Azt hitted, kész az Országház? Van egy különös csatolt építménye, amit csak most kezdenek el helyreállítani

2015.04.22. 08:04

Az Országház megépültekor egy igazi high-tech irodaház volt, legendás hűtőrendszere mellett a fűtése is szokatlan volt a maga korában. Nem akarták ugyanis, hogy füstölgő kémények csúfítsák el a tetejét, ezért távfűtéssel látták el. Azért nem olyan hú de messziről szállították a képviselőknek a meleget, csak egy pár házzal odébb található Balassi Bálint utcai épületből.

Ezt is Steindl Imre tervezte, akárcsak az Országházat. Ha ilyen szemmel nézzük, még hasonlóságokat is felfedezünk rajta. Hát még ha tudjuk milyen volt hajdanán! Most úgy néz ki, visszaállítják az eredeti tetőformát és a homlokzatot.

Ilyen most az épület, a Balassi utca 1-5., mely a hatalmas kéményt rejti:

Fotó: Street View

Látszólag szépen helyre van állítva a homlokzata, erkélye és díszes kapuja akár a szomszédos Országházon is lehetne. Amint arra Wachsler Tamás felhívta a figyelmet:

ha felidézzük, hogy Steindl eredetileg az Országházat is téglaburkolattal képzelte el, ennek a "bérháznak" (mert hagyományosan így hivatkoznak rá) a megjelenése segít felidézni, milyen lehetett volna a nagy ház.

Főleg, ha az eredeti tetőszerkezetet nézzük. Amikor a Tisza-szobrot felállították tavaly, a szobrász, Orbán Antal leszármazottai hoztak pár képet az egykori szoborról. Amiken a háttérben egészen különösen festett az épület.

Akárcsak ezen a fotón, mely több szempontból is szuper izgalmas. Például, hogy hogy nézett ki régen a Balassi utca, amikor még szinte ez volt az egyetlen komolyabb épület benne, viszont nem az övé volt az egyetlen komoly kémény! 

Szerencsére a Magyar Építőipar 1899. május 11-i számában részletes leírás és egy látványterv is szerepel:

Fanatikusabbak az egész cikket elolvashatják itt (amit már csak azért is ajánlok, mert utána egy érdekes beszámoló van a jégkereskedelem fejlődéséről).

Mint arra hmphoto felhívta a figyelmet, a tetőszerkezet ezen a 45 utáni képen is látszik, vagyis elég jól átvészelte a háborút:

Azután mégis elbontották és a helyére lakások kerültek, nem túl elegáns kivitelben. Aztán a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent, hogy

ezt a tetőt is rekonstruálni fogják. 

Úgy tűnik, a Kossuth tér és az Országház helyrepofozása után a környező épületekkel folytatódik a rekonstrukció. Ha nem is lesz olyan látványos a helyreállítás, mint a Wellisch-palota kupolájánál, azért a magam részéről örülök neki!