Így lesz a bőrszárító padlásból iroda. Csodás átalakulások a Kossuthkifli Skanzenben forgatott helyszínein

2015.04.12. 14:05

Miután megjelent a Kossuthkifli helyszíneit kereső játékunk első része az Urbanistán, többen is írtátok, hogy legyen folytatása. A legizgalmasabb megkeresés a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumtól (magyarul a Skanzentől) érkezett, felajánlották, hogy szívesen újrafotózzák azokat a helyeket, amelyek szerepet kaptak a filmben. 

Há persze, hogy azt mondtam, jöhet!

A Skanzenben az a legjobb, hogy sosem volt falvakat, vagy akár városokat építenek fel benne valódi házakból, így aztán ideális helyszín mindeféle forgatáshoz. Az alábbi játékban nem csak magát a néprajzi gyűjteményből és a sorozatból, de kicsit a magyar népi építészetből is kaptok ízelítőt.

Itt egy csomó kép a sorozatból kivágva, a felmbeli helyszín megjelölésével. Ha a kék sávra kattintotok, megtudhatjátok, hol is volt az épület egykor, és hogy is néz ki valójában.

A filmben: gyorskocsiállomás Pozsonyban

És valójában a Skanzenben?

 
 
Bogyoszlói lakóház (kisalföldi tájegység)
 
 
Ez csak a bemelegítő kérdés volt, hogy lássam, figyeltek-e, ugyanis ez az épület már szerepelt az előző részben is. Igaz, akkor csak említettem, hiszen a Kossuthkifli pozsonyi postaállomása kívülről a kőszegi vár, s csak belülről a bogyoszlói lakóház.
 
 
A filmben amúgy egy másik helyisége is felbukkan a postakocsi-állomás részeként, de az most üresen áll: a falakon gyapjúminták vannak, meg mindenféle klassz birkás dolgok.
  

A filmben: Felebaráti gyásziroda Szereden

És valójában a Skanzenben?

 
Bajai tímárház (alföldi mezőváros)
 
Na itt aztán a helyszín is jóval odébb van mint Pozsony a Kisalföldtől, de ami igazán izgalmas, hogy mennyire más szerepe volt egykor a helyiségnek valójában.
 
 
 
Látszólag hiányzik a berendezése, de valójában így nézett ki működés közben: itt a padláson szárította a tímár a bőröket. Ilyen amúgy az épület kívülről:
 

A filmben: Elepi Kőszál lakóháza Debrecenben

És valójában A SKANZENBEN?

 
Tokaji lakóház (felföldi mezőváros)
 
Ez a ház is nagyjából helyén van a filmben, szerepében és helyszínében is. Úgy tűnik, még a berendezéshez se kellett igazán hozzányúlni.
 
 

A filmben: Smútok I Kremácia Szencen

És valójában A SKANZENBEN?

 
Tokaji lakóház (felföldi mezőváros)
 
Na igen, ez ugyanaz az épület, mint az előző, csak épp kívülről és egy teljesen más filmbeli szerepben. (És egyébként feltűnik majd egy harmadikban is a még hátralevő két rész egyikében.)
 
 

A filmben: kovácsműhely Galántán

És valójában A SKANZENBEN?

 
Szilsárkányi kovácsműhely (kisalföldi tájegység)
 
A kovács az mindenhol kovács!
 
 

A filmben: irgalmas rendi kórház Zsigárdon

És valójában A SKANZENBEN?

 
Nyírádi vízimalom (Bakony-Balaton felvidék) 
 
Ez az egyik kedvenc skanzenes metamorfózisom a Kossuthkifliben a tímárház mellett. A vízimalomból tökéletes betegápoló kolostor lett.
 
A legszebb, hogy nem csak kívülről, hanem belülről is tökéletesen működött az átalakítás. Ilyen a a kórház a sorozatban:
 
 
És ilyen a malom a valóságban:
 
 
 
Érdekes, hogy a Skanzen fotóján mennyivel kisebbnek tűnik.
 

A fentiek persze csak a legérdekesebb helyek, ezek mellett vagy egy tucat helyszínnel feltűnik a Szentendrei Skanzen a filmsorozatban. Az meg végképp megdobogtatta a szívem, amit írtak:

Nagyon érdekes volt végigjárni a helyszíneket -  érik bennünk egy tematikus útvonal terve, ami végigvezetné a látogatót a forgatási helyszíneken.

No, nem volt hiábavaló posztolni róla az Urbanistán, örülnék neki. A helyszíneket itt járhatjátok beszemélyesen, ha pedig a Kossuthkiflire vagytok kíváncsiak, itt nézhetitek meg a régebbi részeket. (A következőt meg ma este a Dunán.)