Rózsadomb nem a legdrágább városrész Budapesten. Még a kerületében sem. Ám van, amiben simán veri a szomszédait

2015.04.20. 18:47 Módosítva: 2015.04.21. 12:11
FotorCreated20150407

Ha gazdag budai környék, akkor Rózsadomb! De tényleg Rózsadomb a legmenőbb, legdrágább városnegyed? És egyáltalán, hol is van az a Rózsadomb? Egyesek kétszer, mások háromszor akkorának gondolják, mint amekkora valójában, de vannak, akik caklipakli az egész II. kerületet értik alatta. Na akkor lássuk, milyen környék is ez a "belső-második kerület", te pedig szavazz a kedvenc itt található városrészedre, hiszen ez tulajdonképpen egy játék is.

A II. kerület négy vidéke

A II. kerület zöld közterei. Részletekért kattints!
A II. kerület zöld közterei. Részletekért kattints!
  1. Erdőöv. Ez a térképen a sötétzöld erdősáv: Petneházyrét, Hárshegy, Hűvösvölgy, Nyék, Szépvölgy, Pálvölgy, Kurucles és Budakeszi erdő egy része. 
  2. Ettől északra helyezkedik el a hülye nevű II./a, Buda erdőn túli külvárosa: Budaliget, Erzsébetliget, Erzsébettelek, Hársakalja, Máriaremete, Pesthidegkút-Ófalu, Remetekertváros, Széphalom, Gercse, Kővár.
  3. Az Erdőövtől délre van a Káderdűlőnek is nevezett villanegyed. Sokan csak Rózsadombnak hívják, de azon kívül ide tartozik még: Csatárka,  Lipótmező, Pasarét, Rézmál, Szemlőhegy, Szépilona, Törökvész, Vérhalom, Zöldmál. 
  4. Még beljebb már tulajdonképpen Budapest belvárosa következik, vagyis Bel-Buda: Felhévíz, Országút, Újlak és Víziváros.

Az Erdőövről és a II/a-ról itt írtunk bővebben.

Szavazz a kedvenc városrészedre!

Tegye fel a kezét, aki emlékszik még a Városnegyed-bajnokságra! Mi tagadás, az Urbanista és Otthontérkép közös játéka kicsit megtorpant az elmúlt hetekben (ó jaj, ezt még egy időközi nekiveselkedéskor írtam, azóta sajnos hónapok teltek el - dá), mint a SZOT-üdülő építése a Rózsadomb tövében, de azzal ellentétben a mi játékunk most újraindul!

Két fordulón már túl vagyunk: megvan a városmag és a hegyeken túli külváros bajnoka is. Ez most a harmadik, ami a II. kerület belső részeivel foglalkozik majd, Bel-Budával és a Káderdűlővel. Hogy mit takar ez a két név, kiderül az oldalsó keretesből.

A szavazást leegyszerűsítettük: a selejtezőknél nem vacakolunk a Facebook-mapákkal, ott egy szavazódoboz a cikk végén, tessék kattintani!

Tényleg a Rózsadomb a legdrágább?

Dehogy is.

Hiába őrzi neve régi fényét, a kerület legdrágább városrészei még csak nem is a Káderdűlőben vannak (hanem kijjebb) de a Rózsadomb a maga 352 ezer forintos átlagos négyzetméterárával még ezen a környéken is

a legolcsóbb! 

A szomszédos Rézmálon és Szemlőhegyen is 400 ezer felett van ez az érték, de Vérhalomnál is majdnem eléri azt. Még a lakótelepekkel tarkított Pasarét és Törökvész átlagárai is magasabbak a rózsadombiaknál.

Persze Bel-Budában egész más a helyzet: Országút és Felhévíz árai jóval szerényebbek. A budai belváros ebből a szempontból tükörképe a pestinek: Felhévíz átlagára megfelel Újlipótvárosénak (271, illetve 274 ezer), Országúton (294) pedig nagyjából a belső-terézvárosi (320) árak körül vehetünk lakást. (Víziváros áraival az első fordulóban foglalkoztunk, Újlakéval a következőben fogunk.)

Jellemzően az egész terület túl van árazva (vagyis jelentős különbség van a valódi értékesítési ár és a meghirdetett ár között), bár messze nem olyan brutálisan, mint a II/a egyes részei. Bel-Budán mindenesetre kevésbé szálltak el (7%), mint a Káderdűlőn (7-10%).

A környék lakóingatlanárait ezen a térképen böngészhetitek:

Hirdetési árak a Káderdűlőn. Részletekért kattintsatok a képre!
Hirdetési árak a Káderdűlőn. Részletekért kattintsatok a képre!
Fotó: Otthontérkép

Garázsárátlag jóval 3 misi felett

A top 10-be ugyan egy városrész se fér be a belső II. kerületből, mert ott olyan kemény versenyzők harcolnak, mint Belső-Terézváros, meg a Belváros, de azért 3 milliós átlag alatt sehol sem vehetünk garázst a Káderdűlön. Bel-Budán azért szerényebbek az árak, de azért itt is 2,5-3 millió közt mozognak.

Érdekes módon 

ezen a téren tényleg Rózsadomb a környék legdrágábbja,
 

igaz holtversenyben Szemlőheggyel: 3,27 milliós átlagárral. Csak tippelni tudok: ez a környék hamarabb épült be, mint a Káderdűlő többi városrésze, korábban pedig jóval kevesebbet gondoltak az autóra - még a luxusnegyedben is.

Bérelni drágán és nagyon-nagyon drágán lehet

Itt vannak 3000 Ft/m² feletti átlagos bérleti díjak

  1. Szépvölgy: 3518 Ft/m² 
  2. Pálvölgy: 3222 Ft/m² 
  3. Rózsadomb: 3140 Ft/m² 
  4. Kővár: 3000 Ft/m² 

A budapesti városnegyedeket nézve a Káderdűlő és Bel-Buda bérleti árai a valamivel átlag feletti és a csillagos egek között mozognak. A legolcsóbb 1850 es négyzetméterenkénti átlagárral Szépilona, a legdrágább viszont az ország egyik legdrágábbika.

A >3000 Ft/m²-es elitklubba ugyanis csak négy városrész fér Budapesten - és így egész Magyarországon. Történetesen mind a négy a II. kerületben van (lásd jobboldali keretes), és a Káderdűlő legcombosabbika meglepő módon ismét a

Rózsadomb!

(Az biztos sokakat meglep, hogy a top5-be ezen kívül csak egy III. kerületi városrész fér be, na de erről majd a következő fordulóban olvashattok.)

Nyugalom? Madárcsicsergés? Ugyan már!

Bár a II. kerület a második legzöldebb kerület Budapesten (a XII. után) a 40%-feletti átlagot elsősorban az Erdőöv és a II/a városrészeinek köszönheti. Bár a Káderdűlő legtöbb részéből nincs adat az Otthontérképen, ahol van, ott 10% alatti a zöld közterületek aránya. Beljebb természetesen még alacsonyabb az érték: az Országúton Újlipótvárosénál is rosszabb ez a mutató. 

A II. kerület belső részének zöld közterületei. Részletekért kattints a térképre!
A II. kerület belső részének zöld közterületei. Részletekért kattints a térképre!
Fotó: Otthontérkép

Szóval, aki zöldbe vágyik, ne ide jöjjön. 

És aki biztonságra?

Nos, a kerület

bűnözési statisztikái nem túl fényesek.

Összesítésben is, és az összes kategóriában (autó, lakás, személy, egyéb) kiugróan magasak az értékek - miközben mondjuk a hasonló adottságú XII. kerületben legalább a személy ellen elkövetett bűnesetek száma mérsékelt.

A hőtérképen látszik, hogy leginkább a belső régióban történnek a bűnesetek: Bel-Budán és a szomszédos városrészekben, Rózsadombon, Rézmálon, valamint Pasarét és Törökvész déli részén.

A környék bűnözési statisztikái. Utcaszintű adatokért kattintsatok a térképre!
A környék bűnözési statisztikái. Utcaszintű adatokért kattintsatok a térképre!
Fotó: Otthontérkép

Na és akkor a szokásosan hosszúra nyúlt bevezető után, vegyük sorra az egyes városrészeket!


Lipótmező, Pasarét, Szépilona (vagyis az Ördög-árok völgye)

Egy szebb napokat látott lipótmezei villa 189 millióért

lipótmező

1927-ben épült ház sok toldással-foldással. A hirdetés szerint telekárban van.

Az Ördög-árok Szépilonáig még patakként csordogál, s csak ott tűnik el a föld alatt, a völgyében pedig több városrész is található. Egy részükkel már foglalkoztunk az előző részben (na de ki emlékszik rájuk). A Lipótmező minden kupléban, kabaréban és az egész XX. századi köznyelvben egyet jelentett a bolondokházával. A 2007-ben bezárt tébolyda azóta is üresen áll, pár éve mi is mutattunk pár képet arról, milyen is az épület belülről.

A csöpp Szépilonáról még nem nagyon esett szó, a blog hétéves történelmében, Pasarétről viszont annál több! Nem csak azért mert egészen lelóg a budai belvárosig, ahol a szokásos napi bosszúságok történnek, igénytelen parkolókkal és parkokkal, hanem mert itt van a legendás Napraforgó utcai lakótelep! Az egyik legszebben helyreállított Bauhaus villában mi is jártunk.

És ha már villák, ne feledkezzünk meg arról, hogy épültek itt korábban is remek darabok, na meg később is, több itt álló kortárs épületről is írtunk már.

Törökvész és Rézmál

Törökvész és Vérhalom házai a Körszálló mögött
Törökvész és Vérhalom házai a Körszálló mögött
Fotó: MTI

Szecessziós torta Rézmálon

rézmál

Három lakás van benne, az eladóhoz szép nagy terasz is tartozik 178 millióért.

A két városrész eddig csak azzal küzdötte be magát az Urbanistára, hogy itt vannak Budapest legdrágább utcái - legalábbis itt voltak jó hat éve az ingatlan.com szerint.

Törökvész és Rézmál tulajdonképpen nem túl izgalmas milliárdos kertvárosok, többnyire érdektelen épületekkel. Na jó azért persze akad itt látnivaló. Például Törökvészhez tartozik a nagyszerű, Rimanóczy Gyula tervezte Páduai Szent Antal templom, még akkor is, ha Pasaréti téren áll. (A tér másik oldalán található, szintén klassz buszforduló viszont már tényleg Pasarét része.)

Csatárka, Zöldmál, Vérhalom (vagyis a Ferenc-hegy környéke) 

Teljes panoráma Vérhalmon

vérhalom

Ami a képen van, az csak az egyik irány, észak felé hasonlóan ütős a kilátás. Mindez 168 millióért a Gomba utcában.

Ezt a három városrészt nem csak az köti össze, hogy pár érdekes vérhalmi ingatlanon kívül nem sokat írt róluk még az Urbanista, hanem hogy a Ferenc-hegyet fogják körbe. Ez amolyan kis zárványként maradt meg a budai erdőkből, melynek maradványai közül talán ez esik legközelebb a városhoz. Kedves, nyugodt környék, luxusárakkal, melyről nem sok szó esik, főleg hogy sokan egy kalap alá veszik a Rózsadombbal.

Rózsadomb

Eladó rózsadombi fogászat

rózsadomb

100 millióért kicsit túlárazottnak tűnik, főleg, hogy a kilátásról, fekvésről semmit nem tudunk.

Ahogy szegény Lipótmező a tébolyda szinonimája a magyar nyelvben, úgy a Rózsadomb a luxusé. Bár ide sorolja a köznyelv az egész Káderdűlőt (a budai hegyek lankáira felkúszott villanegyedet), valójában csak egy egészen kis része tartozik ide, épp az amely lenyúlik Bel-Budáig, a budai belvárosig. Talán épp ezért a legismertebb, és egyben a a legolcsóbb városrésze (erről lásd bővebben a bevezető szakaszban).

Az Urbanistán leginkább a városba nyúló részei miatt, nem meg az itt található Gül Baba utca és a türbe miatt szerepelt. 

Szemlőhegy

Lakóparki lakás százasért

Vannak ugyan 240 millióért kínált rettenetek is, de szerepeljen inkább itt egy középáras, 100 milliós lakás. Ez is túlárazott, de legalább jól néz ki: szép berendezés, szépen fotózva.

Neve leginkább a Szemlőhegyi-barlangról lehet ismert országszerte, pedig valójában a Rózsadomb rózsadombja is lehetne. Az Urbanistára is csak kiemelkedően drága ingatlanjaival került fel korábban.

Országút

Kíváncsi vagyok, hány budapesti tudná a választ kapásból arra a kérdésre, hogy hol van az Országút városrész. Pedig a Széll Kálmán tér, a Széna tér vagy épp a Margit körút környéke elég ismert vidék. Ráadásul az egyik legizgalmasabb terület Budán, ahol a Duna-part a budai belváros, a Vár és a Rózsadomb lejtői találkoznak.

Rengeteget írtunk mi is róla az elmúlt hét évben,  főleg azépp most megújuló Moszkva Kálmánról, meg a körút izgalmasabbnál izgalmasabb épületeiről.

Felhévíz

Loft a Frankel Leó felett

felhévíz

A hatodik emelet egyetlen lakása a házban, állítólag teljes körpanorámával. Ami biztos, hogy az egyik irányban jó vastag fala van. MIndez 300 négyzetméteren 70 millióért.

Miközben a Duna-parti fekvés látszólag ideálisnak tűnhet, valójában az egész II. kerület legkisebb presztízsű városrésze. Az egykor önálló településhez tartozik a rózsadombinak mondott SZOT-üdülő csonkja, a Margit híd budai hídfője és a Lukács - hogy csak a legismertebb és az Urbanistán legtöbbet szereplő helyeit melejük ki.

És akkor most jöjjön a lényeg:

melyik városrészt szereted legjobban a fentiek közül?

Tessék szavazni!

Neked melyik városrész tetszik a legjobban?

És a győztes elsöprő többséggel:

Ördög-árok völgye: Lipótmező, Pasarét, Szépilona.

Gratulálunk! A játék részleteiről és állásáról itt olvashattok bővebben.