u. 2. alatt álló villaépületet? Miért nem gondolkodtak annak hasznosításán?

Önkormányzat: A Hegyvidéki Önkormányzat pályázati támogatást nyert az ún. Köztér Program kialakítására. Ennek értelmében új közösségi teret szeretnénk kialakítani a Törpe utca - Kiss János altb. utca - Böszörményi út által körülhatárolt területen. Ennek része, hogy a mostani helyszínét kinőtt, és rendkívül népszerűvé vált Kulturális Szalon elköltözzön a régi Böszörményi úti könyvtár helyiségből, és átkerüljön a Törpe u. 2. sz. alá tervezett új épületbe. A Törpe u. 2. sz. alatti, önkormányzati tulajdonban levő épület évek óta kihasználatlanul áll, és jelen formájában, méretében, kialakításában nem alkalmas arra, hogy helyet biztosítson bármiféle kiscsoportos közösségi funkciónak. A mostani rossz műszaki állapotban levő épület egyébként sem országos, sem helyi védettséget nem élvez. Az épület helyére egy olyan, a  környezetébe illeszkedő, de funkcióját és megközelítését tekintve előnyösebb, és a mai kor elvárásainak megfelelő épületet szeretnénk építeni, ami nem bontja meg a környező házak építészeti egységét, ugyanakkor alkalmas a Kulturális Szalon befogadására. 

2. Ha újat építenek, miért nem a hagyományokhoz, környezetbe jobban illeszkedőt építenek?

Önkormányzat: A kérdés nehezen értelmezhető, hiszen a környéken nincsen egy egységes homogén építészeti arculat. A kerület ezen részén jellemző a zártsorú beépítés, ugyanakkor ezen a telken pont egy kertes ház áll. Városarculat vagy építészeti stílus tekintetében teljesen más a Törpe utca másik oldalán álló, jóval nagyobb többlakásos társasház épülete mint például a szintén szomszédos épületként elhelyezkedő, jóval laposabb és modernebb Kiss János utca sarkán álló Manna ABC épülete. A kerületben minden új épület építészeti minőségét, településképi megjelenését Kossuth és Ybl díjas építészekből álló szakmai tanácsadó testület, a Hegyvidéki Tervtanács véleményezi. A Kulturális Szalon új épületének terveit a tervtanács támogatta, magas építészeti színvonalát, településképi illeszkedését elismerte.  Az új épületet egyébként Ybl-díjas építész tervezte.

3. Az önkormányzat tavaly úgy módosította a telek övezeti besorolását, hogy oda ezután kétszer magasabb épület is kerülhet. Miért?*

*Egész pontosan így szólt a civilek érvelése: 

Az Önkormányzat 2014. augusztus 4-vel zártsorúra (L2-XII/Z4) módosította a Törpe u. 2. szám övezeti besorolását, ami - a Törpe utca jelenlegi beépítési paramétereihez képest - kétszer nagyobb építménymagasságú épület megépítését teszi lehetővé. (A szabályozás korábban pl. az építménymagasság tekintetében min 5,5 és max. 7,5 m-et engedélyezett, ami a módosítás eredményeképpen 11,5 és 12,5 m –re módosult, ami 66-110%-kal több a Törpe utcában érvényes övezeti besoroláshoz (L3-XII/Sz1) képest. Ezt az Önkormányzat a Böszörményi utcai, illetve a Kiss János alt. utca felsőbb részén lévő egységes zártsorú megjelenéshez való illeszkedéssel indokolta, de a Törpe és Böszörményi utca közötti szakaszon ezt városépítészetileg semmi nem indokolná.

Önkormányzat: A szabályozás célja a Kiss János altábornagy utca felől a beépítés egységesítése volt. Ha megnézi valaki  az új épület terveit, az épület magassága nem változna, miután a felső emelet a mostani meglévő épület tetőterének magasságában lenne. Az épület lefelé a Kiss János altábornagy utca irányban lesz mélyebb, miután tervezzük elbontani azt a támfalat amely a régi épület alapjait az utca szintje fölé helyezte. Ez azt jelenti, hogy a Kiss János alt. utca felől közvetlen bejárattal rendelkezne a Kulturális Szalon, így egy szintre kerülne az utca, illetve a tér túloldalán álló önkormányzati épülettel (amihez egyébként arculatilag szintén illeszkednie kell az új épületnek). Fontos azonban még egyszer hangsúlyozni, hogy az épület magassága nem fog változni, az új színt a most terep alatti rész megnyitásával alakul ki.

4. Hogy lehet megközelíteni autóval az új létesítményt? Nem okoz-e túlzott forgalom-növekedést? Lesz-e a felszín alatti parkoló?

Önkormányzat: Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy az innen 150 méterre található Kulturális Szalon látogatóinak jelentős része tömegközlekedéssel érkezik. A parkolási lehetőségek hasonlóak voltak a Böszörményi út tekintetében is, és ez semmilyen konfliktust nem eredményezett. Nem lesz felszín alatti parkoló, hiszen annak kivitelezése rendkívül macerás és költséges lenne, ráadásul csak néhány autónak biztosítana parkolási lehetőséget az épület kis mérete miatt. A parkolást felül fogjuk vizsgálni a környéken miután a tavaly újjáépült Margaréta játszótér rendkívül népszerű, ezért sokan más kerületekből is látogatják. A kis közösségi tér kialakításánál külön oda kell figyelnünk arra, hogy a környéken élők közlekedését és parkolását segítsük.

5. Miért van szükség egyáltalán egy újabb művelődési intézményre, mikor a nemrég felújított MOM pár száz méterre található?

Az új épület terve a Törpe utca felől
Az új épület terve a Törpe utca felől
Fotó: hegyvidek.hu

Önkormányzat: A Kulturális Szalon nem egy új művelődési intézmény, hanem egy már jól működő, olyan kis közösségi foglalkozásoknak helyet adó intézmény, melynek többségében ingyenes programjain főként idősebbek vesznek részt. A Kulturális Szalon mára kinőtte a néhai Böszörményi úti könyvtár helyiségét nem feltétlenül létszámban, hanem a rendezvények számában. A kerületben nagyon nagy az igény a Kulturális Szalon által biztosított, főleg kiscsoportos, közösségépítő foglalkozásokra (Idősek Egészség Iskolája, Szalonegyetem, Jóga, irodalmi délutánok, képzőművészeti képzések, könyvbemutatók). Az új helyszín lehetőséget adna a párhuzamos foglalkozásoknak. A MOM Kulturális Központ jellemzően nagyobb, más jellegű eseményeknek ad helyet, és szerencsére szinte egész évben telt házzal futó programokat biztosít a hegyvidéki polgároknak.

***

Nos így áll most a dolog. 

Gyűlnek az aláírások pro és kontra, a papíralapúak mellett online is (a bontást ellenzők 368 aláírást gyűjtöttek 355 IP-címről, az új városközpont kialakítását pártolók 41-et 33 IP-címről). 

Érdekes fejlemény, amiről Városjáró számolt be: a legutóbbi lakossági fórumon Pokorni Zoltán polgármester azt mondta, ha ennyire sok a kérdőjel, akkor leállítják a folyamatot, amíg nem tisztázódik minden.

Kíváncsian várjuk a folytatást.